Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

FED:Τι θα κάνει για… τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»

beige-book-της-fed:-Περιορισμένος-ο-ρυθμός-της-οικονομικής-ανάπτυξης-στις-αρχές-Οκτωβρίου

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι η πανδημία του κορανοϊού ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία των ΗΠΑ παρά τα πρόσφατα οφέλη, και αξιωματούχοι δεν έκαναν αλλαγές την Πέμπτη στη δέσμευσή τους να παρέχουν συνεχή ώθηση.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι παρακολουθούν δύο εξέχοντες κινδύνους για την πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας: έναν από την αύξηση των ποσοστών μολύνσεων και έναν από τα νοικοκυριά που εξαντλούν τις εξοικονομήσεις μετά την εξάλειψη προηγούμενων φορολογικών μέτρων.

«Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να ανακάμπτει», αλλά «ο ρυθμός βελτίωσης έχει μετριαστεί», δήλωσε ο κ. Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου.

Αξιωματούχοι στη συνάντησή τους του Σεπτεμβρίου δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την ανάκαμψη θέτοντας ένα υψηλότερο φραγμό για την αύξηση των επιτοκίων και σηματοδοτώντας ότι αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια.

Αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι της Fed συνέχισαν τις συζητήσεις σχετικά με το πώς να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στην οικονομία σε περίπτωση που η πρόσφατη ανάκαμψη εξασθενίσει, είπε ο κ. Πάουελ. Θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό προσαρμόζοντας τις αγορές τους ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε ομόλογα και εγγυήσεις ενυπόθηκων δανείων, εάν χρειαζόταν.

«Μπορεί να καταλήξουμε σε κάποια άποψη ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε ο κ. Πάουελ. Αλλά έδειξε άνεση προς το παρόν με το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο δύο φορές περιέγραψε ως «πολύ μεγάλο».

Οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να καθορίσουν ότι θα εξαρτήσουν τις αγορές τους από τα οικονομικά αποτελέσματα, όπως συνέβη στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο τους όταν έθεσαν όρια που θα δικαιολογούσαν τον τερματισμό των επιτοκίων κοντά στο μηδέν.

«Τακτοποιεί το πακέτο», δήλωσε ο Vincent Reinhart, πρώην οικονομολόγος της Fed που είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στο Mellon. “Εάν έχετε δύο μακροοικονομικά εργαλεία, γιατί έχετε μόνο ένα με καθοδήγηση βάσει αποτελεσμάτων;”

Αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης εάν θα παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη προσαρμόζοντας τη σύνθεση αυτών των αγορών ώστε να στοχεύουν μακροπρόθεσμες αποδόσεις του Δημοσίου, όπως συνέβη στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων 2012-14.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι το χαμηλό επίπεδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων του Δημοσίου το καθιστά περιττό.

Οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν επιθετικές ενέργειες νωρίτερα φέτος, αφού ο ιός  μείωσε την οικονομική δραστηριότητα χωρίς προηγούμενο στην ειρήνη. Με τον ιό να αυξάνεται ξανά στην Ευρώπη, ορισμένοι επεκτείνουν τα μέτρα τόνωσης.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε μια άλλη δόση αγορών ομολόγων, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Αυτό ακολούθησε την Reserve Bank of Australia, η οποία την Τρίτη μείωσε το επίσημο επιτόκιο μετρητών της στο μηδέν και ανακοίνωσε το δικό του πρόγραμμα αγοράς χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την υποστήριξή της στην οικονομία της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο με ένα πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια νέων αγορών ομολόγων, καθώς και μείωση των επιτοκίων και φθηνότερα δάνεια για τις τράπεζες.

Οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τα επιτόκια στο μηδέν τον Μάρτιο και επέκτειναν το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων τους σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από την επιδημία. Ξεκίνησαν μια σειρά προγραμμάτων έκτακτης χρηματοδότησης την άνοιξη. Παρουσίασαν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής τον Αύγουστο και επισημοποίησαν νέα καθοδήγηση για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητική» και είπε ότι βήματα όπως η χρήση μάσκας στο κοινό θα βοηθήσουν την οικονομία. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκπλαγεί στα τέλη του καλοκαιριού  από το βαθμό στον οποίο η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε υψηλή παρά τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών σχετικά με το πόσα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν για μέτρα ανακούφισης πανδημίας έχουν σταματήσει. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι οι προβλέψεις τους για συνεχή ανάπτυξη βασίζονται σε πρόσθετες κρατικές δαπάνες.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι δημοσιονομικές προοπτικές», δήλωσε ο James Sweeney, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Suisse.

Ένας λόγος για τον οποίο οι αξιωματούχοι της Fed ήταν τόσο ειλικρινείς σχετικά με την ανάγκη για πρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες είναι επειδή τα εργαλεία τόνωσης τους φτάνουν στα όρια του τι μπορούν να παρέχουν και επειδή αυτά τα εργαλεία είναι ελάχιστα κατάλληλα για την αντιμετώπιση της επιρροής από την πανδημία, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι ανίκανες σε αυτό. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε από κυβερνητική άποψη είναι η μεταφορά εισοδήματος », δήλωσε ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην εταιρεία ερευνών TS Lombard.

Ο κ. Μπλίτς είπε ότι ανησυχεί για νέα αδυναμία καθώς οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες μειώσεις εσόδων απολύοντας εργαζομένους. Φοβάται επίσης ότι οι επιχειρηματικές αποτυχίες θα οδηγήσουν σε περισσότερες αθετήσεις υποχρεώσεων για εμπορικά χρέη ακινήτων που κατέχονται από μικρές και μεσαίες τράπεζες.

«Η δημοσιονομική αποτυχία αυτή τη στιγμή θα αποκαλύψει την αδυναμία της νομισματικής πολιτικής, και με αυτό θα προκύψουν τραπεζικές αποτυχίες – στην Main Street, πρώτα», δήλωσε ο κ. Blitz.

Μια ξεχωριστή ερώτηση περιβάλλει τι θα κάνει η Fed με την προγραμματισμένη λήξη στις 31 Δεκεμβρίου των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης της κεντρικής τράπεζας. Ενώ τα προγράμματα είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερα άμεσα δάνεια σε επιχειρήσεις, πόλεις και πολιτείες από ό, τι πολλοί αναμενόταν όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά, η Fed είναι πιθανό να προτιμήσει μια επέκταση επειδή είναι πηγή άνεσης για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει .

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η Fed μόλις άρχισε συζητήσεις για το αν θα επεκτείνει τα προγράμματα. «Αυτή είναι μια απόφαση που, φυσικά, πρέπει να πάρουμε και θα πάρουμε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών», είπε.

Σχετικα αρθρα

Οι εκατομμυριούχοι ανησυχούν: Μήπως οι κληρονόμοι μας γίνουν τεμπέληδες»

admin

Τράπεζες: Σε έξαρση το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στοιχείων

admin

Στην Χαλκιδική η πρώτη υποθαλάσσια κάβα – Γάλλοι ήδη κλείνουν παραγγελίες για το κρασί που ωριμάζει στη θάλασσα

admin

Ν. Παπαθανάσης: Πλέγμα μέτρων προς ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων- Ισχυρή ανάπτυξη

admin

Spiegel: Η Βουλγαρία, νέος κίνδυνος για το ευρώ μετά την Ελλάδα

admin

Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στην ευρωζώνη

admin

Η έγκαιρη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και οι «ματιές» στις εκλογές

admin

Κικίλιας – Αυτοί είναι οι 4 πυλώνες για τον τουρισμό

admin

O νέος φορολογικός χάρτης των ακινήτων

admin

Η αλυσίδα Hilton ποντάρει στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών

admin

Γαστρονομικός τουρισμός – Καταλύτης το Ταμείο Ανάπτυξης

admin

ΕΝΦΙΑ – Έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά – Μειωμένος ο φόρος κατά 50% για 1.500.000 ιδιοκτήτες

admin