Image default
Επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο: 24 και απόψε

Χρηματιστήριο: 24 και απόψε

Η εκθετική δυναμική των κρουσμάτων κορωνοιού, η αύξηση των εισαγωγών στις εντατικές και οι θάνατοι από κορωνοιό δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στην κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τον περιορισμό των μετακινήσεων και την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής από αύριο και έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, η επίπτωση στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το λογαριασμό της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στο 10% ωστόσο αν τα νούμερα από το μέτωπο των κρουσμάτων δείξουν βελτίωση στο τέλος Νοεμβρίου θα έχει σωθεί ο Δεκέμβριος ο οποίος για πολλούς κλάδους της λιανικής αποτελεί περίπου το 1/3 των ετήσιων πωλήσεων. Η χρονική περίοδος του lockdown που ξεκινάει από αύριο βρίσκει αρκετές εισηγμένες εταιρίες καλά προετοιμασμένες στο να διατηρήσουν το μεγαλύτερο ή έστω ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων τους μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων και της βελτίωσης των υπηρεσιών διανομής που έλαβε χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο καθώς και της ενίσχυσης της ρευστότητας των ισολογισμών τους. Μεγάλος χαμένος παραμένει ο Τουρισμός και οι συν αυτώ κλάδοι (μεταφορές, καύσιμα, εστίαση κλπ) οι οποίοι θα έχουν πρακτικά τέσσερις εβδομάδες με σημαντική έως ολική απώλεια των εσόδων τους. Την ίδια στιγμή η μεγέθυνση της ύφεσης θα υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο χαμηλώνοντας αισθητά το αποτέλεσμα για το σύνολο της χρονιάς, εξέλιξη η οποία είναι πλήρως τιμολογημένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Η Αγορά υποδέχθηκε μάλλον ψύχραιμα τα νέα δεδομένα, δεν είχε άλλωστε κερδίσει και κάτι που να θεωρηθεί υπερβολικό στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο lockdowns. Οι συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί αισθητά, δίνεται η εντύπωση ότι οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό κάνουν συντήρηση δυνάμεων και έχουν μπει σε ένα εύρος διακύμανσης. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγους τίτλους αλλά και τους . Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις το φαινόμενο δύο έως πέντε εταιρίες να συγκεντρώνουν το 20% έως το 50% του τζίρου. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου εκτός από τα πολλά μέτωπα που είναι ενεργά και αποτελούν πηγές εν δυνάμει μεταβλητότητας έχει να κάνει και με την κόπωση του επενδυτικού κοινού που ασχολείται με την ελληνική αγορά. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από αύριο και για 24 ημέρες θα διατηρήσουν αυτό το σκηνικό κόπωσης το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξει ορατή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στις 592 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί την περιοχή αντίστασης με ένα αξιόλογο σερί πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων. Οι αγοραστές κινήθηκαν πιο μεθοδικά αναλαμβάνοντας δράση προς το τέλος των συνεδριάσεων κλείνοντας το Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν πάρει το πάνω χέρι. Διαγραμματικά ωστόσο αυτό που έχουν καταφέρει είναι να αποκλιμακώσουν την εικόνα υποτιμητικής υπερβολής στους ταλαντωτές απέχοντας αισθητά από τα κομβικά σημεία που θα άλλαζαν την τάση. Βραχυπρόθεσμα η τάση αλλάζει στις 616 μονάδες ενώ η κατάκτηση του καθοδικού κενού στις 592 μονάδες παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Συμπερασματικά έχουμε μια συμπαθητική προσπάθεια αντίδρασης που έχει ακόμα πιθανότητες ανόδου προς την περιοχή των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών (616 – 626 μονάδες) μετά την διόρθωση της Παρασκευής η οποία έγινε με σχετικά χαμηλό όγκο.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που έρχεται. Την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη 11 ή 12 Νοεμβρίου θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του SSM ως προς την πληρωμή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη θα έχουμε την ανακοίνωση του MSCI για τις αλλαγές στους σχετικούς δείκτες με την διαγραφή της Motor oil να φαίνεται ως πολύ πιθανή με βάση την πρόγνωση της VTB και της Societe General. Σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων το πρωί της Τετάρτης η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν Τιτάν και ΟΤΕ με την τελευταία να συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον λόγω των δημοσιογραφικών πληροφοριών για ολοκλήρωση της πώλησης του σταθερού δικτύου της Romtelecom στην Orange.

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
 • μετοχές
 • Γενικός Δείκτης

  Σχετικα αρθρα

  Enterprise Greece: Εννέα ελληνικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων αμυντικού εξοπλισμού

  admin

  ΗΠΑ: Εννέα ελληνικές συμμετοχές σε έκθεση πολεμικής βιομηχανίας

  admin

  Φωτιά το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στην πράσινη μετάβαση

  admin

  Elevate Greece: Πότε λήγει η παράταση στις αιτήσεις για στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις

  admin

  Inditex: Αρχίζει να χρεώνει και τις χάρτινες σακούλες

  admin

  ElvalHalcor: Στις 5 Νοεμβρίου η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού

  admin

  Πλαίσιο: Στις 9/11 η ΓΣ για την επιστροφή κεφαλαίου €0,17/μετοχή

  admin

  Eldorado Gold: Το πλάνο για Ολυμπιάδα και Σκουριές – Σε αναστολή εργασιών το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (pic)

  admin

  Ελληνικός Χρυσός: Ξεκινά το έργο στις Σκουριές

  admin

  Ελληνογερμανικό: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga

  admin

  ΓΕΝΟΠ: Ξεκινά κινητοποιήσεις για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

  admin

  Toyota: Μειώνει κατά 15% την παραγωγή τον Νοέμβριο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

  admin