Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Τι ισχύει για 800 ευρώ, μείωση ενοικίου, επιστρεπτέα προκαταβολή και επίδομα ανεργίας

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Θράσος Μίαρης, φοροτεχνικός, Ματίνα Τριανταφύλλη, εργατολόγος, Μάρα Μεθενίτη, φοροτεχνικός και Δημήτρης Λυρίτσης, δικηγόρος, λύνοντας τις απορίες για το επίδομα των 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου, και εξηγώντας τι ισχύει για την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και για την παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

Επίδομα έως 800 ευρώ για 1,2 εκατ. εργαζόμενους σε αναστολή

Για τον Νοέμβριο, σε όσους βγουν σε αναστολή, το κράτος θα δώσει έως 800 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν σε 1.200.000 εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή. Όσοι εργαστούν, θα πληρωθούν από τον εργοδότη τους. Το μέγιστο επίδομα είναι 800 ευρώ, με την κάθε μέρα να υπολογίζεται στα 26,6 ευρώ.

Για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα, πρώτα πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ από τον εργοδότη, και ακολουθεί η διαδικασία της πληρωμής. Οι εργαζόμενοι σε κλειστή επιχείρηση θα πάρουν τα χρήματα από 27/11 έως 03/12. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή θα πάρουν τα χρήματα από 07/12 έως τις 31/12.

Επίσης, οι εποχικοί εργαζόμενοι θα λάβουν 534 ευρώ για Οκτώβριο, και οι καλλιτέχνες 534 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

«Είναι σημαντικό οι εργοδότες, ειδικά στις πληττόμενες να κάνουν άμεσα τις δηλώσεις, ώστε να πληρωθούν όσο πιο σύντομα και οι εργαζόμενοι. Ο εργαζόμενος αρκεί να έχει δηλώσει τα στοιχεία του. Είναι σημαντικό ότι σε αυτή την καραντίνα κάποιοι είναι ωφελημένοι, υπάρχουν εργαζόμενοι που τους συμφέρει να βγουν σε αναστολή. Δε θα χάσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος του μισθού τους. Εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, θα μπορεί ο εργαζόμενος να βγει σε αναστολή» σημείωσε η κ. Τριανταφύλλη.

«Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά. Όσοι ήταν σε αναστολή θα πάρουν μέρος του δώρου Χριστουγέννων, το κράτος θα καλύψει το κομμάτι που αφορά στο διάστημα που έπαιρνε ο εργαζόμενος 534 ευρώ. Το δώρο εξαρτάται από το διάστημα που κάποιος θα μπει σε αναστολή», πρόσθεσε η ίδια αναφορικά με το δώρο των Χριστουγέννων.

Ποιους αφορά η μείωση ενοικίου κατά 40%

Η μείωση ενοικίου αφορά στους επαγγελματίες – επιχειρήσεις που νοικιάζουν επαγγελματική στέγη, σε εργαζόμενους σε αναστολή για την ενοικίαση της πρώτης κατοικίας, και σε ενοικίαση φοιτητικής στέγης μακριά από τον τόπο κατοικίας του φοιτητή, και ενώ ένας από τους δύο γονείς είναι σε αναστολή. Τη δήλωση απώλειας μισθωμάτων την κάνει ο ιδιοκτήτης, και πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Ο ενοικιαστής πρέπει να έχει αποδεικτικό ότι είναι πληττόμενος.

Πράγματι οι ιδιοκτήτες πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις στο TAXISΝΕΤ, δεν έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία», σημείωσε σχετικά η κ. Μεθενίτη.

«Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 40% μείωση σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Δεν έχουμε πλέον αμφισβήτηση από τον ιδιοκτήτη, καθώς και οι ιδιοκτήτες θα πάρουν μετρητά. Όσοι έχουν κάνει τη διαδικασία θα μπορέσουν να πάρουν μέσα στο Δεκέμβρη τα χρήματα για τη μείωση του ενοικίου», τόνισε ο κ. Μίαρης.

