Image default
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Ζημιές 7,1 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020

Frigoglass: Ζημιές 7,1 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020

Στα 7,74 εκατ. ευρώ διευρύνθηκαν οι ζημιές της Frigoglass το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ στο εννεάμηνο κατεγράφησαν ζημιές 7,155 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 9,16 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις μειωμένες κατά 36,8% το γ’ τρίμηνο και κατά 29,9% το εννεάμηνο, γεγονός που αποδίδεται στις συνέπειες της πανδημίας. Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε 61,055 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και σε 269,727 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο.

Τα EBITDA κατέγραψαν πτώση 60,8% το γ’ τρίμηνο στα 6,29 εκατ. ευρώ και 44,8% το εννεάμηνο στα 35,64 εκατ. ευρώ.

frigooo

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

“Είναι ενθαρρυντικό ότι οι τάσεις βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά το μερικό άνοιγμα των καναλιών διανομής της άμεσης κατανάλωσης σε αρκετές από τις αγορές μας, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι αισθητές και στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Ενώ ήδη επιβάλλονται νέοι περιορισμοί λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της δραστηριότητάς μας. Σε αυτό το περιβάλλον, προτεραιότητές μας παραμένουν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας, η προσεκτική διαχείριση της ρευστότητας και η ετοιμότητα των παραγωγικών μας μονάδων για την υποστήριξη των πελατών μας.”

Επιχειρηματική προοπτική

Όπως επισημαίνει η εταιρεία στην σχετική της ανακοίνωση, “η πανδημία COVID-19 θέτει σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις και στους δύο κλάδους δραστηριοποίησής μας. Η πτώση της κατανάλωσης ποτών και αναψυκτικών στα κανάλια διανομής άμεσης κατανάλωσης λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας σε αρκετές από τις αγορές μας έχει επιφέρει σημαντική μείωση στις παραγγελίες ψυγείων και γυάλινων φιαλών από τους στρατηγικούς μας εταίρους, κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παρά τη βελτίωση των τάσεων στο τρίτο τρίμηνο, λόγω του ανοίγματος των σημείων πώλησης, κυριαρχεί μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στη διάρκεια και στον αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς πολλές χώρες έχουν επιβάλει ξανά περιορισμούς για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε αυτό το περιβάλλον αγοράς, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα του έτους θα επηρεαστούν σημαντικά. Συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η συγκριτική βάση είναι υψηλή, καθώς τα περυσινά αποτελέσματα ενισχύθηκαν από μία μεγάλη παραγγελία ενός πελάτη του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης.

Οι πρωτοβουλίες περιορισμού κόστους θα συνεχιστούν το τέταρτο τρίμηνο, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των ελεγχόμενων εξόδων όπως του κόστους μισθοδοσίας, επαγγελματικών ταξιδιών, των αμοιβών τρίτων και μάρκετινγκ. Η προσπάθεια διατήρησης της ρευστότητας θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω του προσεκτικού ελέγχου των κεφαλαιακών δαπανών, με τις ετήσιες επενδύσεις να μην υπερβαίνουν τα €15 εκατ.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, και υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος λόγω της πανδημίας COVID-19, παραμένουμε βέβαιοι ότι με τα επίπεδα ρευστότητας της τάξης των €59 εκατ. σε χρηματικά διαθέσιμα και των €21 εκατ. σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιμήκυνση του δανεισμού μας για το 2025, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις χρηματοοικονομικές και λειτουργικές δεσμεύσεις στο εγγύς μέλλον.

Επιπλέον, η κρίση έχει δημιουργήσει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε την πελατοκεντρική μας προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγουμε στην αγορά νέα ψυγεία που καλύπτουν τις ανάγκες των στρατηγικών μας εταίρων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησής τους και στα κανάλια διανομής τους. Αξιοποιώντας τις λύσεις συνδεσιμότητας, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ολοκληρωμένες προτάσεις εξυπηρέτησης πελατών (Frigoserve), υποστηρίζουμε τους πελάτες μας μέσω της συγκέντρωσης πολύτιμων δεδομένων μάρκετινγκ και στατιστικής ανάλυσης ώστε να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του στόλου επαγγελματικών ψυγείων τους και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση της επένδυσής τους. Τέλος, αναφορικά με τον κλάδο της Υαλουργίας, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών στη Δυτική Αφρική έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και η ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κλιβάνου στη Νιγηρία μετατέθηκε για το 2021, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές της αγοράς γυάλινων φιαλών είναι μακροπρόθεσμα θετικές στην περιοχή, ιδίως στη Νιγηρία.”

 

 • Frigoglass
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
 • Νίκος Μαμουλής

  Σχετικα αρθρα

  Τέρνα Ενεργειακή ΜΑΕΧ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

  admin

  Το νέο ΔΣ της Alpha Trust

  admin

  Ιασώ: Αίτημα για διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών

  admin

  Διαγράφεται και επίσημα η Newsphone από το Χρηματιστήριο

  admin

  ΕΛΒΕ: Από 30/11 στο ταμπλό οι μετοχές με αξία €0,21

  admin

  Trastor: Πώληση ορόφου γραφείων στη Μεσογείων έναντι €1,6 εκατ.

  admin

  Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

  admin

  Πατέλης για e-food: Η μόνη αλλαγή που έφερε ο εργασιακός νόμος είναι επιπλέον δικαιώματα στους ντελιβεραδες

  admin

  Alumil: Αύξηση κερδοφορίας το α’ εξάμηνο του 2021

  admin

  Epsilon Net: Έκτακτη ΓΣ για split της μετοχής

  admin

  Η Καραμολέγκος ακυρώνει 221.940 μετοχές της

  admin

  Στα «κάγκελα» οι διανομείς μετά την αλλαγή στις συμβάσεις που ζητεί η e-food – Τι απαντά η εταιρεία

  admin