Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Πως ο Covid βυθίζει τον κόσμο στο χρέος…

400400

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις έχουν εκδώσει ρεκόρ 9,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων και άλλων χρεών φέτος, καθώς η εξαιρετική υποστήριξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες τροφοδότησε τον δανεισμό.

Το σύνολο καλύπτει το έτος έως τις 26 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει περίπου 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων, καθώς και ορισμένα είδη δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιο επικίνδυνων μοχλευμένων δανείων, σύμφωνα με την Refinitiv. Και οι δύο αριθμοί ξεπερνούν ήδη αυτούς για οποιοδήποτε προηγούμενο πλήρες έτος.

Γενικότερα, το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι το παγκόσμιο χρέος είχε αυξηθεί 15 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 272 τρισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους και αναμένεται να φτάσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους – ένα ρεκόρ 365% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το IIF είναι ένας βιομηχανικός όμιλος που εκπροσωπεί εκατοντάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα στοιχεία του είναι ευρύτερα και περιλαμβάνουν το χρέος των νοικοκυριών.

Τα τεράστια ποσά αντικατοπτρίζουν το πώς η Fed και οι συνεργάτες της, μειώνοντας τα επιτόκια και αγοράζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια τίτλων σταθερού εισοδήματος, βοήθησαν τους δανειολήπτες να ξεφύγουν από δύσκολους καιρούς που προκλήθηκαν από την παγκόσμια πανδημία. Καθώς οι αγορές ανέκαμψαν από τα επίπεδα του πανικού τον Μάρτιο, οι επιπλέον αποδόσεις ή τα spreads που απαιτούν οι επενδυτές να κατέχουν πιο επικίνδυνα χρεόγραφα σε σύγκριση με το ασφαλές δημόσιο χρέος έχουν επίσης συμπιεστεί.

«Με τα επιτόκια να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και με τα πιστωτικά περιθώρια να έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ, είναι λογικό οι δημόσιοι τομείς, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι εταιρικοί πελάτες να κοιτάζουν να κλειδώνουν τη χρηματοδότηση σε αυτά τα πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Sean McNelis, συνεργάτης της HSBC – επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών κεφαλαίων χρέους στο Χονγκ Κονγκ.

Οι επενδυτές έχουν ξεπεράσει τα νέα ομόλογα. «Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην απορρόφηση της μαζικής έκδοσης χρέους που παρατηρήθηκε το 2020 λόγω του συνδυασμού αγορών περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας και της απότομης αύξησης των ιδιωτικών αποταμιεύσεων», δήλωσε ο Gene Frieda, παγκόσμιος στρατηγικός στρατηγός της Pacific Investment Management Co., με έδρα το Λονδίνο.

Οι αγορές εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της συνολικής έκδοσης και έχουν δει μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις του δανεισμού, αφού η Fed δήλωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα για πρώτη φορά.

Αμερικανικές εταιρείες με πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικού επιπέδου έχουν εκδώσει χρέος άνω των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, αύξηση 54% την ίδια περίοδο το 2019, δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv. Οι εκδότες εκτείνονται σε εταιρείες, όπως η Apple Inc., οι οποίες δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού και άλλες, όπως η εταιρεία αεροσκαφών Boeing Co., που έχουν πληγεί σοβαρότερα. Η Boeing πούλησε 25 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων στη μεγαλύτερη εταιρική συμφωνία του έτους.

400

Μεταξύ των ριψοκίνδυνων δανειζομένων, η έκδοση ανεπιθύμητων ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 70% στα 337 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv. Οι αμερικανικές συμφωνίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους υπο-επενδυτικού επιπέδου παγκοσμίως. Εταιρείες σε βιομηχανίες πλήττονται σοβαρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19, από τη Macy Inc. έως τους κρουαζιέρες όπως η Carnival Corp. και η Royal Caribbean International, μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την αγορά.

«Μπορεί να είναι αντίθετο ότι οι επενδυτές θα αγοράσουν ομόλογα από τα κρουαζιερόπλοια, αλλά σκέφτονται μπροστά και αναμένουν την οικονομική ανάπτυξη να επιστρέψει, και επίσης σκέφτονται τις καλύτερες αποδόσεις που θα λάβουν εν τω μεταξύ», δήλωσε ο Todd Schubert. , επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης. «Τα χαμηλά ποσοστά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πάνε σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.»

Η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση βοήθησε στην εξάλειψη της μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να αυξήσουν το νέο χρέος με φθηνότερα επιτόκια και να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη που διαφορετικά θα δυσκολευόταν να εξοφλήσουν. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τα υψηλά χρέη θα μπορούσαν να αυξήσουν την οικονομική ευθραυστότητα.

Το IIF λέει ότι δεν είναι σαφές πώς μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους χωρίς να επηρεαστει σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα. Η Sonja Gibbs, επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης με έδρα την Ουάσινγκτον του DC, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και τα spreads ομολόγων δεν ήταν πλήρως τιμολογούμενες σε πιθανούς κινδύνους, με τα spreads σε πολύ επικίνδυνα ομόλογα ΗΠΑ με τριπλή βαθμολογία C να πλησιάζουν τα επίπεδα που φαίνονται τελευταία ένα χρόνο πριν από την πανδημία.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Ο Ben Laidler, διευθύνων σύμβουλος της Tower Hudson Research στο Λονδίνο, υπολόγισε ότι τουλάχιστον το ήμισυ του χρέους που αντλήθηκαν φέτος από εταιρείες παγκοσμίως ήταν προληπτικό, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού εξακολουθούσε να βρίσκεται σε εταιρικούς ισολογισμούς. «Πιθανότατα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αποπροσαρμόσουμε πολύ γρήγορα», είπε.

Οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευάλωτες. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι χώρες και οι επιχειρήσεις τους έχουν δανειστεί λιγότερο ελεύθερα από τον πλούσιο κόσμο, αν και υπήρξαν κάποιες εντυπωσιακές συμφωνίες, όπως μία από το Περού, η οποία πούλησε πρόσφατα 1 δισεκατομμύριο δολάρια ομολόγων που  έχουν λήξη μέχρι το 2121.

Ωστόσο, οι αναδυόμενες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από το δανεισμό σε ξένο νόμισμα, έχουν λιγότερες πηγές χρηματοδότησης από ό, τι οι ανεπτυγμένες χώρες, και συχνά στερούνται ανεξάρτητων κεντρικών τραπεζών, δήλωσε ο Ayhan Kose του Ομίλου Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος αναλύει την παγκόσμια οικονομία.

Το αναδυόμενο δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σχεδόν 10 εκατοστιαίες μονάδες στο 61% του ΑΕΠ φέτος, η μεγαλύτερη αύξηση ενός έτους από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η πανδημία έχει κάνει πιο πιθανό μια σειρά χρηματοοικονομικών κρίσεων, δήλωσε ο κ. Kose.

Σχετικα αρθρα

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin