Image default
BLOOMBERG

Το ράλι των μετοχών δημιούργησε ρεκόρ: Πέντε κροίσοι έχουν πλέον περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων έκαστος

Στο κλαμπ των εξωφρενικά πλουσίων με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων περιλαμβάνεται από τη Δευτέρα και ο ιδιοκτήτης του γαλλικού κολοσσού πολυτελών ειδών LVMH, Βernard Arnault, αφού τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της μελέτης του εμβολίου για τον Covid-19, εκτίναξαν τις μετοχές στις διεθνείς αγορές.

Ο Arnault ακολουθεί τους Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg και Elon Musk στο σπάνιο αυτό κλαμπ. Είναι η πρώτη φορά που πέντε άτομα διαθέτουν περιουσίες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το - Billionaires Index. Συνολικά, οι πέντε μεγιστάνες πρόσθεσαν τη Δευτέρα 68 δισεκατομμύρια δολάρια στη συλλογική τους περιουσία.

Παρά τις αναταράξεις και την τεράστια κρίση, το 2020 αποδείχθηκε μια επιτυχημένη χρονιά για τους πλούσιους του πλανήτη.

Οι 500 άνθρωποι που παρακολουθεί ο - Billionaires Index, έχουν προσθέσει 1,2 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους από τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφοντας κέρδος 21%, με τη βοήθεια της ανόδου των χρηματιστηρίων, της άφθονης ρευστότητας και της ικανότητας να αξιοποιούν τις πιεσμένες αποτιμήσεις.Πριν από δύο χρόνια υπήρχε μόνο ένας πολυδισεκατομμυριούχος (με περιουσία άνω των 100 δισ.) στον πλανήτη: Ο ιδρυτής της amazon, Jeff Bezos, o οποίος παρά το επώδυνο και πολυδάπανο διαζύγιό του από την MacKenzie Scott, στην οποία παραχώρησε εκατομμύρια μετοχές της Amazon.«Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά μάλλον μια ενοχλητική αντανάκλαση ενός διαβρωμένου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος», δήλωσε ο Chuck Collins, διευθυντής του Προγράμματος για την Ανισότητα και το Κοινό Καλό στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών.

 Ortega, Yuan

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της Δευτέρας στον δείκτη - ήταν ο Ισπανός μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου, Amancio Ortega, ιδρυτής της μητρικής των Zara, Inditex.

Η καθαρή αξία της περιουσίας του αυξήθηκε κατά 7,6 δισ. δολ., καθώς οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για επιστροφή στα φυσικά καταστήματα. Όντας κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του Ortega, χτυπήθηκε έντονα από την πανδημία. Η χθεσινή άνοδος διέγραψε σχεδόν το 50% των απωλειών που είχε καταγράψει από τις αρχές του έτους.

Η χθεσινή μέρα δεν ήταν όμως για όλους τους δισεκατομμυριούχους θετική. Όσοι είχαν περιουσίες που συνδέονται με εταιρείες που άκμασαν κατά τη διάρκεια των αναταραχών της πανδημίας είδαν την περιουσία τους να μειώνεται, καθώς οι αγορές εκτίμησαν ότι στο εγγύς μέλλον οι άνθρωποι δεν θα βασίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις τηλεδιασκέψεις και στην ψυχαγωγία στο σπίτι.

Ενδεικτικό παράδειγμα η εταιρεία Zoom. Η καθαρή αξία του CEO της μειώθηκε κατά 20% ή κατά 5,1 δισ. δολ. καθώς υποχώρησε η αξία της μετοχής.

Σχετικα αρθρα

Brian Chesky: Ο CEO της Airbnb αποφάσισε να ζει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες

admin

Sony: Πώς εξανεμίστηκαν 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε μία ημέρα – Ο ρόλος του deal της Microsoft

admin

Burberry: Αναμένει ετήσια αύξηση κερδών 35% – Aυξημένο ενδιαφέρον για τα είδη πολυτελείας

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

admin

Ενεργειακή κρίση: Πώς οι Ευρωπαίοι μειώνουν τους λογαριασμούς τους

admin

Donald Trump: Θα κατασκευάσει 2.300 πολυτελείς κατοικίες στο Μαϊάμι

admin

Βουτιά 22% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Η χειρότερη χρονιά δεκαετιών

admin

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας το brent με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές

admin

Κομισιόν: «Παράθυρο» για την επιβολή χρεώσεων στις καταθέσεις – Στο ευρωδικαστήριο το θέμα των αρνητικών επιτοκίων

admin

Τα 20 κορυφαία σε κέρδη hedge funds του 2021 – Αποκόμισαν συνολικά 65,4 δισ. δολάρια

admin

Πετρέλαιο: To brent φλερτάρει με τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014

admin

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται – Ο πόλεμος και το πρόβλημα στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια

admin