Image default
Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 : Τέλη Νοεμβρίου θα καταβληθούν τα χρήματα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Πρώτιστος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι είναι να ανοίξει σύντομα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των κρατικών δανείων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στην υπουργική απόφαση θα καθορίζονται επακριβώς οι όροι για την ένταξη των επιχειρήσεων στο μετρό της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4» ύψους 1 δισ. ευρώ που θα προβλέπει την διακράτηση του 50% του κρατικού δανείου στα ταμεία της επιχείρησης καθώς θα θεωρείται επιχορήγηση.

Ο νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι διευρυμένος.

Συνολικά οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, αυταπασχολούμενοι, μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ. που πλήττονται από την πανδημία και βρίσκονται στους 522 ΚΑΔ, αλλά και όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή, μπορούν να συμμετάσχουν στα κρατικά δάνεια.

Οι όροι του νέου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί και θα καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους.

Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση του τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Ποιοι δικαιούνται

Δικαίωμα συμμετοχής στο μέτρο θα έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» αφού ληφθεί υπόψη μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή θα λάβουν, στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, οι δε υπόλοιπες επιχειρήσεις 2.000 ευρώ ή περισσότερα που θα προσδιοριστούν κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο.

Παρόμοιοι όροι ισχύουν και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα συνεχισθεί και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

Σχετικα αρθρα

Ανακάμπτουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων: Η «γεωγραφία» και οι τάσεις

admin

Με την «όπισθεν» η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Η χειρότερη επίδοση από το 1990

admin

Activision Blizzard: Γιατί έδειξε τον δρόμο της εξόδου σε 40 υπαλλήλους

admin

Πετρέλαιο: Οι Χούθι έστειλαν σε υψηλό επτά ετών την τιμή του μπρεντ

admin

Πιστοποιητικά Covid-19: Πώς επηρέασαν τους εμβολιασμούς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

admin

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τις περικοπές στις χηρείας

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου τα 3,65 δισ. ευρώ

admin

5G: Είναι η Τετάρτη «μέρα της κρίσης» για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες;

admin

Πρόστιμο 100 ευρώ: Πού θα το δείτε στο taxisnet – Πώς διαγράφεται

admin

Η ανατομία της Οικονομίας: Εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ χωρίς απασχόληση…

admin

Ντόναχιου: Πολύ ταχύτερη η ανάκαμψη από την πανδημία σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Αδ. Γεωργιάδης: «Aδυσώπητοι σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει»

admin