Image default
Ευρώπη

Όφελος €12,4 δισ. στο ΑΕΠ και 69.000 θέσεις εργασίας φέρνει το 5G στην Ελλάδα

Ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα θα έχει η τεχνολογία 5G στην Ελλάδα τη δεκαετία 2021-2030, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες, επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Στη χώρα αναμένονται επενδύσεις ύψους €1,2 έως €1,5 δισ. σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις €2,7 έως και €5 δισ. για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών, που θα βασίζονται στο 5G.

Τα οφέλη των επενδύσεων αυτών για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ -Gross Value Added, GVA), μεταξύ €7,3 και €12,4 δισ. Επίσης, οι επενδύσεις πέριξ του 5G υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 50.000-69.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών (Τεχνητή Νοημοσύνη, Internet of Things, Mobile Edge Computing, επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρομποτική).

Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει σχετική έρευνα της EY Ελλάδος, αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τομείς, όπως τα “έξυπνα” εργοστάσια και logistics, η “έξυπνη μετακίνηση” (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, smart cities.

ey_5G [sepe.gr]

Νέες ευκαιρίες

Η μελέτη της ΕΥ εντοπίζει έξι ευκαιρίες, που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς. Συνοπτικά, το 5G μπορεί να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων και να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου τομέα.

Επίσης, μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων, νέων εμπορεύσιμων εφαρμογών και νέων υπηρεσιών τεχνολογίας. Εξάλλου, η 5η γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής.

Πέρα, από τη βελτίωση της  ποιότητας ζωής των πολιτών, μπορεί να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, για να αποτελέσουν τα δίκτυα 5G καταλύτη και πολλαπλασιαστή του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, προϋπόθεση αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.

Επίσης, η δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων, αλλά και η ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, καθώς και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G.

Η μελέτη


Η ΕΥ Ελλάδος εκπόνησε τη μελέτη σχετικά με τους στόχους και τις στρατηγικές για την εισαγωγή και τη λειτουργία δικτύων 5G στην Ελλάδα για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

Η Πολωνία που «παίζει με τη φωτιά» και η ευρωπαϊκή αρένα

admin

Όρμπαν: Η «εχθρική» στάση της ΕΕ μοιάζει με της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

admin

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Ολομέλεια

admin

Είναι το «μάτι του Σάουρον» το δώρο αποχαιρετισμού στην Άνγκελα Μέρκελ;

admin

Η ΕΕ χωρίς Μέρκελ όπως το «Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

admin

Ντερ Λάιεν: Υπό εξέταση η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

admin

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: «Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα»

admin

Φλοράνς Παρλί: Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να φοβάται τα σχέδια της ΕΕ

admin

Βρετανία- κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου τα κρούσματα και οι θάνατοι- Πού αποδίδεται η δραματική αύξηση

admin

ΕΕ: Αναμνηστικό δώρο προς τη Μέρκελ από τον Σ. Μισέλ σε αποχαιρετιστήρια τελετή

admin

Μισέλ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς τη Μέρκελ είναι σαν «το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

admin

Νέα μέτρα για την προστασία της Βαλτικής Θάλασσας

admin