Image default
Πολιτική

Πέτσας: Στόχος να δουλέψει η αγορά τον Δεκέμβριο

Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν επιβληθεί και του lockdown τις επόμενες 10 ημέρες, ώστε να επέλθει το άνοιγμα της αγοράς τον Δεκέμβριο, ενόψει και των Χριστουγέννων, είναι ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση, δεν αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης.

Επανέλαβε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 25 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και στο θέμα που προέκυψε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι ως βουλευτής, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 οφείλει να σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους.

Πιο αναλυτικά όσα είπε:

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Από τη μία θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown. Δεν πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων που θα δούμε τις επόμενες ημέρες και να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιστοί στην τήρηση των μέτρων ώστε στις 30 του μηνός να αρχίσουμε να ανοίγουμε οικονομικές δραστηριότητες. Αν είμαστε όλοι συνεπείς δεν θα χρειαστεί ούτε παράταση του lockdown ούτε άλλου είδους σκληρότεροι περιορισμοί.

Στόχος μας είναι στις επόμενες 7-10 ημέρες να έχουμε πολύ πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να αρθεί το lockdown στην ώρα του και να μην παραταθεί αναίτια. Σιγά-σιγά τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη να δουλέψει η αγορά και να μπορέσουμε με αυτήν τη νέα κανονικότητα να πάμε με ασφάλεια μέχρι το λιμάνι που είναι στους πρώτους μήνες του ’21 όταν θα αρχίσει ο εμβολιασμός.

Για τα σχολεία

Η κίνηση που κάνουμε αυτή τη στιγμή αφορά το κλείσιμο δημοτικών σχολείων. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Αυτό που είναι πρόβλημα είναι η κινητικότητα. Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις γονέων, παππούδων, γιαγιάδων. Θέλουμε να περιορίσουμε την κινητικότητα, γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός. Ελπίζουμε ότι και με αυτό το μέτρο και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, θα πλησιάσουμε στα νούμερα μετακινήσεων που είχαμε δει τουλάχιστον τον Απρίλιο, ώστε να περιορίσουμε γρηγορότερα τα κρούσματα.

Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα έχουμε διαθέσιμα περίπου 25 εκατ. εμβόλια. Δηλαδή, θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Αν έχουμε το εμβόλιο στις αρχές του νέου έτους -που όπως φαίνεται θα το έχουμε- θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πρώτα με το υγειονομικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Και σιγά σιγά θα πάμε στον υπόλοιπο πληθυσμό. Άρα, μέχρι τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Θα υπάρχει ένας σχεδιασμός σταδιακού εμβολιασμού. Δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν προχωρήσει τις έρευνες. Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό.

Για τα Μ.Μ.Μ.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν φαίνεται να ήταν εστίες υπερμετάδοσης. Αντίθετα, εστίες υπερμετάδοσης ήταν η χαλάρωσή μας όπως φαινόταν μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα, είτε κοινωνικές συναθροίσεις, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πάντα είναι αυτό που λέει η λέξη: Έχουν κόσμο, αλλά φροντίζουμε με την τηλεργασία, με το κυλιόμενο ωράριο, με την προσθήκη νέων λεωφορείων να αποφορτίζουμε, όσο είναι αυτό εφικτό, τον συνωστισμό στις ώρες αιχμής.

Για το Πολυτεχνείο

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη επισημαίνεται ότι κάθε βουλευτής έχει δώσει όρκο να φυλάττει το Σύνταγμα και τους Νόμους. Άρα, είναι παράταιρο να παραβιάζει κατάφωρα τον όρκο του. Ο Νόμος δεν ήρθε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου για κάποια ιδεολογική ή άλλη τοποθέτηση, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε τη μετάδοση του κορονοϊού. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και απαιτείται υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης μίλησε με τα κόμματα τις προηγούμενες ημέρες. Χθες, μίλησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τους Αρχηγούς των κομμάτων για να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και να στείλουμε το σωστό μήνυμα. Μπορούμε να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό για τη Δημοκρατία μας γεγονός, την επέτειο του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας στεφάνι, αλλά να αποφύγουμε την πορεία. Δεν θα επιτραπεί η πορεία. Η Αστυνομία θα φέρει σε πέρας την αποστολή της, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο.. Και πουθενά, πουθενά δεν υπάρχει δικαιολογία για να μαζεύονται εννέα άτομα να πάνε βόλτα. Το μήνυμα στους πολίτες είναι ότι οι Νόμοι εφαρμόζονται και όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.

Για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων

Έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή προχθές και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Στήριξη των μεταφορών και της εστίασης

Όλοι οι κλάδοι της αγοράς έχουν βρει στήριξη από την Κυβέρνηση. Αλλά αυτός που πλήττεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ο κλάδος των μεταφορών -ιδίως οι αεροπορικές μεταφορές και η ναυσιπλοΐα- και η εστίαση, δηλαδή τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό που παρατηρήσαμε τους προηγούμενους μήνες ήταν μια πολύ μεγάλη κάμψη του τζίρου τους, ιδίως όταν είχαμε το πρώτο lockdown. Ακολούθησε μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την Άνοιξη και προς το Καλοκαίρι. Τώρα βλέπουμε ότι θα χρειαστεί μια παρατεταμένη στήριξη, ενδεχομένως και με μέτρα μονιμότερου χαρακτήρα. Όταν παίρνουμε ένα μέτρο προς όφελος της υγείας όλων και κλείνει ένας κλάδος αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε να καταστραφεί. Πρέπει να έχει την Πολιτεία δίπλα. όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Η βασική αρχή είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω.

Για τα ΑμεΑ

Είναι η πρώτη φορά που έχει προχωρήσει -σε συνεννόηση με την ΕΣΑμεΑ- ένα σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Το έχουμε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και το χειρίζεται ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης. Αφορά δράσεις σε πάρα πολλά θέματα της καθημερινότητάς τους, από τις μετακινήσεις μέχρι την πρόσβασή τους στην πληροφόρηση. Έχει καταρτιστεί συγκροτημένο σχέδιο και πολύ σύντομα θα γίνει Νόμος του Κράτους. Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο γιατί είναι θέμα πολιτισμού να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοπάρτι φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Συλλήψεις και «βροχή» προστίμων

ΠΟΥ: Έχουμε ενθαρρυνθεί από τα αποτελέσματα του εμβολίου, βλέπουμε πρόοδο

3.038 νέα κρούσματα – 725 στη Θεσσαλονίκη και 697 στην Αττική 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος

admin

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Self test για όλους την επόμενη εβδομάδα για να προλάβουν να κάνουν Χριστούγεννα

admin

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Άγκυρα: Aναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου στους πόρους της ΑΟΖ της

admin

Πιερρακάκης: Έτοιμη να περάσει στα κινητά τηλέφωνα η νέα ταυτότητα

admin

Οι προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή στις αυριανές κάλπες και το απόλυτο ντέρμπι των «3» του ΚΙΝΑΛ

admin

Κύπρος – Απάντηση στην Τουρκία: Αποκλειστικό κυριαρχικό μας δικαίωμα η εκμετάλλευση του τεμαχίου 5

admin

Ανδρουλάκης: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή»

admin

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου: Στην Ελλάδα δεν αρέσει να απειλείται από κανέναν, γι’ αυτό κάνουμε τα κουμάντα μας

admin

Πρέσβης HAE σε ΣΚΑΪ: Η επαναπροσέγγιση με Τουρκία δεν επηρεάζει τις στενές σχέσεις με Ελλάδα

admin

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ, «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»

admin

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα την Κυριακή

admin