Image default
Must Read Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Ηρεμία πριν από τη θύελλα συναλλαγματικής ισοτιμίας;-K.Rogoff

CAMBRIDGE – Με εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και το Bitcoin να ευδοκιμούν στην πανδημία, ορισμένοι κορυφαίοι οικονομολόγοι προβλέπουν απότομη πτώση του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Αλλά μέχρι στιγμής, παρά την ασυνεπή διαχείριση της πανδημίας από τις ΗΠΑ, οι τεράστιες δαπάνες ελλείμματος για την ανακούφιση της οικονομικής καταστροφής και η νομισματική χαλάρωση, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, «διέσχισε πολλές κόκκινες γραμμές», οι βασικές συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου ήταν τρομερά ήρεμες. Ακόμα και το τρέχον εκλογικό δράμα δεν είχε πολύ αντίκτυπο. Οι επενδυτές και οι δημοσιογράφοι μπορεί να ασχολούνται με την καθημερινή πορεία του greenback, αλλά για όσους από εμάς μελετούν τις πιο μακροπρόθεσμες τάσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι αντιδράσεις τους μέχρι σήμερα ισοδυναμούν με πολύ «τίποτα».

Σίγουρα, το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 6% έναντι του δολαρίου το 2020, αλλά αυτό είναι πενιχρό σε σύγκριση με τις άγριες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν το δολάριο κυμάνθηκε μεταξύ 1,58 $ και 1,07 $ του ευρώ. Ομοίως, η συναλλαγματική ισοτιμία γιεν-δολαρίου δεν έχει μετακινηθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κυμάνθηκε μεταξύ ¥ 90 και ¥ 123 /δολάριο στη Μεγάλη Ύφεση. Και ένας σημαντικός δείκτης συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου έναντι όλων των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σχεδόν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Αυτή η σταθερότητα είναι εκπληκτική, δεδομένου ότι η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών συνήθως αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια των ύφεσης των ΗΠΑ. Όπως έχει πει ο Ethan Ilzetzki της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, η Carmen Reinhart της Παγκόσμιας Τράπεζας, και συζητώ σε πρόσφατη έρευνα, η απόκριση των βασικών συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν ένας από τους σημαντικότερους μακροοικονομικούς γρίφους της πανδημίας.

Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η εξήγηση των νομισματικών κινήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο, το συντριπτικό τεκμήριο είναι ότι σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης παγκόσμιας μακροοικονομικής αβεβαιότητας από ό, τι οι περισσότεροι από εμάς είδαμε στη διάρκεια της ζωής μας, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να μετατοπίζονται έντονα.

Αλλά ακόμη και όταν ένα δεύτερο κύμα του COVID-19 έχει εκπλήξει την Ευρώπη, το ευρώ έχει μειωθεί μόνο κατά λίγο τοις εκατό.

Και παρόλο που η αβεβαιότητα των εκλογών της Αμερικής κινείται προς την επίλυση της, υπάρχουν ακόμη πιο τεράστιες πολιτικές μάχες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οποιαδήποτε απόκριση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ήταν σχετικά μικρή.

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις των νομισμάτων. Πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν κοινά σοκ, γενναιόδωρη παροχή της Fed γραμμών ανταλλαγής δολαρίων και μαζικές κυβερνητικές δημοσιονομικές απαντήσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά ο πιο εύλογος λόγος είναι η παράλυση της συμβατικής νομισματικής πολιτικής. Τα επιτόκια πολιτικής όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών βρίσκονται στο 0 ή κοντά στο πραγματικό κατώτατο όριο (περίπου μηδέν) και οι κορυφαίες προβλέψεις πιστεύουν ότι θα παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια, ακόμη και σε ένα αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης.

Εάν όχι για το κατώτατο όριο σχεδόν μηδέν, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα θέτουν τώρα τα επιτόκια πολύ κάτω από το μηδέν, ας πούμε, μείον 3-4%. Αυτό υποδηλώνει ότι, ακόμη και όταν η οικονομία βελτιώνεται, θα μπορούσε να είναι πολύς ο καιρός προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι διατεθειμένοι να «σηκωθούν» από το μηδέν και να αυξήσουν τα ποσοστά σε θετικό έδαφος.

Τα επιτόκια είναι σχεδόν ο μόνος πιθανός μοχλός συναλλαγματικών ισοτιμιών. Άλλοι παράγοντες, όπως οι εμπορικές ανισορροπίες και ο κίνδυνος, είναι επίσης σημαντικοί. Και, φυσικά, οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με διάφορες οιονεί φορολογικές δραστηριότητες όπως η ποσοτική χαλάρωση. Αλλά με τα επιτόκια βασικά σε ένα κρυογονικό πάγωμα, ίσως η μοναδική μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας έχει εξαφανιστεί. Στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν οι Ilzetzki, Reinhart και εγώ, η βασική μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών μειώθηκε πολύ πριν από την πανδημία, ειδικά καθώς μια κεντρική τράπεζα μετά την άλλη βαδιζε στο μηδέν. Το COVID-19 έχει εδραιώσει έκτοτε αυτά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Αλλά η τρέχουσα στάση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Η πραγματική αξία του δείκτη δολαρίου έχει αυξηθεί σχεδόν για μια δεκαετία και σε κάποιο σημείο πιθανότατα θα επιστρέψει εν μέρει στο μέσο όρο (όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000). Το δεύτερο κύμα του ιού χτυπά επί του παρόντος την Ευρώπη πιο σκληρά από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό το μοτίβο μπορεί να αντιστραφεί σύντομα καθώς ξεκινάει ο χειμώνας, ειδικά εάν το μετεκλογικό σύστημα της Αμερικής παραλύσει τόσο την υγεία όσο και τη μακροοικονομική πολιτική. Και παρόλο που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τεράστια ικανότητα να παρέχουν αναγκαία ανακούφιση από καταστροφές σε εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις, το αυξανόμενο μερίδιο του δημόσιου και εταιρικού χρέους των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές υποδηλώνει μακροπρόθεσμες αδυναμίες.

Με απλά λόγια, υπάρχει μια θεμελιώδης ασυνέπεια μακροπρόθεσμα μεταξύ ενός συνεχώς αυξανόμενου μεριδίου του χρέους των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές και ενός συνεχώς μειούμενου μεριδίου της παραγωγής των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. (Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η κινεζική οικονομία θα είναι 10% μεγαλύτερη στα τέλη του 2021 από ό, τι στα τέλη του 2019.)

 Ένα παράλληλο πρόβλημα οδήγησε τελικά στη διάλυση του μεταπολεμικού συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods, μια δεκαετία μετά την πρώτη αναγνώριση του οικονομολόγου Yale, Robert Triffin, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, το δολάριο σίγουρα θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο – ειδικά εάν περαιτέρω κύματα του COVID-19 τονίζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και προκαλούν πτήση στην ασφάλεια. Και εκτός από την αβεβαιότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η συντριπτική πιθανότητα είναι ότι το δολάριο θα εξακολουθήσει να είναι βασιλιάς το 2030. Αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι τα οικονομικά τραύματα όπως βιώνουμε τώρα συχνά αποδεικνύονται επώδυνα σημεία καμπής.

Kenneth Rogoff, a former chief economist of the International Monetary Fund, is Professor of Economics and Public Policy at Harvard University.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin