Image default
Πολιτική

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά την έναρξη της της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ θα απευθύνει σήμερα, στις 16:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται, ότι η Σύνοδος, η οποία θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, αρχικά είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ωστόσο λόγω της πανδημίας θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, με επικεφαλής την κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Έτσι, βουλευτές από τα κράτη μέλη και τους εταίρους της Συμμαχίας θα συναντηθούν διαδικτυακά στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όπως:

 • το όραμα για το μέλλον του ΝΑΤΟ 2030 και η δέσμευση των κρατών μελών στις αξίες που διέπουν τη Συμμαχία,
 • οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις περιοχές του Κόλπου, οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα,
 • ο ρόλος της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ο αντίκτυπος της ανόδου της στις οικονομίες των κρατών μελών,
 • ο χώρος του διαστήματος, οι νέες τεχνολογίες, τα υπερηχητικά όπλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η αμυντική καινοτομία,
 • η κυβερνο-τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η παραπληροφόρηση,
 • οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ασφάλεια και την οικονομία των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, η σημασία της στρατιωτικής βοήθειας στην αντιμετώπιση της κρίσης και η απάντηση της Συμμαχίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού,
 • ο τρόπος ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εθνικά κοινοβούλια,
 • η  πλήρης εφαρμογή της ατζέντας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Από ελληνικής πλευράς, στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχει η Βουλή των Ελλήνων με 14μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, τακτικά μέλη οι βουλευτές κ.κ. Δαβάκης Αθανάσιος (αν. επικεφαλής), Σαλμάς Μάριος, Βολουδάκης Μανούσος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Τζάκρη Θεοδώρα, Λοβέρδος Ανδρέας και αναπληρωματικά μέλη οι βουλευτές κ.κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος, Μανωλάκος Νικόλαος, Κάτσης Μάριος, Σπίρτζης Χρήστος, Παφίλης Αθανάσιος, Μυλωνάκης Αντώνιος και Μπακαδήμα Φωτεινή.

Η έναρξη της Συνόδου στις 16:00, θα γίνει από τον Πρόεδρο της Κ.Σ. ΝΑΤΟ κ. Attila Mesterhazy. Θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία της επικεφαλής της αντιπροσωπείας  κυρίας  Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία θα προλογίσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσημο ομιλητή της Συνόδου. Εν συνεχεία, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης θα απαντήσει στις ερωτήσεις που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες. 

Ακόμη, στις εργασίες των πέντε Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, επίσημοι προσκεκλημένοι  είναι:

 • ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, ομιλητής στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πολιτικής Πτυχής της Ασφάλειας, στις 19/11,
 • ο Καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, ομιλητής στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Ασφάλειας και της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στις 20/11,
 • ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ομιλητής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας στις 21/11.

Η 66η Ετήσια Σύνοδος θα κλείσει με την Ολομέλεια στις 23 Νοεμβρίου, στην οποία θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας  ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ θα γίνει η εκλογή των αξιωματούχων της Συνέλευσης (Προεδρείου και Επιτροπών) και θα επικυρωθούν τα ψηφίσματα των Επιτροπών και ο προϋπολογισμός της Κ.Σ. ΝΑΤΟ για το έτος 2021, μετά από συζήτηση και ψηφοφορία των συμμετεχόντων κοινοβουλευτικών των κρατών μελών της Συνέλευσης. 

- -

Σχετικα αρθρα

Κουτσούμπας στην συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ: Αλληλεγγύη στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό

admin

Μεσανατολικό-Νετανιάχου: «Νόμιμος στόχος» το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης

admin

ΟΗΕ- Γκουτέρες: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο «ανεξέλεγκτης» περιφερειακής κρίσης στη Μέση Ανατολή

admin

Αναστασιάδης: Δεν μπορεί να αποφασιστεί θετική ατζέντα για την Τουρκία όταν αξιώνει λύση 2 κρατών

admin

Θεοδωρικάκος: Στηρίξαμε με 8 δισ. ευρώ 1 εκατομμύριο εργαζόμενους

admin

Κεραμέως: Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ παρά τις πιέσεις

admin

Χατζηδάκης-ΣΚΑΪ: 300.000 πολίτες θα πάνε δωρεάν διακοπές -Τι είπε για ψηφιακή κάρτα και εργασιακό νομοσχέδιο

admin

Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν–Αμπάς μεσούσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας

admin

Αισιοδοξία του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη για την φετινή τουριστική περίοδο

admin

Μακρόν: Η Γαλλία έχει κάνει 20 εκατ. εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού με την πρώτη δόση

admin

ΗΠΑ σε Ισραήλ για στρατιωτικό πλήγμα στη Γάζα: «Ύψιστης σημασίας» η εγγύηση ασφάλειας των ΜΜΕ

admin

Κώστας Μπακογιάννης: Εμβολιάστηκε με AstraZeneca

admin