Image default
Ευρώπη

Με εργαλείο το ΕΣΠΑ ο δήμος Κατερίνης εγκαθιστά εξοπλισμό Seatrac για ΑμεΑ

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στις παραλίες του Δήμου Κατερίνης ήταν «όνειρο θερινής νυκτός», καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις ώστε να προσεγγίσουν στη θάλασσα και να απολαύσουν αυτό που για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητο και φυσικό τους καλοκαιρινούς μήνες: ένα μπάνιο.

Αυτό όμως αποτελεί πλέον παρελθόν, χάρη στο ΕΣΠΑ και την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και με βασικό στόχο την ισότιμη ένταξη στην κοινωνία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Πράξης «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου Κατερίνης» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», σε τέσσερα σημεία των ακτών του Δήμου Κατερίνης τοποθετείται, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξοπλισμός, που επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα στη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη σύμβαση προϋπολογισμού 238.005,60 ευρώ με Φ.Π.Α., χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Τι περιλαμβάνει

Η συγκεκριμένη πράξη αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πρόσβασης ΑΜΕΑ, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές πρόσβασης στις παραλίες του Δήμου Κατερίνης σε: Δ.Δ. Κορινού, Τ.Κ. Παραλίας (σε δύο σημεία) και οικισμού Ολυμπιακής Ακτής της Δ.Ε. Κατερίνης. Όλες οι κατασκευές-υποδομές που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση των επιλεγμένων παραλιών έχουν μη-μόνιμο χαρακτήρα. Τοποθετούνται στην αρχή της θερινής περιόδου και αφαιρούνται μετά το τέλος της, χωρίς να αλλοιώσουν το περιβάλλον. Υπάρχει πρόβλεψη προσβάσιμων διαδρομών, προσβάσιμων εξοπλισμών (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής) πρόβλεψη σήμανσης σε προσβάσιμες μορφές (έντονο κοντράστ-μεγάλοι χαρακτήρες εικονίδια, οπτική σήμανση κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό, στα τέσσερα προαναφερόμενα σημεία, τα οποία είναι από τα πιο πολυσύχναστα προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, ο Δήμος Κατερίνης τοποθετεί στην έναρξη της θερινής περιόδου τον μηχανισμό Seatrac, ο οποίος επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, ατόμων με αναπηρία.

Πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στις παραλίες

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι) αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 156 εκατομμύρια άνθρωποι με ανάγκες προσβασιμότητας. Το 70% αυτών των ανθρώπων εκτιμάται ότι έχει την οικονομική και φυσική δυνατότητα να ταξιδέψει αναζητώντας προσβάσιμους προορισμούς με κατάλληλες υποδομές. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των ατόμων αυτών ταξιδεύει με συνοδό και ξοδεύει περισσότερα από την μέση δαπάνη ανά άτομο και ανά ταξίδι αναψυχής.

Η κύρια ιδέα πίσω από την εγκατάσταση του μηχανισμού Seatrac είναι να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια, με μία συσκευή, η οποία μπορεί να εγκαθίσταται και να απεγκαθίσταται. Το Seatrac συνιστά βασικά ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

Το Seatrac αποτελεί ένα τηλεχειριζόμενο και ενεργειακά ανεξάρτητο σύστημα, κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά, ικανά να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η κατασκευή είναι φιλική προς το περιβάλλον, μην επιφέροντας αλλοιώσεις ή μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό. Αποκλειστικός σκοπός του είναι να παρέχει σε άτομα, τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία ή δυσκολία κινητικότητας, τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς να δυσχεραίνεται ή να λειτουργεί απαγορευτικά για τη διέλευση των υπόλοιπων λουόμενων. Είναι ιδανικό για άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νεύρο – μυϊκές δυστροφίες, παραπληγικούς – τετραπληγικούς, ασθενείς με πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες, αλλά και άτομα με προβλήματα ισορροπίας.

Κοντά στο σημείο τοποθέτησης του Seatrac, προβλέπονται μεταξύ άλλων οι εξής κατασκευές – υποδομές (οι οποίες έχουν μη-μόνιμο χαρακτήρα, δύνανται να τοποθετηθούν στην αρχή της θερινής περιόδου και να αφαιρεθούν μετά το πέρας της, χωρίς να αλλοιώσουν το περιβάλλον): Ξύλινοι διάδρομοι, πακέτο τηλεμετρίας, φωτοσυναγερμός, τοποθέτηση φωτοσυναγερμού, αμφίβιο αμαξίδιο, αποδυτήρια για ΑμεΑ, σήμανση, χώροι σκίασης, ειδικός κάδος απορριμμάτων για ΑΜΕΑ.

Όπως είχε τονίσει στην αρχή του προηγούμενου καλοκαιριού ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Πρόκειται για μία παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο, καθώς βελτιώνει την καθημερινότητα και την προσβασιμότητα στις ακτές των ατόμων που συμβιώνουν με την αναπηρία σε οποιαδήποτε μορφή. Με ευαισθησία και σεβασμό στις ανάγκες των συνανθρώπων μας έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας τη διαμόρφωση και αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών. Ως κοινωνία οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για τα άτομα με αναπηρία ένα ικανοποιητικό επίπεδο που συνοψίζεται στις ίσες ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα, στην ίδια τη ζωή».

seatrac (6) [odelalis.gr]

seatrac (2) [odelalis.gr]

seatrac (5) [odelalis.gr]

seatrac (3) [odelalis.gr]

seatrac (4) [odelalis.gr]

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ενημέρωση και Αγγελίες και το odelalis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Ποιες γλώσσες μαθαίνει η ΕΕ: Είναι η Ελλάδα γλωσσομαθής;

admin

Ο «υβριδικός πόλεμος» στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία

admin

Ισπανία: Πέντε χώρες ζητούν δίκαιη κατανομή των ευθυνών εντός της ΕE για τις μεταναστευτικές ροές

admin

Στην Αθήνα την Τετάρτη η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα

admin

Το’πε, το’πε κι ο παπαγάλος: Το «προϊόν Μέρκελ» αποσύρεται

admin

Εφη Αχτσιόγλου: Καταστροφική η επιστροφή στο παλιό Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Η ΕΕ καταγγέλλει τη ρωσική κυβερνοκατασκοπεία και απειλεί με κυρώσεις

admin

Μια προεκλογική «Παρασκευή για το μέλλον»

admin

Ταμείο Αλληλεγγύης: Εγκρίθηκαν 35,9 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές και πανδημία

admin

Μεγάλες διαδηλώσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο

admin

Αιτούντες άσυλο: Αύξηση κατά 115% το β’ τρίμηνο του 2021

admin

Κανονικά το συμβούλιο ΕΕ-ΗΠΑ για εμπόριο και τεχνολογία παρά την κρίση με τα υποβρύχια

admin