Image default
Πολιτική

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για πρόστιμα έως 2.000.000 ευρώ για παραβάσεις σε παρόχους «on line» υπηρεσιών

Τη θέσπιση κανόνων που δίνουν σε ενώσεις και δημόσιους φορείς τη δυνατότητα να ασκούν συλλογική αγωγή για παράνομη συμπεριφορά παρόχων επιγραμμικών (on line) υπηρεσιών, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, φέρει τον τίτλο “Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις”. Έχει δε προγραμματισθεί να εισαχθεί για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά επιχειρείται η πολυεπίπεδη ενεργοποίηση εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και προσφέρεται ένα πλαίσιο διαβαθμισμένης προστασίας σε επιχειρηματικούς χρήστες και χρήστες εταιρικών ιστοτόπων, οι οποίοι μπορούν πλέον:  

α) να υποβάλουν καταγγελία μέσω ενός εσωτερικού συστήματος διεκπεραίωσης καταγγελιών, που υποχρεούνται να παρέχουν οι πάροχοι (εξαιρούνται της υποχρέωσης οι μικρές και οι πολύ μικρές πλατφόρμες),  

β) να επιλέξουν τη διαμεσολάβηση (για τον σκοπό αυτό οι πάροχοι υποχρεούνται πλέον να υποδεικνύουν τουλάχιστον δυο διαμεσολαβητές),  

γ) να επιλέξουν εξειδικευμένη διαμεσολάβηση.  

Με τις εν λόγω ρυθμίσεις επιχειρείται η επίλυση διαφορών σε προγενέστερο στάδιο, εκτός δικαστηρίων, με κύριο στόχο, αφενός την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τους επιχειρηματίες χρήστες (αγορά) και αφετέρου την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από σωρεία υποθέσεων (δημόσια διοίκηση).  

Οι εν λόγω ρυθμίσεις εκτιμάται ότι αυξάνουν και την αποδοτικότητα/αποτελεσματικότητα, τόσο των δικαστηρίων, τα οποία ασχολούνται πλέον με λιγότερες αλλά σημαντικότερες υποθέσεις, όσο και την αποδοτικότητα/αποτελεσματικότητα της αγοράς, καθώς σωρεία προβλημάτων και στρεβλώσεων αντιμετωπίζεται γρήγορα και έγκαιρα από τους παρόχους ή μέσω της διαμεσολάβησης. Σημαντική παράμετρος είναι και η αύξηση της διαφάνειας, τόσο στην αγορά, όσο και σε όρους ανταγωνισμού, που επιτυγχάνονται με τις ρυθμίσεις περί διαφάνειας: α) στους όρους και τις προϋποθέσεις, β) στον περιορισμό, στην αναστολή, στον τερματισμό της παροχής επιγραμμικών υπηρεσιών και γ) στην κατάταξη των χρηστών μέσα στις πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μητρώου, το οποίο θα τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΔΙ.Μ.Ε.Α). Η εγγραφή στο εν λόγω μητρώο συνιστά τεκμήριο της νομικής ικανότητας της ένωσης ή του δημόσιου φορέα να ασκήσει τη σχετική συλλογική αγωγή.  

Ορίζεται η ΔΙ.Μ.Ε.Α, ως αρμόδια για την εποπτεία της συμμόρφωσης των παρόχων επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης ή των επιγραμμικών μηχανών αναζήτησης με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150. Η μονάδα θα δρα, είτε αυτεπάγγελτα, είτε κατόπιν καταγγελίας, σε περιπτώσεις οι οποίες κρίνεται ότι έχουν ευρύτερη σημασία για την προστασία της λειτουργίας της αγοράς.  

 Η ΔΙ.Μ.Ε.Α αποκτά πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους, διατηρεί στο αρχείο της τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου και αναζητά πληροφορίες σχετικά με πραγματικά περιστατικά που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου. Επιπλέον, η ΔΙ.Μ.Ε.Α. θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις.  

Ειδικότερα, η ΔΙ.Μ.Ε.Α. μπορεί είτε να απευθύνει σύσταση για συμμόρφωση εντός οριζόμενης προθεσμίας, είτε να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο από 1.500 έως 2.000.000 ευρώ. Επιπλέον, τροποποιείται η αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία λαμβάνει πλέον εντολή για τη διαγραφή συγκεκριμένου ιστοτόπου αντί για τεκμηριωμένη γνωμάτευση για θέση εκτός λειτουργίας ιστοτόπων.

Τέλος, υπάρχουν και ρυθμίσεις για την ενίσχυση της στελέχωση και της αποσαφήνισης των υπηρεσιών της ΔΙ.ΜΕ.Α.. 

- -

Σχετικα αρθρα

«Βαριές καμπάνες» στην Αττική Οδό- Πού αποδίδει ευθύνες ο Μητσοτάκης

admin

Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για την κακοκαιρία «Ελπίς» – Σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ

admin

Γκάλοπ στον Alpha TV: Μπροστά με 14,5 μονάδες η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα ίσια το ΚΙΝΑΛ για την δεύτερη θέση

admin

Το υπουργείο Υποδομών καλεί αύριο την Αττική Οδό για τις προϋποθέσεις της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ

admin

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ υπό το Μητσοτάκη για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

admin

Κακοκαιρία «Ελπίς» – Πατούλης: Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του! Είμαι στους δρόμους 3 μέρες

admin

Μιχαηλίδου κατά ΣΥΡΙΖΑ για αστέγους: Σκυλεύει πάνω στην ευαλωτότητά τους

admin

Ζαχαριάδης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»: Δεν ζητάμε παραιτήσεις, ζητάμε εκλογές

admin

Ανδρουλάκης: Κατόπιν εορτής η «μισή συγγνώμη» του Μητσοτάκη

admin

Νέο κάλεσμα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές μετά την «Ελπίδα»: Ο Μητσοτάκης να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία 

admin

Ανδρουλάκης: Μισή η συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Καραμανλής για Αττική Οδό: Όποιος θέλει μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερη αποζημίωση, πέραν των €2.000

admin