Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Πως η Κίνα εδραιώνει την παγκόσμια κυριαρχία της μεσω RCEP και τι σημαίνει αυτό(;)

Οι επιπτώσεις της νέας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών RCEP μεταξύ της Κίνας και 14 άλλων χωρών είναι τεράστιες. Δημιουργεί ένα τεράστιο εμπορικό μπλοκ στην Ασία στo οποίo η Αμερική δεν θα διαδραματίσουν κανένα ρόλο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 15 χώρες Ασίας-Ειρηνικού συγκεντρώθηκαν για να υπογράψουν την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), μια τεράστια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία.

Περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και μέλη του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καθώς και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η συμφωνία σταθεροποιεί ένα μπλοκ χωρίς δασμούς που εκτείνεται στο 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 2,6 δισεκατομμύρια άτομα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές της επιπτώσεις είναι τεράστιες. Τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσαν γρήγορα μια τεράστια νίκη για το Πεκίνο, με την κυρίαρχη οικονομία της Κίνας, και ταυτόχρονα, μια απώλεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποχωρώντας στο παρελθόν από την Trans-Pacific Partnership (TPP), οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα εκτός όλων των σημαντικών εμπορικών συμφωνιών στην Ασία.

Καθώς η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει στο τέλος της, η RCEP θέτει στο περιθώριο στις προσπάθειές του να περιορίσει την κυριαρχία της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και επίσης φωτίζει αρνητικά τη στρατηγική του να κερδίσει αποτελέσματα για τις ΗΠΑ μέσω δασμών, απειλών και προστατευτισμου, ενώ δείχνει περιφρόνηση για το πολυμερές ελεύθερο εμπόριο.

Αντίθετα, η Κίνα ανταποκρίθηκε στις ΗΠΑ όχι με αντιπαράθεση, αλλά μέσω τακτικών διαπραγματεύσεων για να διευρύνει τις επιλογές της. Ενώ η συμφωνία, φυσικά, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, εντούτοις αποτελεί ένδειξη της μειωμένης επιρροής της Αμερικής στην περιοχή.

Η πολιτική του Προέδρου Τραμπ για την Κίνα υπήρξε μια ασυνάρτητη αναταραχή, όπου οι πολεμιστές όπως ο Mike Pompeo και οι επιθετικοί προστατευτές όπως ο Peter Navarro ήταν εξέχοντες.

Όλοι βρήκαν κοινό ενδιαφέρον στην πεποίθηση ότι η διεξαγωγή εμπορικού πολέμου εναντίον της Κίνας θα αναγκάσει σε παραχωρήσεις από το Πεκίνο, αλλά επιπλέον θα φέρει πίσω θέσεις εργασίας και αλυσίδες εφοδιασμού στην Αμερική. Η ιδέα του «America First» ήταν το κόσμημα της προεδρίας του Τραμπ και ένα μεγάλο σημείο πώλησης για τους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο μια στρατηγική για την Κίνα, όπως και για ολόκληρο τον κόσμο. Η διοίκηση υποστήριξε την πεποίθηση ότι οι πολυμερείς συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών, που χαρακτηρίζονταν ως «παγκοσμιοποίηση», ήταν επιζήμιες για τα συμφέροντα της Αμερικής – εξ ου και η αποχώρηση από το TPP. Και έτσι, ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός ήταν να οπλιστούν με δασμούς για να επιβληθούν προτιμησιακές διμερείς συμφωνίες σε άλλες χώρες. Αυτό που ήταν ένα εργαλείο για τον περιορισμό της Κίνας χρησιμοποιήθηκε εσφαλμένα σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Μεξικού και άλλων. Η αντιπαράθεση ήταν η απάντηση για τα πάντα και άφησε τις ΗΠΑ χωρίς στρατηγική σκέψη.

Όταν το συνδυάσετε με το συναίσθημα του Ψυχρού Πολέμου του Mike Pompeo, η κατάσταση επιδεινώνεται. Απεικονίζοντας τον κόσμο σε έναν δυαδικό αγώνα μεταξύ «ελεύθερων εθνών» και «του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ο Πομπέο πίστευε ότι η διοίκηση θα μπορούσε στη συνέχεια να εκφοβίσει άλλες χώρες να υιοθετήσουν αντι-κινεζικές στάσεις, καθαρά με την παραγγελία να προωθήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Τις εβδομάδες πριν από την υπογραφή του RCEP και πριν από τις εκλογές, ο Λευκός Οίκος υπέβαλε ψευδείς απαιτήσεις προς την Ινδονησία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αντισταθούν στο Πεκίνο, αναμένοντας δογματική ιδεολογική δέσμευση, παρά το γεγονός ότι δεν παρείχε κίνητρα. Έτσι, η συσσώρευση όλων αυτών των πολιτικών έθεσε τις ΗΠΑ σε πτώση.

