Image default
Επιχειρήσεις

Προσδοκίες v Πραγματικότητα

Προσδοκίες v Πραγματικότητα

Το Ελληνικό χρηματιστήριο προσέγγισε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις  και το  άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου. Αργά αλλά σταθερά οι  όγκοι συναλλαγών δείχνουν μια αυξητική τάση.

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην πρόσφατη εκτίναξη δεικτών και μετοχών, οφείλονται κυρίως στην ανακοίνωση του εμβολίου της Pfizer, παρά τις απαιτητικές προϋποθέσεις τόσο για την παραγωγή, όσο και την ευρεία διανομή του. Επιπλέον η προσήλωση της ΕΚΤ & της C. Lagarde στα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων & την πιστωτική επέκταση για όσο χρειαστεί, βοήθησε στην αποφόρτιση των πιέσεων των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, σε συνδυασμό με τα πολύ αναμενόμενα, (αλλά καθυστερημένα) προγράμματα ανάκαμψης της Ε.Ε..

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, βρίσκεται σε κομβικό σημείο αλλαγής τάσης, αν επιβεβαιωθεί έγκυρα η διάσπαση του ΚΜΟ (expo) 200 ημερών (ΓΔ 667,02 FTSE 1615,50). Αντίστοιχα οι πρώτες στηρίξεις της αγοράς εντοπίζονται στους ΚΜΟ (expo) των  50 ημερών (ΓΔ 623,25 FTSE 1478,99). Η ανοδική προσπάθεια υποστηρίζεται (προς το παρόν) από τα ικανοποιητικά ανακοινωθέντα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του 2020, δεδομένων των συνθηκών της Ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τo “wishful thinking” για τα 32 δις € που αναμένει η Ελληνική οικονομία από τα προγράμματα ανάκαμψης.  

Ακόμα και ο τραπεζικός κλάδος παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, δείχνει σημάδια αντίδρασης, ξεφεύγοντας από την «άβυσσο» και επανερχόμενος άνω των 300 μονάδων.  Επόμενος στόχος τίθεται η  ανοδική διάσπαση των 320-325 μονάδων, εν αναμονή της απόφασης του SSM για την τράπεζα Πειραιώς και την πιθανή επανακρατικοποίηση της.. Τεχνικά ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ & ΑΛΦΑ, δείχνουν ότι μπορούν να συνεχίζουν την αντίδραση τους αν δεν προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη..

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις, υποβοηθούμενη από την συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ. Προς το παρόν, το παράδοξο το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, δεν προβληματίζει κανένα σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων…

Αν και εκθέσεις όπως η σημερινή της Goldman Sachs, μας προτρέπουν να ετοιμαστούμε για ένα επενδυτικό πάρτι το 2021, κυρίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων και της άπλετης συνεχιζόμενης ρευστότητας, άλλες όπως της Citigroup αναρωτιούνται πόσα ακόμα πυρομαχικά έχουν απομείνει στις Κεντρικές τράπεζες, με δεδομένες τις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του 2ου & ισχυρότερου κύματος της πανδημίας, κυρίως στην Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, εκτιμούμε ότι στο Διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει ευμετάβλητη. Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αρχίζει να διαφαίνεται μια προσπάθεια αλλαγή τάσης, βασιζόμενη περισσότερο σε προσδοκίες παρά στην πραγματικότητα. Προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, είναι βελτίωση των πραγματικών συνθηκών, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης με διάσπαση σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων και η σταθερή αύξηση του όγκου συναλλαγών . Η στόχευση εταιριών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, είναι επιβεβλημένη για την δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου.

 Συνεπώς δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που καλλιεργείται, αφού πληθώρα προβλημάτων είναι εδώ και θα εξελίσσονται δυναμικά το επόμενο διάστημα. Ο Covid-19, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και ολοκλήρωση μετάβασης της εξουσίας μετά τις Αμερικανικές εκλογές έχουν πολλά επεισόδια ακόμα, μέχρι την ολοκλήρωση του δράματος..

Μέχρι τότε “Keep Calm & Ready”, προσέχοντας που πουλάτε, κυρίως όμως τι και που αγοράζετε..

Υ.Γ. Επιτέλους σήμερα λειτούργησαν άμεσα οι Θεσμοί ΧΑΑ & ΕΚ ως αναφορά την περίπτωση της Βιοχάλκο και της Θυγατρικής της CENER. Μπράβο και ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Γενικός Δείκτης
 • μετοχές
 • εμβόλιο κορονοϊού

  Σχετικα αρθρα

  Αναπτυξιακός νόμος: Ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες για 134 επενδυτικά σχέδια

  admin

  Επ.Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα €2,5 εκατ. σε 16 φυσικά πρόσωπα λόγω Folli-Follie

  admin

  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Νέα πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ για την υπόθεση Folli Follie

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έβδομη περίοδος εκτοκισμού ΚΟΔ-Πότε θα γίνει η καταβολή

  admin

  Revoil: Αυξήθηκαν κατά 9,84% τα κέρδη προ φόρων στο α’εξάμηνο

  admin

  Foodlink: Ανήλθε στο 31,43% το ποσοστό στην Αθηναϊκή Α.Ε.

  admin

  Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): «Τα αγαθά κόποις κτώνται»

  admin

  ΓΕΚΕ: Στο 97,83% ανήλθε το ποσοστό της οικογένειας Κεφάλα

  admin

  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το «πακέτο» 3,9 δισ. ευρώ

  admin

  Μήνυμα της Rocket στον ανταγωνισμό: «Κάν’ τε το όπως εμείς» με τους διανομείς

  admin

  Δημιουργήθηκε η Ελληνική Ένωση Εταιρειών Παιγνίων στο Διαδίκτυο (ΕΕΕΠΔ)

  admin

  ΔΕΗ: Στις 19/10 η ΕΓΣ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

  admin