Image default
Διεθνή

Τα κρατίδια έβαλαν πάγο στη Μέρκελ για αυστηρότερα μέτρα κατά του κοροναϊού

Προσωρινά σε πάγο σχέδιο της καγκελαρίου για αυστηρότερους περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων απορρίπτουν προτάσεις της τελευταίας στιγμής. Αναβολή της συζήτησης για την ερχόμενη εβδομάδα.

Αρνήθηκαν οι περισσότεροι

Η πλειονότητα των πρωθυπουργών των 16 γερμανικών κρατιδίων δεν θέλησε να αποφασίσει τη Δευτέρα εκτενές σχέδιο της καγκελαρίου που προβλέπει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Προκειμένου να σχηματίσουν καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των περιορισμών που ισχύουν από αρχές Νοεμβρίου, τα κρατίδια ήταν της άποψης ότι θα πρέπει να αναβληθεί η απόφαση για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα πεντάωρης τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα το απόγευμα περιορίζονται σε εκκλήσεις και συστάσεις στους πολίτες να μειώσουν στο ελάχιστο τις επαφές τους.

«Κάθε επαφή που δεν πραγματοποιείται, συμβάλλει στην καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε η Α. Μέρκελ το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Ενώ αναγνώρισε ότι χάρη στο μερικό Lockdown βελτιώθηκε η υγειονομική κατάσταση, επισήμανε ότι δεν αντιστράφηκε η τάση. Ο στόχος για μείωση των κρουσμάτων κάτω των 50 ατόμων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών δεν επιτεύχθηκε ακόμη.

Βάσει των νέων στοιχείων, ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κυμαίνεται στα 140 άτομα εντός μιας εβδομάδας.

Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι σε νέα διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη της ερχόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα ισχύει για ολόκληρο το χειμώνα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να προγραμματίσουν καλύτερα την περίοδο των γιορτών.

Ενδειξη διαμαρτυρίας

Τα κρατίδια δεν είναι πλέον διατεθειμένα να δέχονται τελεσίγραφα της καγκελαρίας – Η Ανγκελα Μέρκελ με τον δήμαρχο Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ και τον βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ

Η άρνηση της πλειονότητας των πρωθυπουργών να δεχτούν τις προτάσεις της καγκελαρίας θεωρείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Παρ’ ότι είναι αρμόδιοι για θέματα υγείας, η κεντρική κυβέρνηση δεν τους συμπεριλαμβάνει στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις νέων σχεδίων.

Κατ’ επανάληψη η καγκελαρία επεξεργάστηκε μόνη της προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις οποίες, εκτός του ότι τις παρουσίασε την τελευταία στιγμή, τις άφησε να διαρρεύσουν στη δημοσιότητα πριν καν συζητηθούν.

Εικάζεται πως με αυτόν τον τρόπο η καγκελάριος θέλησε να ασκήσει πίεση στους πρωθυπουργούς να δεχτούν τις προτάσεις της που συνήθως προβλέπουν αυστηρούς περιορισμούς.

Αυτήν τη φορά τα κρατίδια πάτησαν φρένο. Οπως ενδεικτικά δήλωσε ο δήμαρχος Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ στη συνέντευξη Τύπου, «στο παρελθόν είχαμε τις πολύ καλές και δοκιμασμένες διαδικασίες, σύμφωνα με τις οποίες σε κοινές συνεδριάσεις συντάσσονταν κοινά κείμενα. Συνεννοηθήκαμε σήμερα ότι θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτή τη διαδικασία».

-

Σχετικα αρθρα

Γερμανία – Covid 19: Ψήνουν ψωμί με… μπύρα για να επιβιώσουν

admin

H Μέρκελ δηλώνει ότι θέλει να συνεργαστεί «στενά» με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ

admin

Ισραήλ: Μπάιντεν, Μέρκελ και Τριντό οι πρώτοι ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν το νέο πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ

admin

Ισραήλ: Πανηγυρισμοί στο Τελ Αβίβ για τον νέο πρωθυπουργό

admin

Αυστρία: Χωρισμένη στα δύο η κυβέρνηση συνασπισμού για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς

admin

Κοροναϊός: Κανένας θάνατος μετά από εννέα μήνες στο Βένετο και στη Ρώμη

admin

Μπάιντεν: Έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ

admin

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν, η ατζέντα του Αμερικανού προέδρου – Φρούριο η βελγική πρωτεύουσα

admin

Ισραήλ: Ο Ναφτάλι Μπέντετ ορκίζεται πρωθυπουργός

admin

Βέλγιο: 8χρονος πνίγηκε σε λίμνη, ενώ η οικογένειά του έβλεπε αγώνα του Euro

admin

Αίγυπτος: Η Άγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου – Είναι ιερό ζήτημα

admin

Ρωσία: Φώκιες επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον

admin