Image default
Ευρώπη

Μία στις δύο εταιρείες αυξάνει τις επενδύσεις στο ΙοΤ εν μέσω της πανδημίας

Μπορεί ο COVID-19 να πιέζει ασφυκτικά τους εταιρικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο, υπάρχουν επενδύσεις που θεωρούνται ανελαστικές, καθώς αποτελούν ένα διαβατήριο για την επιβίωση στην post covid εποχή. Η τεχνολογία του Internet of Things (ΙοΤ) αποτελεί ένα τέτοιο πεδίο επενδύσεων.

Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία και τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, μία στις δύο εταιρείες, παγκοσμίως (47%) δηλώνει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις της στο IoT.

Στο μεταξύ, έως το 2023, το ένα τρίτο των εταιρειών, που έχουν εφαρμόσει τεχνολογίες IoT, θα έχουν, επίσης, εφαρμόσει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) σε συνδυασμό με τουλάχιστον ένα έργο IoT.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε νέα έρευνα της Gartner Inc, η οποία μετρά τον αντίκτυπο του COVID-19 στα σχέδια εφαρμογής του IoT. Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από το πρώτο lockdown, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (35%) γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων του στο IoT. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ένας μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες Internet of Things, με κεντρικό στόχο τη μείωση του κόστους.

“Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών, παγκοσμίως, για επενδύσεις στο ΙοΤ είναι ότι οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, χρησιμοποιούν βασικούς δείκτες απόδοσης (key performance indicators – KPIs), για να παρακολουθούν τα επιχειρηματικά αποτελέσματα της επένδυσης. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν σημαντική απόδοση της επένδυσης (ROI) στο ΙοΤ εντός ενός καθορισμένου χρονικού πλαισίου”, εξηγεί η Gartner.

“Ψηφιακά δίδυμα”

Ήδη, πάντως, η πανδημία έχει τονώσει τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών ΙοΤ, όπως είναι για παράδειγμα τα λεγόμενα “ψηφιακά δίδυμα” – digital twins (δυνατότητα πιλοτικής παραγωγής και προσομοίωσης, ώστε οι βελτιωτικές παρεμβάσεις να γίνονται ψηφιακά πριν ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία). Ως αποτέλεσμα του COVID-19, το 31% των εταιρειών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί “ψηφιακά δίδυμα”, για να βελτιώσει την παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 27% των εταιρειών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον “ψηφιακά δίδυμα”: “Τα “ψηφιακά δίδυμα” μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αναγνωρίσουν τις βλάβες του εξοπλισμού πριν ξεκινήσουν την παραγωγή, επιτρέποντας την πραγματοποίηση επισκευών έγκαιρα και με λιγότερο κόστος”.

Η Gartner αναμένει ότι, έως το 2023, το ένα τρίτο των εταιρειών, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που εφαρμόζουν IoT, θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα “ψηφιακό δίδυμο”.

Ζήτηση για ΑΙ

Το ξέσπασμα της πανδημίας έχει, επίσης, επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τις επιχειρήσεις. Το 25% των επιχειρήσεων απαντά ότι προτιμά τον αυτοματισμό (μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης και διαχείρισης μηδενικής αφής). Την ίδια στιγμή, το 23% επιλέγει τη διαδικασία συμμόρφωσης (ασφαλή μέτρα αυτοματισμού), προκειμένου να μειώσει τα προβλήματα ασφάλειας του COVID-19.

Για παράδειγμα, οι οργανισμοί μπορούν να παρακολουθούν τις περιοχές εργασίας, χρησιμοποιώντας ανάλυση με δυνατότητα AI, για να συμβάλουν στην επιβολή της κοινωνικής απόστασης σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, όπως εστιατόρια και γραμμές παραγωγής.

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

Είναι το «μάτι του Σάουρον» το δώρο αποχαιρετισμού στην Άνγκελα Μέρκελ;

admin

Η ΕΕ χωρίς Μέρκελ όπως το «Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

admin

Ντερ Λάιεν: Υπό εξέταση η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

admin

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: «Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα»

admin

Φλοράνς Παρλί: Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να φοβάται τα σχέδια της ΕΕ

admin

Βρετανία- κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου τα κρούσματα και οι θάνατοι- Πού αποδίδεται η δραματική αύξηση

admin

ΕΕ: Αναμνηστικό δώρο προς τη Μέρκελ από τον Σ. Μισέλ σε αποχαιρετιστήρια τελετή

admin

Μισέλ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς τη Μέρκελ είναι σαν «το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

admin

Νέα μέτρα για την προστασία της Βαλτικής Θάλασσας

admin

Σκληραίνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες με φόντο τη Λευκορωσία

admin

Τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στις 28 και 29 Οκτωβρίου

admin

Στο ευρωπαϊκό τραπέζι το μεταναστευτικό με φόντο τη Λευκορωσία

admin