Image default
Ευρώπη

Smart Cities: Η έξυπνη γεωργία για τους αγρότες

Η έξυπνη γεωργία προϋποθέτει έξυπνο κράτος και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε η αρμόδια υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή στην τοποθέτησή της στο σημερινό 15ο διαδικτυακό πολυσυνέδριο «Καινοτομίας και Ανάπτυξη», με θέμα «Οι smart cities ήρθαν… Τι γνωρίζουμε όμως για αυτές;».

Χαρακτηρίζοντας πολυπαραγοντικό το θέμα της ετοιμότητας των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην ολοένα και εγγύτερη είσοδο της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, η κ. Αραμπατζή σημείωσε «πολλοί αντιμετωπίζουν το θέμα της ψηφιακής εφαρμογής στο χωράφι ή στον στάβλο σε συνάρτηση με το κόστος που απαιτείται σε υποδομές και εγώ τους απαντώ ότι έχουν το εργαλείο στην τσέπη τους. Η πλειονότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων διαθέτουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων μπορούν να φροντίσουν και από απόσταση πολλές από τις δουλειές τους».

Αναγνωρίζοντας πάντως την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, η κ. Αραμπατζή είπε ότι «έχει ευθύνη και για αυτό η πολιτεία και στο πλαίσιο αυτό αιτηθήκαμε πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να στηρίξουμε τις επενδύσεις σε τεχνολογία, και στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας».

Η ίδια μίλησε για τη δουλειά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επανεκκίνηση και ισχυροποίηση του ελληνικού σήματος που θεσμοθετήθηκε το 2014 αλλά έμεινε όπως είπε «στο συρτάρι».

Τονίζοντας ότι η έξυπνη γεωργία συνοδεύεται από την εξωστρέφεια, σημείωσε «για να τονώσουμε το εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα απαιτείται το άνοιγμα νέων αγορών και ανταγωνιστικότητα και ποιότητα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και περνούν μέσα από την έξυπνη γεωργία».

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στην πανδημική κρίση λόγω κορονοϊού, υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέα συνεχίζει τη δραστηριότητά του, με ορισμένες μόνο ρυθμίσεις και υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα «covid free» κέρδισαν στις προτιμήσεις της διεθνούς αγοράς ανέφερε ότι η αναβάθμιση από τον «σκληρό» οίκο Moody’s συνιστά στην εμπιστοσύνη που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το πολυσυνέδριο διοργανώνεται από το ka-business.gr και υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ διεξάγεται με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων.

Σχετικα αρθρα

Κ. Μητσοτάκης: Θα παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

admin

Το Brexit διατάραξε το εμπορικό ισοζύγιο Μεγ. Βρετανίας-Ε.Ε. σύμφωνα με μια νέα μελέτη

admin

Οι ΗΠΑ καλούν το Μαυροβούνιο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ

admin

Αυξάνονται τα θύματα του «υβριδικού πολέμου»

admin

Δεκαπέντε κυβερνήσεις της Ε.Ε. κατά της European Super League

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της Επιτροπής

admin

Πόση δημοκρατία αντέχει η Κεντρική Ευρώπη;

admin

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα δώσει την «καυτή πατάτα» της ενέργειας στους υπουργούς

admin

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός- Η ατζέντα των συζητήσεων

admin

Σ. Μισέλ: Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την ενεργειακή κρίση

admin

Στο τραπέζι το ζήτημα της Πολωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης

admin

Ο Σωτ. Τσιόδρας επιστρέφει καθώς ο κορονοϊός δείχνει ξανά τα δόντια του

admin