Image default
Οικονομία

Βορίδης : Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ρυζιού, ακτινιδίων, κερασιών και η τιμή ελαιόλαδου

Τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κοροναϊού ανέδειξε ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το 5ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist που διεξήχθη διαδικτυακά.

Ο κ. Βορίδης εξήρε τις ισχυρές αντοχές που επέδειξε ο πρωτογενής τομέας απέναντι στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμόρφωσε η πανδημία και τόνισε ότι η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα όχι μόνο συνεχίστηκε ομαλά πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πέτυχε ρεκόρ που δεν έχουν προηγούμενο, κυρίως στον εξαγωγικό τομέα.

Ως τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τη θεαματική αύξηση την εξαγωγή κερασιών που ανήλθε στο 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την υψηλή αύξηση που σημείωσε επίσης η εξαγωγή εσπεριδοειδών, το ρύζι και τα ελληνικά ακτινίδια.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο που τα δύο προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν εμπορικές δυσκολίες, γνωρίζουν πλέον αύξηση στην τιμή τους.

Ο Υπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα μας οδεύει με σταθερό ρυθμό στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών των αγροτικών της προϊόντων.

Αναφορικά με τους κλάδους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι όπου διαπιστώθηκε διαταραχή το Υπουργείο παρενέβη καίρια αξιοποιώντας πόρους από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό επισημαίνοντας ότι έχει διασφαλιστεί συνολικά το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επήλθε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την χαρακτήρισε αποτέλεσμα θαρραλέας και γενναίας διαπραγμάτευσης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας για τη διασφάλιση σταθερών κοινοτικών πόρων προς τους Έλληνες αγρότες. Παράλληλα, χαρακτήρισε πρόκληση την υλοποίηση των υψηλών φιλοπεριβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ένωσης σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά το Brexit και τις εμπορικές συμφωνίες που αφορούν την Ελλάδα με τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι συμφωνίες που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αναφορικά με τα πιστοποιητικά φυτοπροστασίας και υγεινομικήςασφάλειας σημείωσε ως πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία πρόσθετη γραφειοκρατική επιβάρυνση χωρίς ωστόσο αυτή να συνοδεύεται από πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις των κρατών των δυτικών Βαλκανίων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενότερη συνεργασία αναφέροντας χαρακτηριστικά το ζήτημα της εναρμόνισης των νομοθεσιών και των γεωγραφικών ενδείξεων και της προστασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εντατικοποίησης της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της απάτης στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διεθνικά χαρακτηριστικά και ένα κράτος δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνο του. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν ανάλογες συνεργασίες και για την καταπολέμηση των ζωονόσων.

Σχετικα αρθρα

Κρ. Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη, καλύτερα εξοπλισμένη για τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος

admin

RND : «Ο φόβος των Ελλήνων μπροστά στον Κρίστιαν Λίντνερ»

admin

Κατοικίες για ξένους συνταξιούχους σε ελληνικά νησιά

admin

ΠΟΜΙΔΑ: « Η “πιστοποιητικοκρατία” στις μεταβιβάσεις ακινήτων παραμένει ανίκητη»

admin

ΕΣΕΕ: Με 75% νικητής και πάλι ο Γιώργος Καρανίκας

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πλήγμα στις εξαγωγές οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία

admin

Οι έκτακτες και τακτικές πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ μέχρι 3 Δεκεμβρίου

admin

ELBISCO: Δεν έχουμε σχέση με τις εγκαταστάσεις όπου έχασε τη ζωή της η 8χρονη

admin

«Εκρηκτικές» οι ανατιμήσεις στα δομικά υλικά

admin

Διακόσιες χιλιάδες νέες κατοικίες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να πωληθούν σε αλλοδαπούς

admin

Ο τουρισμός φέτος προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ- Αισιοδοξία για το 2022

admin

Θ. Σκυλακάκης: Ενισχύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ στους μικρομεσαίους στη διάρκεια της πανδημίας

admin