Image default
Πολιτική

Γιατί οι μηνύσεις του Τραμπ δεν θα αλλάξουν τη νίκη του Μπάιντεν

Της Alison Durkee

Μετά από πολυήμερες καταμετρήσεις, ο Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν και ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να κινηθεί νομικά υποβάλλοντας αγωγές και μηνύσεις με στόχο να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, οι κινήσεις του απερχόμενου προέδρου δεν θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα γεγονότα

-Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει αν θα συμφωνήσει με τους Ρεπουμπλικάνους της Πενσιλβάνια να ακυρώσει την προθεσμία ψηφοφορίας στη συγκεκριμένη πολιτεία, η οποία επέτρεψε να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι που έφεραν ταχυδρομική ημερομηνία έως την 3η Νοεμβρίου αλλά κατέφθασαν έως την Παρασκευή.

-Ωστόσο, οι συγκεκριμένες επιστολικές ψήφοι δεν καταμετρήθηκαν ούτως ή άλλως, και έτσι μια ενδεχόμενη ακύρωση της διαδικασίας δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νίκη του Δημοκρατικού Μπάιντεν.

-Το επιτελείο Τραμπ έχει προχωρήσει σε μηνύσεις προκειμένου να ακυρωθούν όσες επιστολικές ψήφοι είχαν ορισμένα ζητήματα ταυτοποίησης τα οποία μπορούν οι ψηφοφόροι να διορθώσουν μεταξύ 10 και 12 Νοεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, και αυτές οι ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί, οπότε ενδεχόμενη ακύρωσή τους δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

-Επίσης, το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου έχει απειλήσει ότι θα υποβάλει μήνυση (δεν το έχει κάνει ακόμη) για εξαπάτηση ψηφοφόρων στη Νεβάδα. Ωστόσο, παρόμοιες αγωγές Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών έχουν ήδη πέσει στο κενό.

-Το επιτελείο Τραμπ, ακόμη, υπέβαλε μηνύσεις για ελλείψεις και λάθη στην εκλογική διαδικασία σε Τζόρτζια και Μίσιγκαν, αλλά και οι δύο υποθέσεις έχουν ήδη απορριφθεί στα δικαστήρια.

Οι επόμενες κινήσεις

Το επόμενο διάστημα αναμένεται το επιτελείο Τραμπ να κινηθεί νομικά ζητώντας επανακαταμέτρηση ψήφων σε συγκεκριμένες πολιτείας, με τις δικαιολογίες είτε της εξαπάτησης ψηφοφόρων ή του σκόπιμου αποκλεισμού Ρεπουμπλικάνων από την καταμέτρηση. Όπως έγραφε η Wall Street Journal, το επιτελείο Τραμπ σε συνάντηση που είχε με νομικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου κατέληξε ότι έχει πραγματοποιήσει ήδη όσες νομικές κινήσεις μπορούσε προκειμένου να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Ακόμη και πριν κηρυχθεί ο Μπάιντεν νικητής των εκλογών και η καταμέτρηση ήταν ακόμα σε εξέλιξη, οι ειδικοί ήταν δύσπιστοι ότι η χιονοστιβάδα μηνύσεων της εκστρατείας Τραμπ θα είχε οποιαδήποτε αξία και θα μπορούσε να επηρεάσει τον εκλογικό αγώνα. “Δεν βλέπω καμία πραγματική νομική στρατηγική εδώ”, δήλωσε η Wendy Weiser, η οποία διευθύνει το Πρόγραμμα Δημοκρατίας στο Κέντρο Δικαιοσύνης του Μπρέναν. “Μοιάζουν περισσότερο με ακροβατικά δημοσίων σχέσεων που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν μια ψευδή εντύπωση ότι οι εκλογές είναι γεμάτες ανωμαλίες και απάτες”.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία μετά από 8 ώρες συνεδρίασης για την ενεργειακή κρίση

admin

Οικονόμου: Ο Τσίπρας ανέδειξε τη θεμελιώδη διαφορά που χωρίζει τις αντιλήψεις μας για τη νέα γενιά

admin

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης «βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό»

admin

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

admin

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας 

admin

Ο Δένδιας έθεσε στον πρωθυπουργό της Λιβύης το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου με Τουρκία

admin

Μητσοτάκης: Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

admin

ΚΙΝΑΛ: Και επισήμως έξι στη μάχη για την ηγεσία – 83.000 πολίτες δήλωσαν την στήριξή τους

admin

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο: «Παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντήσουμε στο πεδίο»

admin

Απάντηση Μηταράκη σε Ζεεχόφερ: Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα γιατί θέλουν να μείνουν Ελλάδα

admin

ΚΙΝΑΛ: Οριστικά 6 οι υποψήφιοι για την ηγεσία– 20.000 υπογραφές κατέθεσαν Παπανδρέου – Ανδρουλάκης

admin

ΚΙΝΑΛ: 83.000 πολίτες δήλωσαν τη στήριξή τους στους έξι υποψηφίους προέδρους

admin