Image default
Επιχειρήσεις

Wikifarmer: Ένα ελληνικό startup ενδυναμώνει τους αγρότες σε πάνω από 200 χώρες.

Το Wikifarmer ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2018 με σκοπό να εκπαιδεύσει τους αγρότες παγκοσμίως για τους βελτιστους τρόπους παραγωγής, αλλά και στη συνέχεια να τους συνδέσει απευθείας με τις εμπορικές αγορές αγροτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα που έχει μέχρι στιγμής προσελκύσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ήδη μιλάει 12 γλώσσες, ονομάστηκε από τον F.A.O. των Ηνωμένων Εθνών, ως το «Wikipedia του Αγροτικού Τομέα», βοηθώντας αγρότες από 200 χώρες να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους και να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικοι.

Ωστόσο, εκτός από τον εκπαιδευτικό και πληροφοριακό του χαρακτήρα, όπου επαγγελματίες ή επίδοξοι αγρότες μπορούν να βρουν χιλιάδες πληροφορίες για την καλλιέργεια διαφορετικών ειδών, η πλατφόρμα του Wikifarmer έδωσε πρόσφατα τη δυνατότητα στους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας σε επιχειρήσεις, εμπόρους και καταναλωτές στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Το Wikifarmer προσφέρει εύκολα και γρήγορα τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ/ mini site, όπου οι παραγωγοί ανεβάζουν το προϊόν τους και φωτογραφίες του, ορίζουν την τιμή και μπορούν εύκολα και γρήγορα να πουλήσουν σε χιλιάδες αγοραστές από όλη την υφήλιο. Η κίνηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία ειδικά τη δύσκολη περίοδο του COVID-19, αφού με αυτό τον τρόπο οι αγρότες αποκτούν περισσότερα κανάλια διανομής και αρχίζουν να εξαρτώνται πολύ λιγότερο από τα ολιγοψώνια, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.

Ήδη μόλις σε 10 μήνες χιλιάδες αγρότες έχουν πουλήσει πάνω από 150,000 μοναδικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φρούτα, λαχανικά και λάδι, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για το μέλι. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον παραγωγοί μελιού από τον Ψηλορείτη, τη Λέσβο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές, έχουν καταφέρει να βρουν πελάτες από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και από τη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο.

Εξαιτίας και της ακύρωσης των εμπορικών εκθέσεων ανά τον κόσμο, το Wikifarmer αποτελεί κι ένα μέσο έκθεσης και προβολής των αγροτικών προϊόντων σε χιλιάδες αγοράστες και φυσικά το μακροχρόνιο όραμα των ιδρυτών της πλατφόρμας είναι η βελτίωση του εισοδήματος και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση των μεθόδων παραγωγής των αγροτών, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω ανάπτυξη της βιώσιμης αγροτικής καλλιέργειας και την αύξηση της παραγωγής, που θα λύσει βασικά προβλήματα όπως η έλλειψη τροφής και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας Πέτρος Σάγκος αναφέρει: «Η πλατφόρμα μας έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη κι ήδη πολλές βιομηχανίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια σούπερ μάρκετ και μικρότερες παραγωγικές μονάδες συγκαταλέγονται στους πελάτες μας, αναζητώντας το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη δυνατή τιμή από χιλιάδες παραγωγούς. Η ψηφιοποίηση του αγροτικού εμπορίου έχει καθυστερήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια κι εμείς ήρθαμε για να την πραγματοποιήσουμε.»

Σχετικα αρθρα

Autohellas: Συμμετοχή στην ΑΜΚ της Aegean

admin

Αναπτυξιακός νόμος: Νέος γύρος ενισχύσεων 520 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγών 285 εκατ. ευρώ

admin

Grant Thornton: Στο επίκεντρο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα «κλειδιά» για να λάβει δυναμικό χαρακτήρα η επανεκκίνηση του HORECA

admin

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση των 6 εταιρειών

admin

Housemarket: Καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το σχέδιο διάσπασης

admin

eBay – BestPrice.gr: Η συνεργασία που «ανοίγει» την παγκόσμια αγορά σε 2.500 ελληνικές ΜμΕ

admin

Η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων «μπαίνει» στον χώρο του e-shoping

admin

Η αγορά τυχερών παιγνίων ξανανοίγει και μαζί τα «καζίνο-ζόμπι» (που χρωστάνε στο Δημόσιο 400 εκατ. ευρώ)

admin

Ιντρακάτ: Ολοκληρώθηκε το εμβληματικό έργο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

admin

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ΤΜΕΔΕ

admin

Google-ΕΣΑ: Δωρεάν αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων στο λιανεμπόριο

admin