Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης: Δώσαμε μάχη για την προστασία της απασχόλησης – Επόμενος στόχος η δημιουργία θέσεων εργασίας

Αντικείμενο μελέτης επιφανών οικονομολόγων έγινε η διαχείριση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις προσπάθειές μας να πετυχαίνουν και τις πολιτικές μας να επικυρώνονται» σχολίασε στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε μελέτη των επιφανών οικονομολόγων Mauro Testaverde (ανώτερος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και Gordon Betcherman (επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ottawa) με τίτλο: «Πώς να προστατέψεις θέσεις εργασίας στην εποχή της πανδημίας: Μαθήματα από την εμπειρία της Ελλάδας».

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας έδωσε μάχη για την προστασία της απασχόλησης. «Ο επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αδιάλειπτη εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας», πρόσθεσε.

Greece, like most countries, has wrestled with the issue of job retention during the pandemic. It’s heartening to see our efforts succeed and our policies validated. Our next goal is job creation and the continuing implementation of our reform agenda. https://t.co/8TXzvW1P4g

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 19, 2020

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο twitter:

H Ελλάδα, όπως οι περισσότερες χώρες, έδωσε τη μάχη για την προστασία της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις προσπάθειές μας να πετυχαίνουν και τις πολιτικές μας να επικυρώνονται. Ο επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αδιάλειπτη εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας.«Η Ελλάδα μετρίασε με επιτυχία το ενδεχόμενο ανεργίας μεγάλης κλίμακας»Οι δύο οικονομολόγοι στη μελέτη τους συγκέντρωσαν στοιχεία από την Ελλάδα, που ακολούθησε το μοντέλο διατήρησης θέσεων εργασίας τους μήνες της πανδημίας. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η προσέγγιση διατήρησης θέσεων εργασίας στην Ελλάδα μετρίασε με επιτυχία το ενδεχόμενο ανεργίας μεγάλης κλίμακας» αναφέρουν οι επιστήμονες, που σκοπεύουν στο μέλλον να επεκτείνουν την έρευνα και για την περίοδο που ακολούθησε.

Τα στοιχεία που επικαλούνται οι ερευνητές δείχνουν ότι η αγορά εργασίας δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία και το lockdown. Ωστόσο, δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας αυτούς τους μήνες, κάτι αξιοσημείωτο, δεδομένης της εποχιακής φύσης της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα οι οικονομολόγοι συμπεραίνουν ότι τα μοντέλα της διαχείρισης του σοκ στην αγορά εργασίας θα πρέπει να παρέχουν αποτελεσματική προστασία βραχυπρόθεσμα, αλλά και εκτεταμένη στήριξη, όταν το σοκ επιμένει ή επανεμφανίζεται, κάτι που συμβαίνει εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι πολιτικές θα πρέπει να μπορούν να επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας μόλις τεθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης.anergia_pinakas

Η Ελλάδα από τις πλέον αποτελεσματικές χώρες στην προστασία της εργασίας

Την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφήρμοσε η Ελλάδα στο lockdown όσον αφορά στην προστασία της εργασίας επιβεβαίωσε και έρευνα της  Eurostat η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα, το β’ τρίμηνο του 2020. 

Σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασε την απασχόλησή του στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν χαμηλότερο από το 2%, ενώ στην Ισπανία ήταν υψηλότερο από 6,5% και στην Ιταλία μεταξύ 3,5% και 5%. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι απώλειες των θέσεων απασχόλησης κυμάνθηκαν από 2% έως 3,5%. Η πειραματική έρευνα έδειξε ότι η καλή επίδοση της Ελλάδας στην προστασία των θέσεων εργασίας καταγράφηκε, παρά το ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων εργαζόμενων είτε τέθηκαν σε αναστολή απασχόλησης είτε το ωράριο εργασίας τους μειώθηκε λόγω του lockdown.

Όπως και σε όλες χώρες της ΕΕ, οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους στο δεύτερο τρίμηνο, ο οποίος ήταν τριπλάσιος σε σχέση με τους υψηλόμισθους. Σκοπός της έρευνας της Eurostat είναι η παροχή πληροφοριών που θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής να εκτιμήσουν τις συνέπειες της COVID -19 στην κατανομή εισοδημάτων το 2020.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέτσας: Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή – Rapid test σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Απίστευτες εικόνες: Μαθητές κάνουν τηλεκπαίδευση με μπουφάν και κινητό σε καφενείο της Ηλείας!

Σε τριπλάσια επίπεδα το στρες λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες 29 χώρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

ΚΚΕ για Πέραμα: Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν σαφείς απαντήσεις

admin

Γεωργιάδης από Λαύριο: Με τη μεταφορά της Techohull στις νέες εγκαταστάσεις θα τριπλασιαστεί η παραγωγή της

admin

ΣΥΡΙΖΑ για καταδίωξη στο Πέραμα: Η ΕΛΑΣ να μην μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών

admin

Μητσοτάκης: «Όχι» σε νέους διχασμούς, η Ελλάδα του 2021 δεν είναι η Ελλάδα του 2011

admin

Μητσοτάκης από το Λαύριο: Όχι σε νέους διχασμούς – Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011

admin

Οικονόμου: Λάσπη και ύβρεις από τον Αλέξη Τσίπρα

admin

Αλέξης Τσίπρας: Να απαλλάξουμε τη χώρα από το φαύλο καθεστώς Μητσοτάκη

admin

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι επόμενες κινήσεις των 6 υποψηφίων

admin

Οικονόμου: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση

admin

Τσίπρας: Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς της ακραίας φαυλότητας

admin

Κύπρος: Επιστολή Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

admin

Επιστολή Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα – Τι ζητά από τον Γκουτέρες

admin