Image default
Ευρώπη

Skroutz και Public εναντίον Amazon και ebay

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Amazon αναδείχθηκε ως ο 5ος πιο δημοφιλής διαδικτυακός ιστότοπος παγκοσμίως, έχοντας προσελκύσει 5,2 δισεκατομμύρια επισκέπτες μόνο για τον συγκεκριμένο μήνα και τοποθετούμενη πίσω από Google, YouTube, Facebook και Wikipedia.

H «οικουμενικότητα» της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου την καθιστά δε και ηγέτη στην εγχώρια αγορά των marketplaces, με μερίδιο αγοράς που άγγιξε το 2019 το 45%-55%. Κατά πόδας ακολουθεί και η ebay, με ποσοστό που κυμαίνεται στο αντίστοιχο εύρος, ενώ μόλις το 5% της εγχώριας αγοράς των marketplaces μοιράζονται η Public αλλά και η Skroutz, η οποία μετασχηματίζεται από μηχανή αναζήτησης τιμών σε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από πρόσφατη μελέτη του Euromonitor (Μάρτιος 2020) και επισήμως περιλήφθηκαν στην αίτηση έγκρισης της εξαγοράς της Skroutz από το CVC Capital fund προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η αντεπίθεση των εγχώριων επιχειρήσεων στη δημιουργία πλατφορμών, στις οποίες εντάσσονται τρίτες επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κανάλι, είναι πολύ πρόσφατη, καθώς το μεν marketplace της Public ιδρύθηκε το 2018 ενώ της Skroutz συμπλήρωσε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας.

Δεδομένου, αφενός, ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα υπολογίζεται μόλις σε 7% το 2019, και αφετέρου, της πανδημίας που αναδιάταξε την αγορά, η ανάπτυξη των εγχώριων πρωτοβουλιών έχει σημαντικές προοπτικές. Σημειώνεται ότι στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό marketplace -το πολωνικό Allegro- οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 117.000.

Ειδικότερα, στο Skroutz Marketplace έχουν εγγραφεί 2.500 καταστήματα από 52 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση λιανικής που δεν διαθέτει τεχνική υποδομή για ηλεκτρονική διάθεση των προϊόντων της. Υπενθυμίζεται ότι ως πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών, στo Skroutz προβάλλονται περισσότερα από 10 εκατ. προϊόντα σε πάνω από 6.000 ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ σε μηνιαία βάση υποδέχεται 8,5 εκατ. μοναδικές επισκέψεις.

Αντιστοίχως η Public επενδύει με στόχο την ταχύτερη διείσδυσή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο μέσω των δικών της e-shops (Public.gr και MediaMarkt.gr) όσο και μέσω του marketplace, στο οποίο έχουν ενταχθεί 504 μικρές επιχειρήσεις λιανικής έως τον περασμένο Ιούνιο ενώ έως το τέλος του 2020 εκτιμάται ότι θα ενταχθούν ακόμη 2.000 ελληνικά καταστήματα. Μάλιστα έως το τέλος του έτους, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργούν χωρίς ετήσια συνδρομή και αποδίδουν προμήθειες μόνον εφόσον πραγματοποιούν πωλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Public προγραμματίζει επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ στη διετία 2020-2021, για τη στελέχωση του τομέα e-commerce με εξειδικευμένα στελέχη, την απόκτηση νέων ΙΤ συστημάτων αλλά και τη δημιουργία νέου logistics center.

Τo μέγεθος της ελληνικής αγοράς e-commerce

Σύμφωνα με την πρόεδρο του GRECA δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη, ήδη προ πανδημίας αναπτυσσόταν η ανεξάρτητη τάση στροφής των καταναλωτών σε εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα. Το 2015, μόλις το 50% των χρηστών επέλεγε ελληνικά e-shops ενώ το 2020, το 90% των χρηστών πραγματοποιεί αγορές και από ελληνικές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Συνδέσμου, ο τζίρος των εγχώριων e-shops για αγορές αγαθών μόνο (πέραν των υπηρεσιών ή των εισιτηρίων) το 2019 άγγιξε τα 7,5 δισ. ευρώ ενώ προ επέλασης της πανδημίας, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τζίρο 11-12 δισ. ευρώ μέσα στο 2020.

Έως τη 18η εβδομάδα του 2020 -σύμφωνα με τα στοιχεία του GRECA-, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 171%, ενώ ακόμη και οι νέοι χρήστες ηλεκτρονικών αγορών δείχνουν την τάση παραμονής στο συγκεκριμένο κανάλι, γεγονός που προοιωνίζεται σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων την τρέχουσα χρονιά. Μάλιστα, ο GRECA πραγματοποιεί νέα έρευνα, η οποία επιχειρεί να χαρτογραφήσει την εξέλιξη της αγοράς στο σύνολο του έτους, την οποία θα παρουσιάσει μέσα στον Δεκέμβριο.

Σχετικα αρθρα

Είναι το «μάτι του Σάουρον» το δώρο αποχαιρετισμού στην Άνγκελα Μέρκελ;

admin

Η ΕΕ χωρίς Μέρκελ όπως το «Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

admin

Ντερ Λάιεν: Υπό εξέταση η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

admin

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: «Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα»

admin

Φλοράνς Παρλί: Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να φοβάται τα σχέδια της ΕΕ

admin

Βρετανία- κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου τα κρούσματα και οι θάνατοι- Πού αποδίδεται η δραματική αύξηση

admin

ΕΕ: Αναμνηστικό δώρο προς τη Μέρκελ από τον Σ. Μισέλ σε αποχαιρετιστήρια τελετή

admin

Μισέλ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς τη Μέρκελ είναι σαν «το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

admin

Νέα μέτρα για την προστασία της Βαλτικής Θάλασσας

admin

Σκληραίνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες με φόντο τη Λευκορωσία

admin

Μολδαβία: «Πατάει το κουμπί» έκτακτης ανάγκης λόγω ενεργειακής κρίσης

admin

Τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στις 28 και 29 Οκτωβρίου

admin