Image default
Επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο: 24 και απόψε

Χρηματιστήριο: 24 και απόψε

Η εκθετική δυναμική των κρουσμάτων κορωνοιού, η αύξηση των εισαγωγών στις εντατικές και οι θάνατοι από κορωνοιό δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στην κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τον περιορισμό των μετακινήσεων και την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής από αύριο και έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, η επίπτωση στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το λογαριασμό της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στο 10% ωστόσο αν τα νούμερα από το μέτωπο των κρουσμάτων δείξουν βελτίωση στο τέλος Νοεμβρίου θα έχει σωθεί ο Δεκέμβριος ο οποίος για πολλούς κλάδους της λιανικής αποτελεί περίπου το 1/3 των ετήσιων πωλήσεων. Η χρονική περίοδος του lockdown που ξεκινάει από αύριο βρίσκει αρκετές εισηγμένες εταιρίες καλά προετοιμασμένες στο να διατηρήσουν το μεγαλύτερο ή έστω ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων τους μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων και της βελτίωσης των υπηρεσιών διανομής που έλαβε χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο καθώς και της ενίσχυσης της ρευστότητας των ισολογισμών τους. Μεγάλος χαμένος παραμένει ο Τουρισμός και οι συν αυτώ κλάδοι (μεταφορές, καύσιμα, εστίαση κλπ) οι οποίοι θα έχουν πρακτικά τέσσερις εβδομάδες με σημαντική έως ολική απώλεια των εσόδων τους. Την ίδια στιγμή η μεγέθυνση της ύφεσης θα υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο χαμηλώνοντας αισθητά το αποτέλεσμα για το σύνολο της χρονιάς, εξέλιξη η οποία είναι πλήρως τιμολογημένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Η Αγορά υποδέχθηκε μάλλον ψύχραιμα τα νέα δεδομένα, δεν είχε άλλωστε κερδίσει και κάτι που να θεωρηθεί υπερβολικό στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο lockdowns. Οι συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί αισθητά, δίνεται η εντύπωση ότι οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό κάνουν συντήρηση δυνάμεων και έχουν μπει σε ένα εύρος διακύμανσης. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγους τίτλους αλλά και τους . Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις το φαινόμενο δύο έως πέντε εταιρίες να συγκεντρώνουν το 20% έως το 50% του τζίρου. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου εκτός από τα πολλά μέτωπα που είναι ενεργά και αποτελούν πηγές εν δυνάμει μεταβλητότητας έχει να κάνει και με την κόπωση του επενδυτικού κοινού που ασχολείται με την ελληνική αγορά. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από αύριο και για 24 ημέρες θα διατηρήσουν αυτό το σκηνικό κόπωσης το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξει ορατή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στις 592 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί την περιοχή αντίστασης με ένα αξιόλογο σερί πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων. Οι αγοραστές κινήθηκαν πιο μεθοδικά αναλαμβάνοντας δράση προς το τέλος των συνεδριάσεων κλείνοντας το Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν πάρει το πάνω χέρι. Διαγραμματικά ωστόσο αυτό που έχουν καταφέρει είναι να αποκλιμακώσουν την εικόνα υποτιμητικής υπερβολής στους ταλαντωτές απέχοντας αισθητά από τα κομβικά σημεία που θα άλλαζαν την τάση. Βραχυπρόθεσμα η τάση αλλάζει στις 616 μονάδες ενώ η κατάκτηση του καθοδικού κενού στις 592 μονάδες παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Συμπερασματικά έχουμε μια συμπαθητική προσπάθεια αντίδρασης που έχει ακόμα πιθανότητες ανόδου προς την περιοχή των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών (616 – 626 μονάδες) μετά την διόρθωση της Παρασκευής η οποία έγινε με σχετικά χαμηλό όγκο.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που έρχεται. Την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη 11 ή 12 Νοεμβρίου θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του SSM ως προς την πληρωμή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη θα έχουμε την ανακοίνωση του MSCI για τις αλλαγές στους σχετικούς δείκτες με την διαγραφή της Motor oil να φαίνεται ως πολύ πιθανή με βάση την πρόγνωση της VTB και της Societe General. Σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων το πρωί της Τετάρτης η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν Τιτάν και ΟΤΕ με την τελευταία να συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον λόγω των δημοσιογραφικών πληροφοριών για ολοκλήρωση της πώλησης του σταθερού δικτύου της Romtelecom στην Orange.

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
 • μετοχές
 • Γενικός Δείκτης

  Σχετικα αρθρα

  Εστίαση: Κυρώσεις και πρόστιμα 151.400 ευρώ σε επιχειρήσεις

  admin

  30+16 εταιρείες με ρεκόρ επιδόσεων μέσα στην πανδημία

  admin

  ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φέρνει τρένο υδρογόνου – Έφτασε το δεύτερο «Λευκό Βέλος»

  admin

  Αegean: Το restart του ελληνικού τουρισμού φέρνει επιπλέον πτήσεις για Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο

  admin

  ΟΣΕ: Έργα προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ

  admin

  Folli Follie: Έχασε τη μάχη για τις μετοχές της Dufry

  admin

  Όμιλος IDEAL: Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του-Εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

  admin

  Νέες αγορές στην ευθύνη της Imperial Tobacco Hellas – Eνίσχυση του περιφερειακού ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη

  admin

  Αυγουστίδης (Skroutz): Το e-commerce θα ανεβαίνει και μετά την πανδημία

  admin

  Ford: Επιταχύνει την έρευνα και εξέλιξη στις μπαταρίες με επένδυση ύψους $185 εκατ.

  admin

  Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

  admin

  ΓΕΚΕ Α.Ε.: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

  admin