Image default
Επιχειρήσεις

Ανησυχία για την εγχώρια βιομηχανία μινκ λόγω κορωνοϊού

Σφοδρή ανησυχία στους εκτροφείς και στην τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας όπου λειτουργούν οι περισσότερες μονάδες, έχει προκαλέσει η είδηση ότι βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό όλα τα δείγματα από τα νεκρά, αλλά και τα ζωντανά μινκ φάρμας σε περιοχή του Βοϊου στην Κοζάνη, στην οποία έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του kozanimedia.gr, τα δείγματα που εστάλησαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε εργαστήριo της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά. Ήδη εξετάζεται η θανάτωση όλων των ζώων στο συγκεκριμένο εκτροφείο, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Οι φόβοι ότι μπορεί να επαναληφθούν και στην Ελλάδα σκηνές Δανίας (την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως), όπου θανατώθηκαν 17 εκατομμυρια μινκ για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά, έχουν ενταθεί. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολιτική κρίση στη Δανία.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εκτροφείς ζώων γούνας στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν στην απαγόρευση αυτών των εκτροφείων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το επίκεντρο της εγχώριας εκτροφής βιζόν βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία όπου λειτουργούν 90 φάρμες, στους νόμους Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, με επίκεντρο περιοχές γύρω από την Καστοριά, και τη Σιάτιστα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των βιζόν που εκτρέφονται σε αυτές ανέρχεται σε 500 χιλιάδες, αν και αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων δεν είναι σταθερός.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονη εξωστρέφεια, με εξαγωγές κυρίως σε Ρωσία, Καναδά και προς τις Σκανδιναβικές χώρες. Συνολικά οι εξαγωγές του κλάδου γούνας στην Ελλάδα το 2019 άγγιξαν τα 250 εκατ ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν αφορά το μινκ (βιζόν). Το 2020 λόγω της πανδημίας της Covid-19 οι εξαγωγές του κλάδου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Διαβάστε επίσης: 

Κικίλιας: Δεν αποκλείεται να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία

Δανία: Θυσία στην αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου το σύνολο των εκτρεφόμενων βιζόν

Κίνα – Kορωνοϊός: Οι αρχές εντόπισαν τον ιό σε συσκευασία κρέτατος από τη Βραζιλία

Σχετικα αρθρα

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνίδιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις διύλισης και πώλησης καυσίμων

admin

Καρέλιας: Στα €561,8 εκατ. ο κύκλος εργασιών στο α’ εξάμηνο 2021

admin

Performance: Το ZAITECH Fund μεταβίβασε το ποσοστό επί της εταιρείας

admin

e-λιανικό: Επιδότηση έως €5.000 – Τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις (β’ κύκλος)

admin

ΟΠΑΠ – ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Mαζί και για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022

admin

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες χώρες παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας

admin

Χωρίς έσοδα το Cairo Mezz στο α’ εξάμηνο του 2021

admin

CNL Capital: Κέρδη έναντι ζημιών το α’ εξάμηνο του 2021

admin

Evergrande: Η Κίνα προτρέπει κρατικές εταιρείες να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία του ομίλου

admin

ΑΒΑΞ: Αύξηση 24,7% του κύκλου εργασιών στο εξάμηνο

admin

ΑΒΑΞ: Σημαντική βελτίωση εσόδων και κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο – Στο €1,7 δισ. το ανεκτέλεστο

admin

Σε ομηρεία το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

admin