Image default
Οικονομία

Ανθεκτικό το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων

Το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταφέρνουν να αυξήσουν τα έσοδα από τις εξαγωγές, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Τα διαθέσιμα δεδομένα έως τον Ιούνιο «υποδηλώνουν ισχυρή, αν και όχι ολοκληρωμένη, ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αγορών τροφίμων στα σοκ COVID-19», αναφέρει το εξαμηνιαίο Food Outlook σε ένα ειδικό χαρακτηριστικό για τις πρόσφατες τάσεις των λογαριασμών εισαγωγών τροφίμων και των εσόδων από εξαγωγές.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δείξει αξιοσημείωτη «ζωντάνια» στην αύξηση των παγκόσμιων εμπορικών ροών τροφίμων, δείχνει η ανάλυση. Τα κέρδη από τις εξαγωγές τους το πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ τα αναπτυγμένα κράτη μειώθηκαν. Αυτό εξηγείται εν μέρει από τις απότομες πτώσεις που συμβαίνουν για τα ποτά, τα ψάρια και το κρέας, η ζήτηση για την οποία ανταποκρίνεται περισσότερο στις μειώσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από τη συρρικνούμενη παγκόσμια οικονομία.

Κατά την ίδια περίοδο, οι παγκόσμιες εισαγωγές ποτών μειώθηκαν περισσότερο από 12 τοις εκατό και τα προϊόντα ψαριών μειώθηκαν περισσότερο από 10 τοις εκατό, ενώ η αξία του εμπορίου ζωικών και φυτικών ελαίων και ελαιούχων σπόρων αυξήθηκε και οι δύο κατά σχεδόν 10 τοις εκατό. Η έκθεση προσφέρει μια πλούσια σειρά γραφικών, δεδομένων και αναλύσεων τάσεων ανά ομάδα τροφίμων και περιοχή.

Τάσεις της αγοράς εμπορευμάτων

Οι αγορές δημητριακών το 2020/21 είναι καλά εφοδιασμένες, με τις τιμές να επηρεάζονται από τη σύσφιξη των αγορών για το σιτάρι και την έντονη διεθνή ζήτηση για χονδροειδή σιτηρά και ρύζι, σημειώνει η έκθεση. Η FAO ενημέρωσε τις προβλέψεις προσφοράς και ζήτησης για δημητριακά την περασμένη εβδομάδα .Η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων και παράγωγων προϊόντων το 2020/21 αναμένεται να φθάσει σε ένα νέο ρεκόρ κατά τη διάρκεια των περιόδων 2020/21, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση υποδηλώνει τη σύσφιξη των αγορών.

Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης το 2020 ανακάμπτει, αν και κάτω από τον ρυθμό της αυξανόμενης κατανάλωσης, η οποία θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιβληθούν περαιτέρω μέτρα κλειδώματος που σχετίζονται με το COVID-19.

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2020 προβλέπεται να μειωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, εν μέσω υποτονικών προοπτικών εμπορίου και ζήτησης.

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος το 2020 προβλέπεται επίσης να επεκταθεί, υποστηριζόμενη από ευνοϊκούς μουσώνες και την ανθεκτικότητα των δικτύων συνεταιρισμών χωριών στη συλλογή γάλακτος μέσα σε υλικοτεχνικά εμπόδια στην Ινδία, μαζί με την κρατική βοήθεια σταθεροποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Για τον τομέα της αλιείας, ο οποίος, όπως σημειώνεται παραπάνω, υπέστη μεγάλη πτώση στις εμπορικές ροές, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στη ζήτηση, την εφοδιαστική, τις τιμές, την εργασία και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Η αλιευτική παραγωγή αλιείας πιθανότατα θα μειωθεί ελαφρώς, ενώ η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να μειωθεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά ψαριών – ιδίως της μείωσης της ζήτησης για φρέσκο ψάρι λόγω της απόρριψης των αγορών και των εστιατορίων – έχει προκαλέσει «εκτεταμένες αλλαγές» που ενδέχεται να συνεχιστούν μακροπρόθεσμα και να υποστηρίξουν την καινοτομία προϊόντων , μικρότερες αλυσίδες αξίας και νέα κανάλια διανομής.

Τροπικά φρούτα

Η πανδημία COVID-19 έπληξε την αλυσίδα αξίας για τροπικά φρούτα, ειδικά τα πιο ευπαθή είδη, τα οποία απαιτούν χειρισμό εντάσεως εργασίας και γρήγορες και συχνά αερομεταφορές και έχουν σχετικά υψηλό κόστος.

Το παγκόσμιο εμπόριο ανανά, μάνγκο και παπάγια έχει μειωθεί, μερικές φορές με διψήφιο ρυθμό.

Τα περιθώρια τροπικών παραγωγών φρούτων υπόκεινται σε πίεση από πανδημικές διαταραχές, καθώς και από εξαιρετικά ανταγωνιστικές αλυσίδες αξίας, την εντατική δύναμη της αγοράς των μεταγενέστερων παραγόντων, την εμφάνιση φυτικών ασθενειών και δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Αντίθετα, οι μπανάνες και τα αβοκάντο έχουν δείξει κάποια ανθεκτικότητα, με τα δύο φρούτα να αυξάνουν τις εξαγωγές, αλλά τα κρίσιμα στελέχη έχουν επηρεάσει τις αλυσίδες αξίας τους, ειδικά για μικρότερους παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και έχουν υποστεί ακυρωμένες παραγγελίες.

Η ζήτηση για μπανάνες έχει ωφεληθεί από την αντιληπτή υγιεινή, την ευκολία και τις προμήθειες από τον Ισημερινό, καθώς και από την ανάκαμψη της παραγωγής στην Κόστα Ρίκα.

Οι εισαγωγές αβοκάντο έχουν επίσης αυξηθεί σε παγκόσμια βάση, καθώς οι εποχιακά χαμηλότερες προμήθειες από το Μεξικό και η απόλυτη πτώση των αγορών στις ΗΠΑ αντισταθμίζονται περισσότερο από την έντονη ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημαντικά υψηλότερες προμήθειες από την Κολομβία, την Κένυα και το Περού.

Σχετικα αρθρα

Attica Bank: 4 ή 6 οι μη δεσμευτικές προσφορές για την ΑΜΚ

admin

Ιταλία: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν σταμάτησαν την έκρηξη τιμών για φως και φυσικό αέριο

admin

Βουλή: Δυσφορία εφοπλιστών-δημάρχων και φορέων για την Cosco και την τροποποίηση της σύμβασης

admin

Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες της οικονομικής διπλωματίας

admin

«Viva la feta»- Άρχισαν τα γυρίσματα μεγάλης Βελγικής ταξιδιωτικής παραγωγής στη Σίφνο

admin

Διπλό ρεκόρ στις καταθέσεις – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2009

admin

Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκε η τιμή του Μπρεντ

admin

Χ. Μεγάλου: Τρεις λόγοι αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

admin

Brexit: Η ΕΕ αποδέσμευσε 5,4 δισ. ευρώ για βοήθεια στα κράτη μέλη

admin

ΗΠΑ: Γέλεν και Πάουελ θα προειδοποιήσουν τη Γερουσία για επιβράδυνση της ανάκαμψης λόγω Δέλτα

admin

Με πάνω από 4,8 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει τον ΕΟΔΥ το ECDC  

admin

Δημιουργούνται 7 Πειραματικά ΕΠΑΣ Μαθητείας στον τουρισμό – Σε ποιους απευθύνονται

admin