Image default
Οικονομία

Morgan Stanley: Δεν χρειάζεται η Τουρκία να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει με μία πολύ μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, σε σχέση με τις προβλέψεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο repo μιας εβδομάδας κατά μόλις 150 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της την ερχόμενοι Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε σημείωμα προς στους πελάτες.

Οι περισσότερες οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το - -συμπεριλαμβανομένων κάποιων της Barclays, της Goldman Sachs και της UniCredit- αναμένουν μια επιθετική αύξηση κατά 475 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 15%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας «μπορεί να αποφασίσει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη αύξηση για να ενισχύσει την προσπάθειά της να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά πιστεύουμε ότι οι κινητήριες δυνάμεις του εγχώριου πληθωρισμού όπως η αύξηση των δανείων σε τοπικό νόμισμα και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης έχουν ομαλοποιηθεί, κάτι που από μόνο του απαιτεί λιγότερο επιθετική δράση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Με μόλις μία εβδομάδα να έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νασί Αγκμπάλ, αντιμετωπίζει ένα τεστ αξιοπιστίας όταν διευθύνει την πρώτη του συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής. Με τις προφανείς ευλογίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αγκμπάλ αναμένεται να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα ενισχύσει τη λίρα μετά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της αγοράς στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία υπό τον προκάτοχό του.

Η αναδιοργάνωση της οικονομικής ηγεσίας της Τουρκίας, η οποία περιελάμβανε επίσης την αποχώρηση του γαμπρού του Ερντογάν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, είχε σαν αποτέλεσμα η λίρα να ενισχυθεί περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα. Ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει μια ανορθόδοξη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αντί να περιορίσουν τον πληθωρισμό, δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τους νέους οικονομικούς του αξιωματούχους με φιλικές προς την αγορά πολιτικές.

Όλοι οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το - εκτός από έναν, προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν την Πέμπτη, με την υψηλότερη πρόβλεψη για αύξηση στο 16%. Ωστόσο, κατά την άποψη της Morgan Stanley, μπορεί να αρκεί μια αύξηση μόνο 150 μονάδων βάσης.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στο μέσο σταθμισμένο κόστος χρηματοδότησης να παραμείνει πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό, ενώ τα εκ των προτέρων πραγματικά επιτόκια μπορούν να φθάσουν περίπου στο 4%», καταλήγει η έκθεση.

Σχετικα αρθρα

Ευλογιά των πιθήκων: Η εταιρεία που παράγει το εμβόλιο αμφιβάλλει ότι μπορεί να καλύψει τη ζήτηση

admin

ΟΠΕΚ: Υψηλός κίνδυνος συμπίεσης της προσφοράς πετρελαίου

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα voucher χωρίς αίτηση σε νέα ΑΦΜ

admin

Οφειλές προς το Δημόσιο: Στο «μικροσκόπιο» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

fastpath

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης – «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

fastpath

Κίνα: Γιατί οι τιμές των αυγών πήραν την ανιούσα εν μέσω καύσωνα

admin

Uniper: Καθαρές ζημιές άνω των 12 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο για τον ενεργειακό κολοσσό

admin

O φαύλος κύκλος πληθωρισμού – φοροεσόδων έχει και τα… καλά του

fastpath

«Ομπρέλα» σε κλάδους που υποφέρουν από τις κυρώσεις στη Ρωσία

fastpath

«Εξοικονομώ 2021»: Εντάσσονται στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες

admin

Adam Neumann: Ο άνθρωπος που έγινε πλούσιος χάνοντας λεφτά, έχει μια νέα ιδέα

admin

Politico: Πού είναι η Ελλάδα σήμερα μετά από 12 χρόνια μνημόνια και εποπτεία

admin