Image default
Ευρώπη

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Το έργο της προσθήκης πενταόροφου κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων

Η διανυόμενη πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε την ανάγκη της χώρας μας για αναβάθμιση των υγειονομικών και νοσηλευτικών μονάδων της.

Ήδη σε ολόκληρη την χώρα γίνεται προσπάθεια για προσθήκη νέων ΜΕΘ, οι οποίες, από την αρχή της πανδημίας έχουν αυξηθεί περίπου στο διπλάσιο. Για την Περιφέρεια Ηπείρου όμως, η προσπάθεια είχε εκκινήσει ήδη, με την κατασκευή νέου πενταόροφου κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ίσως αυτή η προσθήκη να είναι ένας σημαντικός παράγων που κράτησε τα Ιωάννινα εκτός τοπικού lockdown για αρκετό καιρό.

Η πράξη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στις 11/7/2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007 – 2013, συνολικού προϋπολογισμού 29.366.170€. Κύριος Δικαιούχος της πράξης ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου. Η πράξη με τέσσερα υποέργα, επανεντάχθηκε ως πράξη phacing στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Συγκριμένα η επανένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 συμπεριλαμβάνει τέσσερα υποέργα, το πρώτο υποέργο που αφορά στην κατασκευή της προσθήκης, εντάσσει την κατασκευή εκείνου του τμήμαχος της κατασκευής που υλοποιήθηκε μετά την 1/1/2014, τα δε υπόλοιπα τρία υποέργα, που αφορούν και στο τεχνολογικό εξοπλισμό του κτιρίου, τα οποία δεν είχαν υλοποιηθεί μέχρις το τέλος του 2013, επανεντάχθηκαν εξ ολοκλήρου.

Η κατασκευή προσθήκης του πενταόροφου κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, περιλαμβάνει διάφορα λειτουργικά τμήματα που συμπληρώνουν την υπάρχουσα κτιριακή του υποδομή. Το κτίριο αυτό συνδέεται και λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με την υφιστάμενη πτέρυγα νοσηλευτικών μονάδων (ΝΜ) Ward 3 του Νοσοκομείου σε όλα τα επίπεδα όπως επίσης συνδέεται και συνεργάζεται λειτουργικά με το παρακείμενο κτίριο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΦΙΑ).

Με την κατασκευή του νέου κτιρίου δημιουργήθηκαν συνολικά 69 νέες νοσηλευτικές μονάδες (κλίνες), 8 κλίνες ΜΕΘ καρδιοπαθών, 8 κλίνες γενικής ΜΑΦ, 2 αίθουσες χειρουργείου χειρουργικής κλινικής, 2 αίθουσες χειρουργείου ορθοπεδικής κλινικής, 1 αίθουσα χειρουργείου πλαστικής χειρουργικής, 2 αίθουσες χειρουργείου οφθαλμολογικής κλινικής, 1 αίθουσα μικροεπεμβάσεων χειρουργικής κλινικής και 1 αίθουσα μικροεπεμβάσεων ορθοπεδικής κλινικής.

Η συνολική επένδυση για το έργο «Προσθήκη πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων» είναι 18.505.282 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 15.375.662 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση εμπίπτει στην προτεραιότητα «Ενίσχυση υποδομών στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, της παιδείας και της υγείας».

Μάλιστα το έργο συνεχίζει να … δημιουργεί απορροφητικότητα αφού μόλις τον Ιούνιο που μας πέρασε με έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διατυπώνει θετική γνώμη για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού» που εντάσσεται στην ως άνω πράξη με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 214.950 ευρώ.

Δείτε το βίντεο από τις νέες εγκαταστάσεις

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Ηπείρου και το pressonline.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Σ.Μισέλ: Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση

admin

Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Συμφωνία για στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

Φυσικό αέριο: Στη σκιά του πλαφόν οι Βρυξέλλες- «Να βρεθεί λύση αποδεκτή για όλα τα κράτη-μέλη»

admin

Αιχμές Ντράγκι προς το Βερολίνο για το πλαφόν: «Δεν μπορείτε να ενεργείτε μονομερώς»

admin

Επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ με στόχο την αύξηση της πίεσης στην ρωσική βιομηχανία και κοινωνία

admin

Τις διαρροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream φέρνει η Σουηδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

admin

«Τεράστια ευθύνη» της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση, λέει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου εταιρειών της Γαλλίας

admin

Συνεχίζει την αγορά ρωσικού πετρελαίου η σλοβακική Slovnaft ελπίζοντας ότι η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια

admin

Άλλη μια πρόκληση του Πούτιν το «σαμποτάζ» στον Nord Stream, λέει Ισπανίδα υπουργός

admin

Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα της στους Ρώσους τουρίστες

admin

Γενική απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία για υψηλότερους μισθούς

admin