Τι προβλέπεται για τους δανειολήπτες Α’ κατοικίας

«Προβλέπεται η δυνατότητα να πάρει αναστολή καταβολής δόσεων. Εχτές ανεστάλησαν οι πλειστηριασμοί για όλο το Νοέμβριο. Εκκρεμεί το τι θα γίνει με τους πληττόμενους σε σχέση με τις δόσεις του δανείου τους» σχολίασε ο κ. Λυρίτσης.

Επιστρεπτέα προκαταβολή αντί αποζημίωσης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ατομικές επιχειρήσεις. Αν υπάρχει κλείσιμο με κρατική εντολή, το ελάχιστο ποσό που θα λάβουν είναι 2000 ευρώ. Θα πρέπει να γίνει η αίτηση μέχρι μέσα Νοεμβρίου, ώστε να πληρωθεί μέχρι αρχές Δεκεμβρίου. Από αυτά τα 1000 ευρώ είναι μη επιστρεπτέο. Οι πληττόμενοι, θα πρέπει επίσης να κάνουν αίτηση μέχρι μέσα Νοέμβρη, για να πάρουν ελάχιστη προκαταβολή 1000 ευρώ, που μεταφράζεται σε 500 ευρώ δώρο. Επίσης η πληρωμή θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου, με προϋπόθεση ότι έχουν πτώση του τζίρου τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 σε σχέση με το 2019.

«Έχει αλλάξει η λογική της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία οι επαγγελματίες αναγκάζονται να μπουν σε ένα καθεστώς δανείου. Δεν λαμβάνουν και παρατάσεις πληρωμής αυτοί οι επαγγελματίες», σημείωσε η κ. Μεθενίτη, ενώ πρόσθεσε ότι «οι μικρές επιχειρήσεις μόνο επιστρεπτέα προκαταβολή θα λάβουν, δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Πώς θα λάβουν τα έκτακτα επιδόματα 300.000 άνεργοι

Θα είναι 300 χιλιάδες συνολικά οι άνεργοι που θα πάρουν έκτακτο επίδομα ανεργίας. Όταν λήξει – λήγει η ανεργία τους από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο, θα πάρουν ακόμα δύο μήνες παράταση επιδόματος. Οι μακροχρόνια άνεργοι, για να πάρουν επίδομα, πρέπει από το Μάρτιο του 2020 και μετά να συμπληρώνουν 12 μήνες ανεργία.

«Η διαδικασία θα λειτουργήσει αυτοματοποιημένα. Για αυτούς που θα παραταθεί το επίδομα θα γίνει αυτοματοποιημένα. Σε ό,τι αφορά στους μακροχρόνια άνεργους, και εδώ θα λειτουργήσει αυτοματοποιημένα η διαδικασία, αλλά υπάρχει μια αδικία. Οι πιο μακροχρόνια άνεργοι δεν καλύπτονται και δεν παίρνουν κάποια μορφή επιδόματος» εξήγησε ο κ. Λυρίτσης.

Σχετικα αρθρα

Geo Saison – 10 λόγοι που η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός φθινοπωρινών διακοπών

admin

Brown Hotels – Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

admin

22η Prodexpo: Οι σημερινοί 30άρηδες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Παρατάσεις στις αιτήσεις για επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και Γυμναστηρίων

admin

Μέτρα επιτάχυνσης στην έκδοση των συντάξεων

admin

Επανεκκίνηση τουρισμού – Νέοι πόροι 57,2 εκατ. ευρώ

admin

Ψηφιακά νομίσματα: Το μεγάλο αίνιγμα για τις ΗΠΑ

admin

Νέα θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα από την Swixx BioPharma SA

admin

Γαλάτσι: Συνάντηση του δήμαρχου με ιδιοκτήτες καταστημάτων, ενόψει των έργων του μετρό

admin

ΕΔΕΥ: Βάσιμες ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

admin

Ikea: «Πειραματίζεται» με ένα από τα μικρότερα κατάστημά της στο κέντρο του Λονδίνου

admin