Image default
Επιχειρήσεις

Τέσσερα εμπορικά πάρκα από τους Ολλανδούς της Ten Brinke έως το 2022

Το ένα είναι ήδη υπό κατασκευή σε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ακίνητα της οδού Πειραιώς και τα άλλα τρία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται την επόμενη χρονιά.

Ο λόγος για τα εμπορικά πάρκα που έχει δρομολογήσει, εν μέσω πανδημίας, η Ten Brinke Ελλάς, της ολλλανδικής Ten Brinke, η οποία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο ουκ ολίγα νέα projects σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, σε γραφεία, καταστήματα, logistics, κατοικία «προκειμένου να υπάρχει διασπορά ρίσκου», όπως επισημαίνει στο ΝΜ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φώτης Γιόφτσος.

Ειδικά όσον αφορά τα εμπορικά πάρκα, οι νέες επενδύσεις υλοποιούνται σε μία περίοδο κατά την οποία, λόγω Covid 19, τα εμπορικά ακίνητα και δή τα malls φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους επενδυτές πανευρωπαϊκά, ωστόσο «τα εμπορικά πάρκα είναι διαφορετικά, αφού η είσοδος στα καταστήματα είναι αυτόνομη κι έχουν ζήτηση ακόμη κι εν μέσω πανδημίας από μεγάλους χρήστες- αλυσίδες», όπως επισημαίνει ο κ. Γιόφτσος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕΝ ΒRΙΝΚΕ θα ολοκληρώσει εντός του 2021 τη μεγάλη επένδυση στην οδό Πειραιώς για το εμπορικό πάρκο των 15.000 τ.μ. συνολικά. Η επένδυση, αναμένεται να ανέλθει στα πέριξ των 25 εκατ. ευρώ, για το έργο που προβλέπεται να εγκαινιαστεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με τις μισθώσεις σε αλυσίδες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Το ακίνητο έχει μακρά ιστορία αν ληφθεί υπόψη ότι στέγαζε μέχρι τη μακρινή δεκαετία του ’90 τα γραφεία της βιομηχανίας συσκευασιών ΒΙΣ, του ομίλου Φιλίππου. Τα σχέδια στο τέλος της δεκαετίας του ’90 του ομίλου Φιλίππου σε κοινοπραξία με την ισραηλινή Plaza Centers για εμπορικό κέντρο 37.000 τ.μ. ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ενώ ούτε οι Ισραηλινοί κατάφεραν στη συνέχεια από μόνοι τους να φτιάξουν το νέο mall, μέχρι που πούλησαν με απώλειες το ακίνητο, (υπό την πίεση και των προβλημάτων ρευστότητας του μητρικού ομίλου) το 2019 στους Ολλανδούς. To εμπορικό πάρκο που ήδη κατασκευάζεται στην οδό Πειραιώς, στη συμβολή με τη λεωφόρο Κηφισού θα έχει ‘’πράσινα’’ χαρακτηριστικά και θα περιλαμβάνει και 400 θέσεις στάθμευσης.

Τρία ακόμη εμπορικά πάρκα, των οποίων η κατασκευή θα ξεκινήσει εντός της επόμενης χρονιάς έχει ήδη δρομολογήσει η TEN BRINKE σε Αττική αλλά και Περιφέρεια. Το ένα αφορά την έκταση της πρώην ΑΒΕΞ (στέγαζε την πτωχευμένη βιομηχανία τυποποιημένης ξυλείας) 21,5 στρεμμάτων στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας, που αγοράστηκε μέσα από διαδικασία πλειστηριασμού το περασμένο καλοκαίρι σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη, στα 3,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τίμημα που είχε καθοριστεί στους πρώτους πλειστηριασμούς (9 εκατ. ευρώ) και τώρα προγραμματίζεται επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε μία περιοχή κοντά στο λιμάνι που έχει ζήτηση από μεγάλες αλυσίδες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει εξ’ αρχής συμφωνία με μεγάλο εγχώριο παίκτη της αγοράς.

Ένα ακόμη εμπορικό πάρκο σχεδιάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στο αεροδρόμιο, σε μία περιοχή όπου επίσης εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ζήτηση από ενδιαφερόμενους χρήστες. Πρόκειται για έκταση 42 στρεμμάτων, όπου οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να εξελιχθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Σε πιο πρώιμο στάδιο είναι η νέα επένδυση που επίσης σχεδιάζει η εταιρεία στην Αττική, επίσης για ένα ακόμη εμπορικό πάρκο για το οποίο οι διαδικασίες ωριμάζουν τώρα.

Εν τω μεταξύ, επίσης στην Αττική, στις αρχές Δεκεμβρίου ξεκινά η λειτουργία των νέων χώρων logistics που κατασκεύασε η εταιρεία εν μέσω πανδημίας, κι έχουν μισθωθεί ήδη στην αλυσίδα Public του ομίλου Πάνου Γερμανού και στον όμιλο Βεϊνόγλου. Η επένδυση, περί τα 25 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων, με τη συγκεκριμένη επένδυση να οδεύει, κατά τις πληροφορίες, προς πώληση σε επενδυτική εταιρεία real estate. Στον ίδιο κλάδο σχεδιάζονται ακόμη δύο μεγάλες επενδύσεις, σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο για χώρους συνολικής επιφάνεια 60.000 τ.μ. με τις εργασίες κατασκευής να εξελίσσονται την επόμενη χρονιά, ενώ ενδιαφέρον έχει και το project της Θεσσαλονίκης, όπου πρόσφατα η TEN BRINKE προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας logistics ΔΕΛΤΑ 4 ΑΕ, ιδιοκτήτρια ακινήτου με δομημένη επιφάνεια 22.500 τ.μ. και γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ., στην είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται εδώ ότι οι Ολλανδοί, μέσω της Ten Brinke Hellas που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2008, ήταν από τους ελάχιστους που πραγματοποίησαν επενδύσεις στο εγχώριο real estate μέσα στην κρίση, κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα, κτίρια γραφείων και καταστήματα με ένα πελατολόγιο μεγάλων και γνωστών εταιρειών (AB Bασιλόπουλος, UPS κ.α.). Πλέον, η εταιρεία έχει ενισχύσει το «αποτύπωμά» της πέραν του κλάδου των επαγγελματικών ακινήτων και στα οικιστικά αλλά και τα τουριστικά ακίνητα. Στα νέα projects, σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κτίρια διαμερισμάτων, στην περιοχή του Ελληνικού, των Αμπελοκήπων, κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, έτερο κτίριο γραφείων στη λ. Βασιλίσσης Σοφίας (Κυανούς Σταυρός), νέα projects στην Κρήτη κ.α..

Διαβάστε περισσότερα 

Το Δημόσιο ανακαλύπτει τα μπόνους: Τι προτείνει η ΑΑΔΕ για όποιον πιάσει 95% των ετήσιων στόχων 

Η μικρή διαθεσιμότητα προς μίσθωση ακινήτων κρατάει ψηλά τις ζητούμενες τιμές 

Estée Lauder: Η γυναίκα που έφτιαξε μια αυτοκρατορία $89 δισ. με πολύ θράσος και… μια κρέμα

Σχετικα αρθρα

Cyclopt: Ελληνική startup δημιουργεί το εργαλείο συντήρησης λογισμικού Maintainability Pal

admin

Bewise: Υλοποίηση έργου οικονομικής και εμπορικής διαχείρισης με λύσεις Microsoft

admin

Διεθνές Συνέδριο «Future of Retail 2022»: Το λιανεμπόριο οργανώνει το μέλλον του

admin

Ο Μπιλ Γκέιτς σόρταρε την Tesla και έχει «χασούρα» έως $2 δισ. – Η «απάντηση» του Έλον Μασκ

admin

Γεωργαντάς: Μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας οι υδατοκαλλιέργειες

admin

Επιχειρήσεις: Έρχεται ελληνο-ουκρανική συνεργασία – Οι πρώτες διερευνητικές επαφές

fastpath

Ένα Leasing…μίλια μπροστά! H Autohellas Hertz «απογειώνει» το Leasing με καινοτόμες υπηρεσίες και νέα αποκλειστικά προνόμια!

admin

Η 28χρονη από την Ινδονησία που από $700 δημιούργησε μια startup εκατομμυρίων

admin

Future of Retail 2022 της ΕΣΕΕ: Το λιανεμπόριο οργανώνει το μέλλον του

admin

Οι πρώτες επαφές για επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας – Ουκρανίας

admin

The Mart: Deal με την Eurobank

admin

Αγροτικός τομέας: Επιδοτήσεις έως 80% από 5 νέα προγράμματα

admin