Αυτός ο συνδυασμός σκέψης «Αμερική πρώτα» και «νέου Ψυχρού Πολέμου» άφησε τις ΗΠΑ ανίκανες να εξετάσουν τα οικονομικά συμφέροντα πολλών χωρών και τα κίνητρά τους στην οικονομική ολοκλήρωση, ιδίως με την ίδια την Κίνα.

Η ιδέα ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την παγκόσμια οικονομία και ότι τα αμερικανικά εμπορικά συμφέροντα ήταν το μόνο πράγμα που είχε σημασία με τη σειρά του οδήγησε σε μείωση της οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή για μια τετραετή περίοδο.

Η Κίνα απάντησε επίσης με τρόπο που δεν δόθηκε προσοχή. Αντί να αντιμετωπίζει την εχθρότητα με την εχθρότητα, το Πεκίνο έχει διπλασιάσει τη διαφοροποίηση των επιλογών του για ελεύθερο εμπόριο και προσπάθησε να εδραιώσει τη θέση του στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Κίνα έχει συνάψει μια σειρά συμφωνιών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας με την Ευρασιατική Ένωση (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ρωσία). Αλλά η συμφωνία RCEP είναι μακράν η μεγαλύτερη και η πιο στρατηγικά σημαντική.

Τα λάθη του Trump σημαίνουν ότι η RCEP θέτει τον Μπάιντεν σε άμεσο μειονέκτημα όταν ξεκινά η θητεία του ως προέδρου. Οι ΗΠΑ βρίσκονται εκτός των δύο σημαντικών περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών. Παρόλο που η ιδέα της Ουάσινγκτον να επανεξετάσει το TPP έχει αναφερθεί στα ΜΜΕ, αυτό είναι πολιτικά αβάσιμο. 

Πρώτον, μετά την απόσυρση του Τραμπ, τα άλλα μέλη επαναδιαπραγματεύθηκαν μεταξύ τους και αφαίρεσαν τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η αμερικανική επανένταξη θα αναγκάσει την πλήρη διαπραγμάτευση ολόκληρης της συμφωνίας.

Δεύτερον, η κληρονομιά της δικής του έμφασης του Trump και του Biden στον προστατευτισμό σημαίνει ότι η συμφωνία παραμένει πολιτικά μη δημοφιλής. Οι θέσεις εργασίας και η μεταποίηση «America First» παραμένουν ο πρωταρχικός στόχος.

Σε αυτό το σημείωμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα mainstream media, και πολλοί αναλυτές δεξαμενών σκέψης, χαρακτήρισαν το RCEP ως στρατηγικό πραξικόπημα για το Πεκίνο. Παρόλο που τα έθνη του ASEAN δεν πρέπει να απομακρυνθούν από την εικόνα, δεδομένης της πρωτοβουλίας τους, το γεγονός είναι ότι η Κίνα είναι τώρα κεντρική στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου και ως εκ τούτου είναι σε θέση να ενσωματώσει τις αγορές της πιο βαθιά με εκείνες που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σύμμαχων των ΗΠΑ.

Αντίθετα, η θητεία του Τραμπ έχει γίνει μάρτυρας μιας σειράς στρατηγικών βλαβών που έχουν δει την Ουάσινγκτον να στερείται μιας αντίπαλης εναλλακτικής λύσης.Το δογμα America first έφερε την Αμερική τελευταία.

Σχετικα αρθρα

Είναι η Fed η μεγαλύτερη φούσκα του πλανήτη;

admin

Alpha Bank:Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα-Ψηφιοποίηση της Οικονομίας και Παραγωγικότητα

admin

Η απώλεια της Ουκρανίας από την Δύση και η επικείμενη αναταραχή…

admin

Οι αγορές το 2022: Πώς θα επιδράσουν πληθωρισμός και Κίνα-Mohamed A. El-Erian

admin

Επιτόκια και ομόλογα βυθίζουν τις αγορές

admin

Πώς η “ακίνδυνη” Όμικρον μπορεί να τσακίσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

admin

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Η αγορά ομολόγων προβλέπει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις…

admin

Alpha Bank:Εξελίξεις σε Παραγωγικότητα και Απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο-Η σημασία των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Το “τέρας” του πληθωρισμού παραμονεύει…

admin

Εθνική Τράπεζα: “Τριβές” με την εθελουσία και οι πολιτικές συρρίκνωσης

admin

FED:Ερχεται “καταίγιδα” αύξησης επιτοκίων

admin