Image default
Must Read Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν την άνοδο της Κίνας-Daniel Gros

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Οι εκλογές τείνουν να φέρνουν στο προσκήνιο τις διαφορές. Αυτό ισχύει σίγουρα για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ των πιο έντονα αμφισβητούμενων εκλογών στην ιστορία της χώρας, το αποτέλεσμα θα έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της πολιτικής των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο και τα δύο μέρη φαίνεται να συμφωνούν: η ανάγκη να «σταματήσει» η Κίνα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ – και, όλο και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – πιστεύει τώρα σε μεγάλο βαθμό ότι η Κίνα έχει εξασφαλίσει τα οικονομικά και τεχνολογικά της κέρδη άδικα, χάρη στη διαδεδομένη επιρροή της κυβέρνησής της στην οικονομία. Οι γεωστρατηγικοί συχνά προωθούν αυτήν την άποψη, φανταζόμενοι ότι μια κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τεχνολογική υπεροχή επενδύοντας στους μοντέρνους τομείς της ημέρας.

Αλλά μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση δείχνει ότι αυτό είναι παραπλανητικό, στην καλύτερη περίπτωση. Τα πιο «επιτυχημένα» μεγάλα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης συνήθως πηγαίνουν με το σιτάρι, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό σε στόχους που, δεδομένης της βασικής της οικονομίας, θα επιτευχθούν ούτως ή άλλως. Η αναγνώριση της κρατικής παρέμβασης όταν επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι είναι ακατάλληλη.

Η Ιαπωνία παρέχει μια προειδοποιητική ιστορία εδώ. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του μετά το 1945 στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας (MITI) απέκτησε μια σχεδόν μυθική παγκόσμια φήμη για την προφανή επιτυχία των προσπαθειών της να διοχετεύσει πόρους σε στρατηγικούς τομείς. Πολλές χώρες ενημερώθηκαν να μιμηθούν το μοντέλο της.

Αλλά στη δεκαετία του 1980, η φούσκα της Ιαπωνίας σε ακίνητα κινήθηκε και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά. Όπως αποδείχθηκε, πολλοί από τους τομείς που υποστήριξε η MITI δεν είχαν επιτυχία. Αυτό που πραγματικά οδήγησε την ανάπτυξη της Ιαπωνίας δεν ήταν η συνείδηση ​​του MITI, αλλά ένα υψηλό ποσοστό αποταμίευσης και το ταχέως αυξανόμενο επίπεδο εκπαίδευσης ενός πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού – οι ίδιοι παράγοντες που οδήγησαν την ανάπτυξη της Κίνας.

Μέχρι πρόσφατα, οι ηγέτες της Κίνας φάνηκαν να κατανοούν τα όρια της κρατικής παρέμβασης. Στην πραγματικότητα, η γενική συμβουλή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προς τις αρχές ήταν να μειώσει τη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία, επειδή οι κρατικές επιχειρήσεις (SOE) παραμένουν γενικά πολύ λιγότερο αποτελεσματικές από τις ιδιωτικές εταιρείες, και μόνο το ένα τρίτο είναι επικερδείς.

Ωστόσο, ενώ οι κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποδίδουν, σε σύγκριση με τις ιδιωτικές εταιρείες, οι ηγέτες της Κίνας άλλαξαν ριζικά τις απόψεις τους για την παρέμβαση. Τώρα, η συμβατική σοφία είναι ότι η χώρα οφείλει την πρόοδό της – και, μάλιστα, την αναδυόμενη παγκόσμια κυριαρχία της – σε ορισμένους τομείς υψηλής τεχνολογίας από το κράτος καθοδήγησης.

Ο πραγματικός μοχλός της επιτυχίας της Κίνας, ωστόσο, είναι το υψηλό ποσοστό εξοικονόμησης – σχεδόν το 40% του ΑΕΠ, ή περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό δίνει στην Κίνα τεράστιους πόρους για επενδύσεις στην καθιέρωση των θεμελιωδών στοιχείων για την τεχνολογική ηγεσία. Συγκεκριμένα, η χώρα έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις για τη βελτίωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Κίνα έχει ήδη συμμετάσχει πλήρως στη Δύση. Και οι δοκιμές από το Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Φοιτητών του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι Κινέζοι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολύ καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων από τους Αμερικανούς ή Ευρωπαίους συμμαθητές τους.

