Image default
Αγορές

Wall Street: Η αναρρίχηση εν μέσω πολιτικού «πυρετού» και ο ρόλος της Fed

Wall Street: Η αναρρίχηση εν μέσω πολιτικού «πυρετού» και ο ρόλος της Fed

«Αλλαγής σελίδας» για τις ΗΠΑ, μετά την ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν ως νέου προέδρου της χώρας, παραμένοντας ωστόσο ανοιχτό το πολιτικό κεφάλαιο του Ντόναλντ Τραμπ. Το πολιτικό θερμόμετρο θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα υψηλό, η πανδημία σαρώνει στις ΗΠΑ, αλλά η Wall Street θα κινείται στο δικό της «αστερισμό».

Είναι ενδεικτικό ότι σε μια τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση, ο Dow Jones έφτασε την Τετάρτη στο υψηλό του 2,40% ήτοι 705 μονάδες υψηλότερα, άνοδος ρεκόρ σε εκλογική αναμέτρηση που μας γυρνάει 120 χρόνια πίσω στο 3,33%, που έφτασε μετά τις εκλογές του 1900 όταν κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Γουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιαν.

Το γεγονός αυτό έχει εξήγηση, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές έκαναν στροφή 180 μοιρών προτιμώντας μια κατά κάποιον τρόπο μοιρασμένη πολιτικά «πίτα» με τη Γερουσία να περνάει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και το Κογκρέσο στους Δημοκρατικούς, από ένα σαρωτικό πέρασμα των Δημοκρατικών που θα άλλαζε άρδην την πολιτική και την οικονομική ατζέντα.

Ξεχώρισε ο τεχνολογικός κλάδος

Παράλληλα, στο τριήμερο ράλι, πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο τεχνολογικός δείκτης σε μια απρόσμενη ίσως εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς πως ο Μπάιντεν είναι υπέρμαχος της αύξησης της εταιρικής φορολόγησης βάζοντας στο «στόχαστρο» τους Big 5 – FAANG.

Ωστόσο οι επενδυτές βλέποντας πως οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν τον έλεγχο της Γερουσίας, έχοντας τη δυνατότητα να μπλοκάρουν μέτρα που θα προωθήσουν οι Δημοκρατικοί σε ότι αφορά την φορολογία στα υψηλά στρώματα, τοποθετήθηκαν σε μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Αναλυτές της JP Morgan προβλέπουν πως o Μπάιντεν θα εστιάσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας, αποσύροντας πιθανότατα τις προτάσεις του για αυξήσεις φόρων.

Ωστόσο ο Stacey Gilbert, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για παράγωγα της Glenmede Investment Management, δήλωσε πως «η μεταβλητότητα δεν έχει εξαφανιστεί», επισημαίνοντας «οι επενδυτές βίωσαν την μάχη για τον προεδρικό θώκο ως πηγή μεταβλητότητας σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα».

Από την άλλη στρατηγικοί αναλυτές της Barclays ανέφεραν σε εσωτερικό σημείωμα πως «οι αγορές φοβούνται την αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές και όχι το πραγματικό αποτέλεσμα».

Ο Τραμπ μπορεί να φέρει διόρθωση

Στο μεγαλύτερο μέρος του έτους -εκτός από το μεγάλο όγκο πωλήσεων σε τίτλους που προήλθε εξαιτίας της πανδημίας- τα futures Οκτωβρίου διαπραγματεύτηκαν με premium έναντι άλλων συμβολαίων, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις εκλογές ως ένα σημαντικό risk event.

Καθώς οι ανησυχίες αυξήθηκαν γύρω από το αν θα υπάρξει καθυστέρηση ή αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, τα futures Νοεμβρίου άρχισαν να διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές, με τον Michael Purves, διευθύνων σύμβουλο της Tallbacken Capital Advisors να τονίζει πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν σε ένα βαθμό.

Από την άλλη αναλυτές της Societe Generale, επεσήμαναν πως σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τον Τραμπ είναι πιθανόν να υπάρξει μια διόρθωση στις αγορές που θα προσεγγίσει το 10%-15%.

Fed, ο κρυφός πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Παρ’όλα αυτά, κανείς δεν πρέπει να παραλείψει τον ισχυρό ρόλο της Fed, καθώς βρίσκεται εκεί δίνοντας κατεύθυνση στις αγορές, ρίχνοντας χρήμα από το ελικόπτερο.

Έτσι για την ώρα κανείς δεν δείχνει ικανός να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα που δημιουργεί ο Τζερόμ Πάουελ, μέσω των εκτεταμένων προγραμμάτων αγοράς χρέους, φουσκώνοντας τις αγορές.

Σε αυτό συντελεί και η ανάλυση της Societe Generale που τονίζει πως τα QE της Fed αποτελούν οδηγό για την Wall Street καθώς χωρίς αυτά ο S&P 500 θα έπρεπε να είναι στις 1.800 μονάδες και ο Nasdaq λίγο πάνω από τις 5.000 μονάδες.

 • ΗΠΑ
 • Μπάιντεν
 • Τραμπ
 • FEDERAL RESERVE
 • JP Morgan
 • Societe Generale
 • τεχνολογικός κλάδος

  Σχετικα αρθρα

  Νέα ρεκόρ για τη Wall Street με «καύσιμο» τα εταιρικά αποτελέσματα

  admin

  Τα εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στις ευρωαγορές

  admin

  Πρόσω ολοταχώς για νέα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P500

  admin

  Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Αέρας από τα εταιρικά αποτελέσματα

  admin

  Ασιατικές αγορές: Ώθηση από ΗΠΑ, φρένο απ’τα ακίνητα στην Κίνα

  admin

  Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones και S&P 500

  admin

  Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές-Τα «βλέμματα» στα εταιρικά αποτελέσματα

  admin

  Συγκρατημένες κινήσεις από τους επενδυτές στη Wall Street

  admin

  Μικτές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

  admin

  Ασιατικές αγορές: Evergrande και HSBC καθορίζουν τις κινήσεις

  admin

  Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones-«Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

  admin

  Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin