Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Εμβόλιο αισιοδοξίας

Στην πιο σκοτεινή ώρα της πανδημίας, την στιγμή που κρούσματα και θάνατοι γράφουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, η ανακοίνωση της Pfizer για την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου αναπτέρωσε τις ελπίδες των Αγορών για το κλείσιμο αυτού του δύσκολου κεφαλαίου για όλη την ανθρωπότητα και την επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα ορατό βάθος χρόνου. 

Ο χρόνος φαίνεται να μετράει αντίστροφα καθώς υπάρχει πλέον ένας οδικός χάρτης και ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ως τώρα προσπαθειών για την αναχαίτιση της πανδημίας. 

Την ίδια στιγμή το καθαρό αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών έβγαλε από το τραπέζι την αβεβαιότητα της ακυβερνησίας στις ΗΠΑ ενώ η μάλλον απρόσμενη αναβάθμιση από την Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα ανόδου στην εγχώρια αγορά. 

Η άνοδος που σημειώθηκε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από το 1999, είχε τζίρο, μαζικότητα σε συμμετοχή τίτλων και επιστροφή των εισροών στις χρηματιστηριακές και στα αμοιβαία κεφάλαια. Τα καλά νέα δεν σταμάτησαν στο εμβόλιο, είχαν και επιχειρηματική διάσταση η οποία κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. 

Η πώληση της σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στην Ρουμανία, η μικρή παράταση στην ολοκλήρωση των συμφωνιών σε Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική από την CVC και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Cenergy στην Nexans άπλωσαν το ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο μέρος των μη τραπεζικών μετοχών, η υπόθεση των Cocos της Τράπεζας Πειραιώς έβαλε κάποια σενάρια πάνω στο τραπέζι ενώ τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ και του Τιτάνα έδειξαν όχι μόνο αντοχή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά βελτίωση σε σχέση με πέρυσι. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών των νέων ήταν η αγορά να διευρύνει τα κέρδη της πρώτης ημέρας της εβδομάδας και για πρώτη φορά μετά το Φεβρουάριο να εμφανίσει πλουραλισμό στις επιλογές των επενδυτών. Η επιστροφή της αισιοδοξίας γίνεται σε χρόνο που διαχειριστικά εξυπηρετεί το κλείσιμο των βιβλίων, σε μια έντονα αρνητική χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών (-28%) και δεν αποκλείεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς στην αποτίμηση νέων να οδηγήσει σε επίσπευση κάποιων συμφωνιών που βρίσκονται εν αναμονή ή σε τελικό στάδιο. 

Το σίγουρο είναι ότι η ψυχολογία έχει αρχίζει να αλλάζει προς το θετικότερο εστιάζοντας και πάλι στα μεγέθη των εταιριών μετά από ένα μακρύ διάστημα αναμονής και αναστολής στην ανάληψη χρηματιστηριακού ρίσκου στην Ελλάδα. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μια ανάσα από τον κινητό μέσο των 200 ημερών κάνοντας επίδειξη ισχύος κόβοντας ανοδικά μονομιάς τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών με τζίρο 4 συνεδριάσεων και με ανοδικό χάσμα διαφυγής στις 590 μονάδες. Όσες διορθώσεις έγιναν μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και είχαν «πλάτη ρευστότητας», οι μετοχές παρά τα ισχυρά κέρδη της ανόδου δεν έδειξαν στοιχεία διάλυσης στην φάση της κατοχύρωσης κερδών, ενδεχομένως λόγω της ενεργοποίησης κωδικών που δραστηριοποιήθηκαν σε δεύτερο χρόνο αναμένοντας καλύτερα επίπεδα εισόδου.

 Οι «διαβολικές» 666 μονάδες είναι πλέον το επόμενο σημείο αντίστασης του Γενικού Δείκτη επίπεδο στο οποίο συναντάται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών. Μάλιστα υπάρχει μια αρκετά ασυνήθιστη σύμπτωση στο επίπεδο διάσπασης καθώς το τελευταίο ανοδικό ραντεβού της αγοράς με τον εκθετικό κινητό μέσο είχε συμβεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 σχεδόν στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης (677 μονάδες). 

Η παράδοση αυτής της διάσπασης έχει ένα μοτίβο συσσώρευσης πριν την τελική επίθεση, σενάριο το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης την επόμενη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με Eurobank και Frigoglass την ερχόμενη Πέμπτη. 

Οι τάσεις που θα καταγραφούν στις κατηγορίες εσόδων και το πιστωτικό ρίσκο της Eurobank θα έχουν αντανάκλαση στις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών. Την Τέταρτη ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Newsphone με προτεινόμενη τιμή τα 0,47 ευρώ ανά μετοχή με τον προτείνοντα να έχει πλησιάσει μεν (82%) αλλά να απέχει ακόμα από το 90% που είναι το όριο για την διαγραφή της εταιρίας από το ταμπλό. Τέλος την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου λήγουν τα παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο

Ανάλυση 

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin