Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες «σώζουν» την Τουρκια-Ο εκβιασμός Ερτογάν!

Ο Μπεράτ Αλμπαράκ, ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραιτήθηκε απροσδόκητα απο τσαρος της οικονομίας της χώρας μια μέρα μετά την απόλυση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, πυροδοτώντας νέα πολιτική αναταραχή.

Ο Άλμπυρακ, 42 ετών, ανέφερε απροσδιόριστους λόγους υγείας για την απόφασή του να παραιτηθεί ως υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον επαληθευμένο λογαριασμό του Instagram την Κυριακή. Η ανακοίνωση έγινε μετά την αντικατάσταση του Ερντογάν από τον Κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ούσαλ με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Naci Agbal, επικριτή της οικονομικής διαχείρισης του Albayrak.

Εάν ο Ερντογάν αποδεχτεί την παραίτηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δραματική αλλαγή στην οικονομική πολιτική, καθώς και μια πολιτική αναπροσαρμογή στο κυβερνών κόμμα. Ο Albayrak θεωρήθηκε ευρέως ως πιθανός διάδοχος του Ερντογάν.

Η λίρα σημείωσε άνοδο έως και 4,1% έναντι του δολαρίου, το μεγαλύτερο άλμα σε 20 μήνες, υποδηλώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι αλλαγές ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία.

Μια έκθεση στη γερμανική εφημερίδα Ο Die Welt από τον Holger Zschäpitz, με τίτλο «Ο Ερντογάν έχει ισχυρούς συμμάχους ειδικά στην Ευρώπη», έγραψε ότι τα τρέχοντα τουρκικά « οικονομικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται στον εαυτό τους, αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και να αποτελέσουν πρόβλημα για τη Δύση»

Ο υπότιτλος του άρθρου αναφέρει ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης πρέπει να φοβούνται την κατάρρευση της Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να εμπλέκονται στη χώρα με δισεκατομμύρια ευρώ, και η Δύση έχει πολλά να χάσει. Αυτό καθιστά τις κυρώσεις πιο δύσκολες – και ενισχύει την αυταρχική θέση του Προέδρου Ερντογάν. “

Ουσιαστικά, λόγω των στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης, ιδίως της Γερμανίας, με την Τουρκία, καθιστά δύσκολη την επιβολή κυρώσεων παρά τις συνεχείς παραβιάσεις και απειλές της Τουρκίας κατά των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδας και Κύπρου.

«Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εντελώς μόνος. Εντελώς μόνος ενάντια στη δύναμη των αγορών, οι οποίες δεν έχουν καλή άποψη για αυτόν και την οικονομική του πολιτική, η οποία από καιρό υποβιβάζει τη χώρα του στο «επίπεδο σκουπιδιών». Αλλά υπάρχουν ισχυροί παίκτες που το υποστηρίζουν έμμεσα – γιατί πρέπει να το κάνουν – επειδή έχουν κοινό πεπρωμένο μαζί του “, έγραψε ο Zschäpitz.

«Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες, ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κρίσης, εξακολουθούν να συμμετέχουν στην Τουρκία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να φοβούνται σοβαρές υποτιμήσεις εάν η χώρα θέλει πραγματικά να υποστεί μια εκτεταμένη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο Moody’s », συνέχισε ο χρηματοοικονομικός εμπειρογνώμονας.

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας μπορεί να οφείλονται στην ίδια, αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και να γίνουν πρόβλημα για τη Δύση. Έτσι, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να στρέψουν την προσοχή τους στις δικές τους τράπεζες, ενόψει συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη θέση του Ερντογάν », εξήγησε, προσθέτοντας ότι« ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρέπει να φοβούνται ότι οι Ευρωπαίοι θα κόψουν τις τουρκικές τράπεζες από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως κάποτε οι ΗΠΑ με τις ρωσικές τράπεζες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας ».

Αν και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, οι ισπανικές, γαλλικές, βρετανικές και γερμανικές τράπεζες έχουν ακόμη επενδύσει πάνω από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία.

«Ειδικότερα, τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία θα σταθεροποιηθεί. Διακυβεύεται για αυτά είναι 62 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γαλλικές τράπεζες εμπλέκονται με 29 δισεκατομμύρια δολάρια, οι βρετανικές τράπεζες καταγράφουν στους ισολογισμούς τους δάνεια στην Τουρκία πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι γερμανικές τράπεζες εμπλέκονται με περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν επενδύσει περίπου 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια », δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα.

Στο -, ο John Floyd, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της Record Currency Management, εξήγησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης από την Τουρκία στην Ευρώπη οφείλεται στη συμμετοχή ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες και εταιρείες.

Στοιχηματίζει ενάντια στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς και έναντι του ευρώ. Ο πρώην διευθυντής της Deutsche Bank, ο οποίος ισχυρίζεται ότι προέβλεψε την κρίση στην Ασία και την κατάρρευση του πέσο Αργεντινής το 2001, βρήκε νέα δόξα στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Σχετικα αρθρα

Κίκιλιας για τουρισμό – Να είμαστε έτοιμοι από αρχές Μαρτίου

admin

Β. Κικίλιας: Υπουργείο οικονομίας το Υπουργείο Τουρισμού

admin

Η Ιταλία «διεκδικεί» το εργοστάσιο παραγωγής της Intel

admin

Ο παγκόσμιος φόρος και ο κίνδυνος για την Ουάσινγκτον

admin

Ο παγκόσμιος φόρος και το «50-50» των ΗΠΑ

admin

S&P: Τον Απρίλιο η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

admin

Το πεντάστερο “Once in Mykonos” ανέλαβε η Louis Hotel

admin

Κ. Φραγκογιάννης: Η ελληνική οικονομική διπλωματία παρούσα στα Βαλκάνια

admin

Τι απαντά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για απευθείας ανάθεση έργου

admin

Γαλλία: Facebook και εκδότες συμφώνησαν να αμείβονται οι ειδήσεις

admin

Κικίλιας – «Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας»

admin

Φραγκάκης (ΕΟΤ) – Η σημαντικότερη υποδομή για τον τουρισμό είναι το περιβάλλον

admin