Image default
Οικονομία

Απολιγνιτοποίηση : Χιλιάδες θέσεις εργασίας απειλούνται, προειδοποιεί το WWF

Η κατάργηση των μονάδων λιγνίτη στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι μεν επιτακτική ανάγκη, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιο για να αποτρέψει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, καταλήγει νέα μελέτη του WWF Ελλάς.

Βασική σύσταση των συντακτών είναι η ανακατεύθυνση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε φυσικό αέριο σε λύσεις καθαρής ενέργειας που ωφελούν περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζομένους.

Στο μεταβατικό διάστημα 2021-23, περίπου 2.200 εργαζόμενοι υπολογίζεται θα βρεθούν σε «άμεσο κίνδυνο απώλειας εργασίας και εισοδήματος», από τους οποίους οι 1.833 στη Δ. Μακεδονία και οι 375 στη Μεγαλόπολη.

Η μελέτη, με τίτλο «Δίκαιη Μετάβαση και Απασχόληση στην Ελλάδα» είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ η σύνοψη εδώ.

Ακόμα 6.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν έμμεσα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης σε αυτές τις περιοχές, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση.

Μάλιστα, «στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε επίπεδο εισοδήματος παρατηρείται απώλεια 3,1 ευρώ στην τοπική οικονομία για κάθε 1 ευρώ που αφαιρείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, στην ΠΕ Αρκαδίας παρατηρείται απώλεια 1,7 ευρώ στην τοπική οικονομία για κάθε 1 ευρώ που αφαιρείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα».

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης έδωσαν τις κατευθύνσεις για τις προτάσεις που κατέθεσε το WWF Ελλάς στη διαβούλευση για το  Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία λήγει την Τρίτη.

Ανακατεύθυνση επενδύσεων

«Το WWF Ελλάς επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της μακροπρόθεσμης διαφοροποίησης των τοπικών οικονομιών από τον λιγνίτη και της άμεσης προστασίας και μετάβασης των επηρεαζόμενων εργαζομένων σε κλάδους που παρουσιάζουν συνάφεια αντικειμένου και δεξιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η απαραίτητη βιωσιμότητα της διαδικασίας» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και να ανακατευθύνει τη χρηματοδότηση προς έργα καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, «οι επενδύσεις σε νέες υποδομές αερίου ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο η παραγωγή όσο και οι υποδομές μεταφοράς και διανομής. Από κλιματική και οικονομική σκοπιά, αυτή η επιλογή είναι εξαιρετικά προβληματική» αναφέρει η έκθεση.

«Από τη σκοπιά της οικονομικής ανάκαμψης, οι υποδομές αερίου έχουν σημαντικά χαμηλότερους πολλαπλασιαστές απασχόλησης και οικονομικής απόδοσης, σε σχέση με τις εναλλακτικές που βασίζονται στην καθαρή ενέργεια και την αποθήκευση» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Και υπολογίζουν ότι τα 5,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να επενδυθούν σε υποδομές φυσικού αερίου θα επέτρεπαν τη δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας αν επενδύονταν σε καθαρές μορφές ενέργειας και υποδομές διανομής, όπως για παράδειγμα τα ευφυή δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι αντλίες θερμότητας.

«Όραμά μας είναι μία επόμενη ημέρα με θετική επίδραση για τους εργαζόμενους και τις  οικονομίες. Χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Μία επόμενη μέρα που θα πρέπει να σχεδιαστεί από κοινού, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Τσέκερης.

«Το οποιοδήποτε σχέδιο μετάβασης που απαιτεί κολοσσιαίων παρεμβάσεων μετασχηματισμούς, θα πρέπει να απολαμβάνει της ισχυρής στήριξης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για αυτές σε βιώσιμη κατεύθυνση και με το βλέμμα στο μέλλον. Πρέπει και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σχετικα αρθρα

Αίγυπτος: Επικύρωσε τη συμφωνία με την Κύπρο για την αποφυγή διπλής φορολογίας

admin

Ο πληθωρισμός και οι αβεβαιότητες στις αγορές, οδηγούν στον χρυσό

admin

Τελευταία ευκαιρία για τα 100.000 ευρώ στις startups

admin

ΟΑΕΔ: Ξανά στο προσκήνιο οι καθαρίστριες

admin

Κορωνοϊός: 2.098 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι, 365 σε ΜΕΘ

admin

Ώθηση στη βιομηχανία μαρμάρου μέσω της υπόγειας εξόρυξης στα κοιτάσματα του Βώλακα

admin

Ιταλία: Καταρρέουν οι διαπραγματεύσεις με την UniCredit για τη Monte dei Paschi

admin

Φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα – Ζημιές εκατομμυρίων σε τουρισμό, κίνδυνος για τραπεζικά δάνεια και εισοδήματα

admin

Νέες συνομιλίες της Κομισιόν με Βρετανία για τις άδειες στους Γάλλους αλιείς

admin

Ποια Παρασκευή θα είναι η «Black Friday»

admin

Το Brexit διατάραξε το εμπορικό ισοζύγιο Μεγ. Βρετανίας-Ε.Ε. σύμφωνα με νέα μελέτη

admin

Σαουδική Αραβία: Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

admin