Image default
Ευρώπη

Η πανδημία κάνει την αξιοποίηση της τεχνολογίας κορυφαία πρόκληση

Ριζικές αλλαγές στην ατζέντα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα – και παγκοσμίως – φέρνει η πανδημία του COVID-19, αναδιατάσσοντας τις προτεραιότητες των στελεχών. Στην ερώτηση ποιες θεωρούν κορυφαίες προκλήσεις στην παρούσα συγκυρία, τα στελέχη των συμβουλευτικών εταιρειών στην Ελλάδα τοποθετούν στην πρώτη θέση την ενίσχυση της τηλεργασίας και στη δεύτερη, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στην ίδια λίστα ακολουθεί η ανάγκη κατανόησης των προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων, ώστε συνακόλουθα οι συμβουλευτικές εταιρείες να διαμορφώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που να καλύπτουν τις νέες ανάγκες. Στη λίστα των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι συμβουλευτικές εταιρείες ακολουθεί η διατήρηση θέσεων εργασίας, η συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα κατά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η διατήρηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας και η διεκπεραίωση συναλλαγών με υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) στο “Βαρόμετρο για την Οικονομία”. Η έρευνα καταγράφει τις εκτιμήσεις και προσδοκίες των επικεφαλής και των διευθυντικών στελεχών των εταιρειών – μελών του ΣΕΣΜΑ για το 3ο τρίμηνο του 2020. Περιλαμβάνει δε το ειδικό θέμα “COVID 19: Η αντιμετώπιση της κρίσης και προκλήσεις”.

sesma1 [sepe.gr]

Στήριξη της καινοτομίας

Η έρευνα κατέγραψε, επίσης, τις απόψεις των συμβούλων για τις δράσεις, που είναι ανάγκη να στηριχθούν – κατά προτεραιότητα – από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι απόψεις των συμβούλων για τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης συγκλίνουν, εξάλλου, στη μείζονα σημασία της καινοτομίας στην post covid εποχή.

Στην ερώτηση πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου, το υψηλότερο σκορ, 3,7, είχαν: η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Μεγάλη σημασία αποδόθηκε, επίσης, σε δράσεις για την εισαγωγή καινοτομιών στην ελληνική αγορά. Ψηλά στην ίδια λίστα βρίσκονται οι επενδύσεις στην υγεία, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και στην ενέργεια.

Η έρευνα κατέγραψε επίσης και τις απόψεις των συμβούλων για άλλα μέτρα, συμπληρωματικά των ήδη ληφθέντων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι οι σύμβουλοι θεωρούν σημαντικά μέτρα τις ελαφρύνσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Οι δύο αυτές κατηγορίες μέτρων αντιστοιχούν στο πρώτο και στο τρίτο κυριότερο εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως τρίτο σημαντικότερο μέτρο στήριξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, κατατάσσεται η προσέλκυση επενδύσεων, κρίσιμο μέγεθος στην μετά την πανδημία εποχή.

sesma2 [sepe.gr]

Δυσκολίες στο επιχειρείν

Τέλος, η έρευνα αποτυπώνει και τους ανασχετικούς παράγοντες για την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, όπως προκύπτουν από τις απαντήσεις των στελεχών. Η “υψηλή φορολογία” και η “έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος” παραμένουν, με αρκετή διαφορά, τα δύο σημαντικότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση.

Στην ομάδα των σημαντικότερων ανασχετικών παραγόντων στο επιχειρείν περιλαμβάνονται, επίσης, οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

sesma3 [sepe.gr]

πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin

Μασράλι για Βαρώσια: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

admin

Σητεία: η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου αναπλάθεται και αναδεικνύει τη γοητεία της

admin

«Η συνοχή δίπλα μας» το παράδειγμα του GREENCREW

admin

Μέσω ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων του Δήμου Χανίων

admin

Δήμος Καστοριάς : Ενεργειακές αναβαθμίσεις στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό με τη στήριξη της Ε.Ε. και της Πολιτικής Συνοχής

admin