Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

COVID-19:Τα νέα εμβόλια που δεν είναι εμβόλια και «το λογισμικό της ζωής»

Τα ισχυρά πρώιμα αποτελέσματα για δύο κορυφαία εμβόλια Covid-19 έχουν επιπτώσεις που υπερβαίνουν πολύ την τρέχουσα πανδημία: Υποδηλώνουν ότι έχει έρθει η ώρα για μια τεχνολογία βασισμένη σε γονίδια που θα μπορούσε να παρέχει νέες θεραπείες για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Η μη αποδεδειγμένη τεχνολογία, που ονομάζεται messenger RNA με τους μοριακούς αγγελιαφόρους που παρέχουν γενετικές οδηγίες, έχει αγνοηθεί εδώ και καιρό από τους ερευνητές. Ένα εμβόλιο mRNA δεν έχει ποτέ εγκριθεί από τους ρυθμιστές αλλά τώρα είναι η βάση για τα εμβόλια Covid-19 από την Moderna Inc. MRNA και την Pfizer Inc. και τον συνεργάτη της BioNTech SE.

Και οι δύο έχουν δείξει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19. Αυτή η απόδοση είναι σύμφωνη με ορισμένα παλαιότερα εμβόλια, παρόλο που οι νέες λήψεις αναπτύχθηκαν σε ένα μικρό δείγμα.

«Είναι επιστήμη του 21ου αιώνα», δήλωσε ο William Schaffner, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt. Τα θετικά δεδομένα για τα εμβόλια Covid-19 που βασίζονται σε mRNA σηματοδοτούν το δυναμικό της τεχνολογίας για την καταπολέμηση μελλοντικών εστιών μολυσματικών ασθενειών, είπε.

Δεδομένου ότι ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε ως παγκόσμια απειλή, οι υγειονομικές αρχές έχουν εξετάσει τα εμβόλια ως το αντίδοτο που χρειάζεται ο κόσμος για να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό. Είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι αρκετά άτομα προστατεύονται από τον ιό, ώστε να μην μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν ανοσία. Σχεδόν 50 υποψήφια εμβόλια, με βάση διαφορετικές τεχνολογίες, βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

Τα εμβόλια συνήθως χρειάζονται χρόνια για να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Με παλαιότερες τεχνολογίες, οι ερευνητές αφιερώνουν χρόνο στην ανάπτυξη και ανάπτυξη ενός ιού ή πρωτεϊνών από τον ιό, οι οποίες δημιουργούν μια ανοσοαπόκριση όταν εγχέονται. Η ιλαρά, ο έρπητας ζωστήρας και άλλα παλαιότερα εμβόλια χρησιμοποιούν έναν ανενεργό ή εξασθενημένο ιό για να πείσουν τον οργανισμό για να δημιουργήσουν προστασία.

Η διαδικασία κατασκευής, συχνά σε αυγά ή μεγάλους βιοαντιδραστήρες, είναι επίπονη και χρονοβόρα. Οι επιτυχημένες λήψεις χρειάζονται συνήθως περισσότερο από μια δεκαετία για να αναπτυχθούν, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOSOne.

Το Messenger RNA υπόσχεται να μειώσει αυτόν τον χρόνο εκμεταλλευόμενος τον μοριακό μηχανισμό του ίδιου του σώματος, διδάσκοντας ουσιαστικά τα κύτταρα πώς να φτιάξουν μια πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή που βρίσκεται στον ιό, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του σώματος.

Το Messenger RNA, ένας τύπος RNA που βρίσκεται στα κύτταρα, είναι μια φυσική ουσία. Είναι ένα είδος μοριακής εργαζόμενης μέλισσας, που φέρει οδηγίες κωδικοποιημένες σε DNA για να ακολουθούν τα κύτταρα. Δεδομένου του ρόλου του, οι επιστήμονες θεωρούσαν από καιρό ότι θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί για να μετατρέψει τα κύτταρα σε μικροσκοπικά εργοστάσια φαρμάκων ή εμβολίων.

Με το mRNA, η ανάπτυξη εμβολίων γίνεται ζήτημα μηχανικής και όχι επιστημονικής πρόκλησης. Οι εταιρείες μπορούν να σχεδιάσουν εμβόλια mRNA σχετικά γρήγορα μόλις γνωρίζουν τη γενετική αλληλουχία του παθογόνου. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τη γενετική αλληλουχία ενός στοχευμένου ιού για να προγραμματίσουν το mRNA που μπορεί να το καταπολεμήσει.

Στο περιοδικό Nature Reviews Immunology τον περασμένο Νοέμβριο, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, και οι  Anthony Fauci και John Mascola έγραψαν: «Το MRNA έχει τη δυνατότητα να είναι μια γρήγορη και ευέλικτη πλατφόρμα εμβολίων. Ξεκινώντας από τη γονιδιακή αλληλουχία, τα εμβόλια mRNA μπορούν να παραχθούν σε μερικές εβδομάδες.

Γρήγορη ανάπτυξη

Η Moderna, που ιδρύθηκε το 2010 για να επικεντρωθεί στο mRNA, έκανε αρκετές δόσεις για περίπου 45 άτομα για να ξεκινήσει την πρώτη ανθρώπινη μελέτη του εμβολίου Covid-19 εντός δύο μηνών από την εκμάθηση της ακολουθίας για τη λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδα που βρέθηκε στην επιφάνεια του κορωνοϊου.

Με μια πλατφόρμα στη θέση της, η Moderna θα μπορούσε γρήγορα να σχεδιάσει νέα φάρμακα ή εμβόλια εισάγοντας το σχετικό απόσπασμα του mRNA, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stéphane Bancel. Αποκαλεί το mRNA «το λογισμικό της ζωής».

Ο Ugur Sahin, συνιδρυτής της BioNTech της Γερμανίας, κατάφερε να σχεδιάσει μια έκδοση 10 πιθανών εμβολίων mRNA στον υπολογιστή του σπιτιού του στις 25 Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν από την πρώτη εμφάνιση της ασθένειας στη Γερμανία, αφού εξέτασε το πρόσφατα αποκωδικοποιημένο γονιδίωμα του νέου κορωνοϊου. Το ένα χρησίμευσε ως βάση για το τρέχον εμβόλιο Covid.

Στράφηκε στην Pfizer, η οποία είχε συμμετάσχει για πρώτη φορά με την BioNTech το 2018 για να δουλέψει σε ένα εμβόλιο γρίπης που βασίζεται σε mRNA και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο κ. Sahin και η σύζυγός του, lemzlem Türeci, ξεκίνησαν το BioNTech το 2008 και έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια μελετώντας το mRNA.

Η Pfizer ακολούθησε το mRNA για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να κατασκευαστεί οποιοδήποτε εμβόλιο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία και για το δυναμικό του για τη δημιουργία ισχυρότερων ανοσολογικών αποκρίσεων από τις παραδοσιακές πλατφόρμες εμβολίων, δήλωσε η Kathrin Jansen, η οποία είναι επικεφαλής της έρευνας εμβολίων της Pfizer

Η Δρ Jansen είπε ότι το RNA φαίνεται να παρέχει περισσότερη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος από άλλες τεχνολογίες εμβολίων τόσο δημιουργώντας αντισώματα όσο και προκαλώντας αποκρίσεις από Τ-κύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια που αναγνωρίζουν και εξαλείφουν τα μολυσμένα κύτταρα.

«Η πλατφόρμα mRNA είναι ουσιαστικά πλήρως συνθετική. Είναι ένα καθορισμένο μόριο που μπορεί να φτιαχτεί πολύ, πολύ γρήγορα, οπότε δεν χρειάζεστε τίποτα ζωντανό – χωρίς ζωντανό ιό, χωρίς καλλιέργεια ζωντανών κυττάρων, χωρίς αυγά, χωρίς τίποτα “, δήλωσε ο Δρ Jansen.

Το Messenger RNA είναι μία από τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε αυτό που αναδύεται ως μια δοκιμή μιας γενιάς για την ανθρώπινη εφευρετικότητα.

Τα εμβόλια από την AstraZeneca PLC και από την Johnson & Johnson βασίζονται σε μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί έναν ιό κοινού κρυολογήματος για την παροχή γενετικών οδηγιών που διδάσκουν στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να τοποθετεί άμυνα. Οι ιοί του κρυολογήματος τροποποιούνται έτσι ώστε να μην προκαλούν λοιμώξεις.

Αυτός ο τύπος τεχνολογίας εμβολίων αποτελεί μέρος του σχήματος εμβολίων της J & J για τον Ebola που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ρυθμιστές φέτος. Τα εμβόλια J&J και AstraZeneca βρίσκονται σε μεγάλες κλινικές δοκιμές στα τέλη του σταδίου που θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Η Merck & Co. ακολουθεί μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση ακολουθώντας εμβόλια με αποδεδειγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν έναν εξασθενημένο ιό που πολλαπλασιάζεται για να δημιουργήσει μια ανοσοαπόκριση. Η Merck είπε ότι τα εμβόλια της θα μπορούσαν να παράγουν πιο μακροχρόνια προστασία έναντι του κοροναϊού από άλλες τεχνολογίες, αλλά η έρευνά της απαιτεί περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί από τις εκδόσεις mRNA.

Παρά τα θετικά πρώιμα αποτελέσματα για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, πολλά παραμένουν άγνωστα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο διαρκεί οποιαδήποτε εμφανής προστασία από το Covid-19 και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια σε ορισμένους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι.

Τόσο η Moderna όσο και η Pfizer περιμένουν περισσότερα δεδομένα ασφαλείας στις λήψεις. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θέλει να δει εάν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια των δύο μηνών μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου.

Τα εμβόλια mRNA έχουν άλλους περιορισμούς που δεν είναι συνηθισμένοι μεταξύ ευρέως χρησιμοποιούμενων εμβολίων για άλλες ασθένειες.

Τα εμβόλια πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, γεγονός που έχει στείλει ορισμένες υγειονομικές αρχές και νοσοκομεία που αγωνίζονται να βρουν ειδικούς καταψύκτες. Η Pfizer δημιούργησε ένα ειδικό κοντέινερ για να διατηρεί τις λήψεις κρύες κατά τη διανομή και να δημιουργήσει τη δική της αλυσίδα εφοδιασμού για διανομή.

Τα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις σε απόσταση τριών έως τεσσάρων εβδομάδων για να δημιουργήσουν τη σωστή ανοσοαπόκριση, οπότε τα άτομα θα πρέπει να παρακολουθούνται για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν και τις δύο δόσεις.

Οι προσπάθειες για τη μηχανική καταπολέμηση του mRNA ξεκίνησαν πριν από δεκαετίες, ωθούμενες από τις ραγδαίες εξελίξεις στη γενετική.

Ο Drew Weissman, ανοσολόγος, και ο Katalin Karikó, μοριακός βιολόγος, άρχισαν να εργάζονται στο mRNA πριν από περισσότερα από 20 χρόνια σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Ο Δρ. Weissman είπε ότι ενθουσιάστηκε όχι μόνο από τη δυνατότητα του RNA να προκαλέσει την παραγωγή πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις ασθένειες, αλλά και την πιθανή ασφάλειά του.

«Δεν ενσωματώθηκε στο γονιδίωμα. Δεν υπήρχε πιθανότητα να έχετε ένα ανεπιθύμητο γονιδιωματικό συμβάν », είπε ο Δρ Weissman. Αντίθετα, είπε, ένας διαφορετικός τύπος γονιδιακής θεραπείας βρέθηκε σε μια μελέτη στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι θα προκαλέσει ασθένειες τύπου λευχαιμίας σε ασθενείς που είχαν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Δρ Karikó, η οποία άρχισε να εργάζεται στο mRNA στην πατρίδα της Ουγγαρία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, είπε ότι οι συνομηλίκοι ήταν δύσπιστοι για το έργο της για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Στο πρώτο ερευνητικό της ινστιτούτο στην πόλη Szeged, στη συνέχεια πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, έπρεπε να επισκέπτεται συχνά τοπικά σφαγεία για να εξάγει βιολογικό υλικό από βοοειδή εγκεφάλους, επειδή η εταιρεία της στερείται χρηματοδότησης.

“Η τεχνολογία δεν είχε την ευκαιρία να αποδειχθεί μέχρι τώρα – αλλά τώρα αποδεικνύεται,” είπε η Δρ Karikó.

Ο Δρ Weissman πήρε υλικό mRNA από την Δρ Karikó, η οποία το είχε δοκιμάσει σε καρκινικά κύτταρα. Δοκίμασε τα δείγματα σε ορισμένα ανοσοκύτταρα. «Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά», είπε.

Προβλήματα προέκυψαν όταν οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν mRNA σε ζώα, όπου η ένεση πυροδότησε ανοσοαποκρίσεις που με τη σειρά τους προκάλεσαν φλεγμονή. Κατά τη δοκιμή, υψηλές δόσεις θα σκότωναν ποντίκια.

Οι Δρ. Οι Weissman και Karikó ξεκίνησαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα της φλεγμονής κάνοντας τροποποιήσεις στο mRNA.

Διαπίστωσαν ότι η αλλαγή σε ένα νουκλεοζίτη – ένα δομικό στοιχείο του RNA – θα μπορούσε να βοηθήσει το RNA που εγχέεται στο σώμα να παρακάμψει την ανοσολογική αντίδραση που θα προκαλούσε φλεγμονή, ενώ θα επέτρεπε στο RNA να μπει στα ανθρώπινα κύτταρα για να δώσει οδηγίες για να αρχίσει να παράγει την επιθυμητή πρωτεΐνη.

Οι Δρ. Η Weissman και η Karikó κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το έργο τους και η Penn αργότερα αδειοδοτούσε την τεχνολογία τόσο στη Moderna όσο και στη BioNTech, μεταξύ άλλων μέσω ενδιάμεσων εταιρειών. Το 2014, η Δρ Karikó έγινε μέλος της BioNTech και υπηρετεί ως ανώτερος αντιπρόεδρος.

Η Moderna πέρασε αρκετά χρόνια για να βελτιώσει την τεχνολογία της. Ένα εμπόδιο ήταν να βρεί το σωστό κέλυφος που θα μπορούσε να μεταφέρει mRNA προς τον στόχο τους σε ανθρώπινα κύτταρα χωρίς να καταστραφεί από τα φυσικά ένζυμα του σώματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η εταιρεία περικλείει το mRNA της σε προστατευτικό φάκελο από λιπαρές ουσίες που ονομάζονται λιπιδικά νανοσωματίδια. Η εταιρεία άρχισε να δοκιμάζει mRNA σε ανθρώπους το 2015.

Η Moderna άρχισε επίσης να συνεργάζεται πριν από αρκετά χρόνια με ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για τη λήψη πυροβολισμών κατά ορισμένων μολυσματικών ασθενειών. Αυτή η συνεργασία άνοιξε το δρόμο για ομάδες και των δύο οργανισμών να ξεκινήσουν γρήγορα τη συνεργασία τους τον Ιανουάριο με ένα εμβόλιο Covid-19.

Η πρώιμη επιτυχία των εμβολίων mRNA «μας δίνει ενθάρρυνση για την τεχνολογία για άλλους στόχους εμβολίων στο μέλλον», δήλωσε ο Δρ Mark Mulligan, διευθυντής του Κέντρου Εμβολίων στο NYU Langone Health.

Η Moderna δοκιμάζει αρκετά προληπτικά εμβόλια mRNA σε μελέτες σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός κατά του κυτταρομεγαλοϊού, ενός κοινού ιού που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε μωρά των οποίων οι μητέρες το έπιασαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο ήταν γενικά ασφαλές και προκάλεσε τις επιθυμητές ανοσοαποκρίσεις σε πρώιμες μελέτες. Οι δοκιμές συνεχίζονται.

Η Moderna εξετάζει επίσης με τη Merck εάν ένα θεραπευτικό εμβόλιο που βασίζεται σε mRNA μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η θεραπεία είναι κατά παραγγελία για κάθε ασθενή με βάση μεταλλάξεις που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα. Η λήψη, όταν δόθηκε με το φάρμακο για τον καρκίνο της Merck Keytruda, έδειξε υπόσχεση σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του κεφαλιού και του αυχένα σε μια μικρή μελέτη σε πρώιμο στάδιο, δήλωσε η Moderna αυτό το μήνα.

Η BioNTech συνεχίζει να προωθεί πιθανά εμβόλια mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων όγκων για το στήθος, το δέρμα και το πάγκρεας. Η εταιρεία έχει αναπτύξει πολλές πιθανότητες καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης μιας για έναν τύπο καρκίνου του δέρματος σε δοκιμές στα μέσα του σταδίου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των εμβολίων mRNA, είπε ο Δρ Sahin, είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα, έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε ενδεχόμενη μείωση της ανοσίας ή των μεταλλάξεων ιών, που θα μπορούσαν να καταστήσουν άλλα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο Δρ Sahin είπε ότι η εξουσιοδότηση ρυθμιστή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια «εντελώς νέα κατηγορία φαρμάκων».

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin