Image default
Ευρώπη

Smart Cities: Η έξυπνη γεωργία για τους αγρότες

Η έξυπνη γεωργία προϋποθέτει έξυπνο κράτος και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε η αρμόδια υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή στην τοποθέτησή της στο σημερινό 15ο διαδικτυακό πολυσυνέδριο «Καινοτομίας και Ανάπτυξη», με θέμα «Οι smart cities ήρθαν… Τι γνωρίζουμε όμως για αυτές;».

Χαρακτηρίζοντας πολυπαραγοντικό το θέμα της ετοιμότητας των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην ολοένα και εγγύτερη είσοδο της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, η κ. Αραμπατζή σημείωσε «πολλοί αντιμετωπίζουν το θέμα της ψηφιακής εφαρμογής στο χωράφι ή στον στάβλο σε συνάρτηση με το κόστος που απαιτείται σε υποδομές και εγώ τους απαντώ ότι έχουν το εργαλείο στην τσέπη τους. Η πλειονότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων διαθέτουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων μπορούν να φροντίσουν και από απόσταση πολλές από τις δουλειές τους».

Αναγνωρίζοντας πάντως την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, η κ. Αραμπατζή είπε ότι «έχει ευθύνη και για αυτό η πολιτεία και στο πλαίσιο αυτό αιτηθήκαμε πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να στηρίξουμε τις επενδύσεις σε τεχνολογία, και στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας».

Η ίδια μίλησε για τη δουλειά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επανεκκίνηση και ισχυροποίηση του ελληνικού σήματος που θεσμοθετήθηκε το 2014 αλλά έμεινε όπως είπε «στο συρτάρι».

Τονίζοντας ότι η έξυπνη γεωργία συνοδεύεται από την εξωστρέφεια, σημείωσε «για να τονώσουμε το εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα απαιτείται το άνοιγμα νέων αγορών και ανταγωνιστικότητα και ποιότητα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και περνούν μέσα από την έξυπνη γεωργία».

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στην πανδημική κρίση λόγω κορονοϊού, υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέα συνεχίζει τη δραστηριότητά του, με ορισμένες μόνο ρυθμίσεις και υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα «covid free» κέρδισαν στις προτιμήσεις της διεθνούς αγοράς ανέφερε ότι η αναβάθμιση από τον «σκληρό» οίκο Moody’s συνιστά στην εμπιστοσύνη που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το πολυσυνέδριο διοργανώνεται από το ka-business.gr και υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ διεξάγεται με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων.

Σχετικα αρθρα

Το κλίμα δεν χρειάζεται άλλες συνόδους

admin

Αντιμέτωποι με μεταπανδημική διαταραχή στρες νέοι στο Βέλγιο

admin

O EMA δεν είναι σίγουρος αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

admin

Σταθερά υψηλές οι τιμές ενέργειας στην Ισπανία

admin

Μητσοτάκης για EUMED 9

admin

Μετά από 16 χρόνια «Μερκελισμού», τι ακολουθεί στη Γερμανία και την Ευρώπη;

admin

Ο κλάδος της φιλοξενίας ζητά την κατάργηση των μασκών

admin

Η διακήρυξη Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και το στοίχημα της ΕΕ

admin

Πρώην πρόεδρος της Σερβίας: Η Merkel γνωρίζει ότι ο Vučić υπονομεύει τη δημοκρατία

admin

#SOTEU: Τα Βασικά θέματα της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας της von der Leyen

admin

Προβληματισμός ΕΕ για την αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων- Έρχεται σύσταση και ν/σχ

admin

Σκάνδαλο Pegasus: Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί για επείγουσα δράση

admin