Επιπλέον, η τριτοβάθμια εκπαίδευση – το πραγματικό κλειδί για την τεχνολογική ηγεσία – εξερράγη στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, η Κίνα παράγει πλέον διπλάσιους περισσότερους μηχανικούς και περισσότερες επιστημονικές και μηχανολογικές δημοσιεύσεις από τις ΗΠΑ. Ομοίως, έχει ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, και για τις τρέχουσες τάσεις, θα πρέπει να καλύψει τις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία (ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει ήδη).

Οι ΗΠΑ στοιχειώνονται από το φάντασμα μιας τεχνολογικά κυρίαρχης Κίνας – και θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ. Και όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές της Κίνας, δεν μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να εμποδίσουν, πόσο μάλλον να συλλάβουν, την πρόοδό της. Η Huawei είναι ένα μόνο παράδειγμα μιας εταιρείας που έχει αξιοποιήσει την ομάδα εκατομμυρίων μηχανικών της Κίνας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να καταστρέψουν την Huawei, πολλές κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προορίζονται να εμφανιστούν, καθοδηγούμενες από το ίδιο ταλέντο.

Η λεγόμενη στρατηγική διπλής κυκλοφορίας που θα διαμορφώσει το επόμενο πενταετές σχέδιο της Κίνας είναι απόλυτα σύμφωνη με τις προαναφερόμενες βασικές αρχές. Καθώς η οικονομία της Κίνας μεγαλώνει, εξαρτάται φυσικά από τις εξαγωγές και οι νέοι μηχανικοί της θα αποκτήσουν έναν αυξανόμενο αριθμό τεχνολογιών. Με άλλα λόγια, τα σχέδια της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν πιθανώς, ακόμη και χωρίς κρατική παρέμβαση.

Αντίθετα, η αμερικανική στρατηγική – η οποία ξεκινά με μια οικονομική «αποσύνδεση» από την Κίνα – έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Για να είμαστε σίγουροι, η ίδια η αποσύνδεση μπορεί να είναι εφικτή. Αλλά θα ήταν επίσης αντιπαραγωγικό.

Το εμπόριο συνεπάγεται πάντα αμφίδρομη εξάρτηση. Και ενώ οι ΗΠΑ θα ήθελαν την ιδέα να «απελευθερωθούν» από την Κίνα με τη διακοπή των εμπορικών δεσμών, θα πληρώσουν υψηλό κόστος για την «απελευθέρωση» της Κίνας από αυτήν. Το κλείσιμο κινεζικών προμηθευτών από την αγορά των ΗΠΑ παρέχει μια σιωπηρή επιδότηση σε παραγωγούς υψηλότερου κόστους. Τελικά, το αποτέλεσμα της μείωσης του διμερούς εμπορίου θα ήταν ισοδύναμο με αυτό των αποτυχημένων τιμολογίων του Trump εναντίον της Κίνας: ένας έμμεσος φόρος στους καταναλωτές των ΗΠΑ.

Και για τι; Ο περιορισμός της πρόσβασης της Κίνας σε ορισμένες βασικές τεχνολογίες των ΗΠΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι απίθανο να επιβραδυνθεί αισθητά η ανάπτυξη της Κίνας. Η τεράστια κλίμακα των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που θα αναπτύξει η Κίνα κατά την επόμενη δεκαετία σημαίνει ότι είναι σε θέση να κυριαρχήσει σε πολλούς τομείς υψηλής τεχνολογίας, με ή χωρίς αμερικανικές συνεισφορές.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί τη συνεχιζόμενη οικονομική και τεχνολογική άνοδο της Κίνας. Μπορεί να μην αρέσει η ιδέα της Κίνας να ξεπεράσει τις ΗΠΑ – ένα ορόσημο που πιθανότατα θα επιτευχθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όμως, περαιτέρω προσπάθειες για αποτροπή αυτού του αποτελέσματος δεν θα ήταν μόνο μάταιες, αλλά και πολύ δαπανηρές.

Ο Daniel Gros είναι διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Πνευματικά δικαιώματα: Project Syndicate, 2020.

www.project-syndicate.org

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin