Image default
BLOOMBERG

Πάνω από 20 φορτηγά πλοία εγκλωβισμένα έξω από κινεζικό λιμάνι λόγω του εμπορικού πολέμου Κίνας-Αυστραλίας – Tα ονόματα

Τουλάχιστον 20 μεγάλα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου βρίσκονται αγκυροβολημένα έξω από το κινεζικό λιμάνι Jingtang και δεν μπορούν να εκφορτώσουν εκατομμύρια τόνους αυστραλιανού άνθρακα. Πρόκειται για τα τελευταία θύματα της εντεινόμενης διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Καμπέρας και Πεκίνου.

Δεκαπέντε από τα πλοία περιμένουν από τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα έχουν καθυστερήσει για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το -. Το βόρειο λιμάνι είναι μια από τις βασικές πύλες της χώρας για τις εισαγωγές άνθρακα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην κλιμάκωση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, με την Κίνα να βάζει στη μαύρη λίστα προϊόντα και τρόφιμα, από τον άνθρακα έως τον αστακό. Το εμπόριο φέτος είχε επίσης πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα λιμάνια, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα διατηρούνται στα πλοία κοντά στο Jingtang.

Η Κίνα επέβαλε δασμούς περίπου 80% για το αυστραλιανό κριθάρι τον Μάιο, αυξάνοντας τις εντάσεις και διέταξε τους εμπόρους να σταματήσουν να αγοράζουν τουλάχιστον επτά κατηγορίες προϊόντων της Αυστραλίας, από την προηγούμενη εβδομάδα. Το Πεκίνο έχει απαγορεύσει ουσιαστικά τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία για τον τελευταίο μήνα, με τα πλοία να μην μπορούν να περάσουν από τα τελωνεία, σύμφωνα με την Braemar ACM Shipbroking.

«Ορισμένα πλοία περίμεναν μήνες», δήλωσε ο Nick Ristic, αναλυτής της αγοράς ξηρού φορτίου στην Braemar. Πολλά πλοία που είχαν προγραμματίσει να παραδώσουν αυστραλιανό άνθρακα αλλάζουν διαδρομή προς την Ινδία ή το Βιετνάμ, ενώ άλλα συνεχίζουν να περιμένουν στα κινεζικά λιμάνια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής.

 

Waiting to Load

Υπό κανονικές συνθήκες, τα πλοία χρειάζονται συνήθως λίγες μέρες για να αγκυροβοληθούν στο Jingtang, αν και η διάρκεια μπορεί να αυξηθεί σε 15 έως 20 ημέρες εάν υπάρχει αυξημένη κίνηση, σύμφωνα πληροφορίες.

«Οι χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να ακολουθήσουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες», δήλωσε ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Κίνα, Γκράχαμ Φλέτσερ, την Πέμπτη σε συζήτηση σε φόρουμ στο Πεκίνο.

«Όταν το εμπόριο αντιμετωπίζεται ως πολιτικό εργαλείο, όλοι υποφέρουμε», είπε, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένη χώρα.

Η Κίνα απαγόρευσε αυτήν την εβδομάδα τις αποστολές ξυλείας από την πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας, αφού τα τελωνεία της χώρας δήλωσαν ότι βρήκαν παράσιτα κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Από τον Μάιο, όταν ξεκίνησαν οι εικασίες ότι η Κίνα άρχισε και πάλι να αποφεύγει τις προμήθειες από την Αυστραλία, οι εισαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 32 εκατομμύρια τόνους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, από 42 εκατομμύρια περίπου την ίδια περίοδο το 2019.

Εννέα από τα φορτία προέρχονται από το Hay Point στην Αυστραλία, τα οκτώ από το Gladstone και τέσσερα φορτία από το Dalrymple Islet.

Ελληνική ναυτιλιακή στρέφεται δικαστικά εναντίον κινεζικής ναυτιλιακής

«Κόκκινο» στα κρουαζιερόπλοια από τα λιμάνια – Ακυρώνονται και οι κρουαζιέρες

Γιώργος Οικονόμου: Η αποχώρηση του εφοπλιστή από την Heidmar και η επόμενη ημέρα της εταιρείας

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας το brent με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές

admin

Κομισιόν: «Παράθυρο» για την επιβολή χρεώσεων στις καταθέσεις – Στο ευρωδικαστήριο το θέμα των αρνητικών επιτοκίων

admin

Τα 20 κορυφαία σε κέρδη hedge funds του 2021 – Αποκόμισαν συνολικά 65,4 δισ. δολάρια

admin

Πετρέλαιο: To brent φλερτάρει με τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014

admin

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται – Ο πόλεμος και το πρόβλημα στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια

admin

Lacoste εναντίον Marks & Spencer για τον κροκόδειλο

admin

Ο δισεκατομμυριούχος που πούλησε το ρετιρέ του στη Νέα Υόρκη έναντι 190 εκατ. δολαρίων

admin

Asos: Μετακομίζει στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου

admin

Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας πιέζει την οικονομία της Ευρώπης

admin

Ντράγκι: Ετοιμάζει μικρό πακέτο στήριξης για να κλείσει τις πληγές της πανδημίας

admin

Marks & Spencer: Πωλήσεις ρεκόρ τα Χριστούγεννα- Αύξησε την πρόβλεψη κερδών

admin

Tesla: Πού εντοπίζεται η ευπάθεια που εκμεταλλεύτηκε ο 19χρονος χάκερ για να πάρει τον έλεγχο τουλάχιστον 25 οχημάτων

admin