Image default
Ευρώπη

Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων: «ΕΕΚ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση»

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου 2020. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στην πέμπτη χρονιά της, η εκδήλωση αυτή ενθαρρύνει άτομα όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ώστε να συνάδουν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), ενός σημαντικού τομέα για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη στο πλαίσιο της νόσου COVID-19.

Επίκεντρο της εβδομάδας αυτής για το 2020 θα είναι η ανώτερη ΕΕΚ (μετά την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και οι δεξιότητες ΕΕΚ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η προώθηση πλατφορμών ψηφιακής μάθησης, η δημιουργία μιας νοοτροπίας διά βίου και συνεχούς εκπαίδευσης και η εφαρμογή βιώσιμων δομών ΕΕΚ αποτελούν βασικά ζητήματα για την Επιτροπή και τη γερμανική Προεδρία.

Ο κ. Νικολά Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δήλωσε: «Οι αγορές εργασίας χρειάζονται δημιουργικό και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό προκειμένου να διαχειριστούν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) καταρτίζει ταλέντα. Ταλέντα που μπορούν να χαράξουν τη σταδιοδρομία τους μέσα στην κοινωνία μας και να συμβάλουν στην οικονομία μας. Η παροχή κατάλληλων δεξιοτήτων για τη διά βίου μάθηση δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική για τους παρόχους ΕΕΚ, τις επιχειρήσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις κυβερνήσεις και άλλους εταίρους. Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕΚ μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάκαμψη.»

«Όσον αφορά τη συνέχιση της ευημερίας μας στο μέλλον, η άριστη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη,» υπογραμμίζει η κ. Άνια Κάρλιτσεκ, ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ΕΕΚ στην Ευρώπη, να ανταλλάξουμε γνώσεις και να καταστήσουμε την ΕΕΚ κατάλληλα προετοιμασμένη για το μέλλον. Κάναμε τα πρώτα βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Παιδείας στο Osnabrück, μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που εγκαινιάζουμε σήμερα την ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο μου, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουμε τα οφέλη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη.»

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων 2020, τοπικές, περιφερειακές και εθνικές οργανώσεις χωρών εντός και εκτός της ΕΕ φιλοξενούν διαδικτυακές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για να αναδείξουν τα οφέλη της ΕΕΚ και τον καίριο ρόλο της στη διά βίου μάθηση. Έτσι παρέχουν στους νέους εκπαιδευόμενους τις αρχικές δεξιότητες που χρειάζονται για μια ικανοποιητική σταδιοδρομία και δίνουν στους ενήλικες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν υφιστάμενες δεξιότητές τους (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες (επανειδίκευση) καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Έχουν ήδη καταχωριστεί πάνω από 781 σχετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε 38 χώρες, που απευθύνονται σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρεσβευτές της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων και βραβεία αριστείας ΕΕΚ 2020

Φέτος, 28 πρεσβευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν 25 χώρες, στηρίζουν την εκστρατεία της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων, παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με τις επαγγελματικές δεξιότητες. Οι πρεσβευτές αυτοί, οι οποίοι ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν ελπιδοφόρα παραδείγματα των οφελών της ΕΕΚ. Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους καταδεικνύουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η ΕΕΚ όχι μόνο στους νέους αλλά και σε όσους εξετάζουν νέες ευκαιρίες μάθησης.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απειλούμενο είδος οι οδηγοί φορτηγών

admin

Νέο βήμα της Συμμαχίας για την Ανακύκλωση των Πλαστικών

admin

Η συγκέντρωση στα ΜΜΕ στο μικροσκόπιο της ΕΕ

admin

Αδύναμος «θριαμβευτής» σε ζόρικη εξίσωση

admin

Γερμανία: Για πρώτη φορά δύο διεμφυλικά πρόσωπα εξελέγησαν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο

admin

ΗΠΑ για τη διαφθορά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

admin

Βρετανία: Σοβαρότατο πρόβλημα με τα καύσιμα, ίσως ενεργοποιηθεί ο στρατός για να καλυφθούν οι ανάγκες

admin

Προβάδισμα Σολτς δείχνουν οι εκτιμήσεις ZDF και ARD

admin

Γερμανικές εκλογές: «Κλειδιά» οι αναποφάσιστοι και οι νέοι ψηφοφόροι

admin

Ποιες γλώσσες μαθαίνει η ΕΕ: Είναι η Ελλάδα γλωσσομαθής;

admin

Ο «υβριδικός πόλεμος» στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία

admin

Ισπανία: Πέντε χώρες ζητούν δίκαιη κατανομή των ευθυνών εντός της ΕE για τις μεταναστευτικές ροές

admin