Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Η ιστόρια πίσω από το εμβόλιο

Οι ιδρυτές της BioNTech, Ugur Sahin και Özlem Türeci

 Η ιστορία του πρώτου εμβολίου Covid-19 που εγκρίθηκε στη Δύση ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στην αγροτική Γερμανία όταν δύο νέοι γιατροί, τα παιδιά των Τούρκων μεταναστών και πρόσφατα ερωτευμένοι, δεσμεύτηκαν να εφεύρουν μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο.

Χρειάστηκαν 10 μήνες για την BioNTech και τον συνεργάτη της στις ΗΠΑ, Pfizer Inc.για να αναπτύξει το εμβόλιο στο οποίο χορηγήθηκε άδεια έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της Δύσης για ένα εμβόλιο άνω των τριών ετών.

Ωστόσο, για τους ιδρυτές της BioNTech, τον Ugur Sahin και τον Özlem Türeci, συζύγων πίσω από την επιτυχή προσπάθεια, ήταν το αποτέλεσμα τριών δεκαετιών εργασίας, ξεκινώντας πολύ πριν εμφανιστεί για πρώτη φορά στους ανθρώπους ο κοροναϊός τον περασμένο χειμώνα.

Όταν ξέσπασε η πανδημία, ο Δρ Σαχίν είχε περάσει χρόνια μελετωντας το mRNA, και τις γενετικές οδηγίες που μπορούν να παραδοθούν στο σώμα για να τον βοηθήσουν να αμυνθεί από ιούς και άλλες απειλές. Τον Ιανουάριο, λίγες μέρες πριν από την πρώτη διάγνωση της ασθένειας στην Ευρώπη, χρησιμοποίησε αυτές τις γνώσεις για να σχεδιάσει μια έκδοση του εμβολίου στον υπολογιστή του σπιτιού του.

«Η επιτυχία του Ugur και του Özlem είναι ένας φανταστικός συνδυασμός δύο ανθρώπων που αλληλοσυμπληρώνονται», δήλωσε ο Rolf Zinkernagel, Ελβετός βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ που κάποτε απασχολούσε τον Δρ Σαχίν στο εργαστήριό του στη Ζυρίχη. «Είναι ένας καινοτόμος επιστήμονας και είναι μια καταπληκτική κλινική με μεγάλη αίσθηση για τη λειτουργία μιας επιχείρησης».

Ο Δρ Sahin γεννήθηκε στο Iskenderun στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας το 1965. Μετακόμισε στη Γερμανία τέσσερα χρόνια αργότερα όταν ο πατέρας του προσλήφθηκε για να εργαστεί σε εργοστάσιο της Ford κοντά στην Κολωνία ως μέρος μιας πολιτικής για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γερμανίας με ξένη εργασία.

Ο πατέρας της Δρ. Türeci, χειρουργός, ήρθε στη Γερμανία περίπου την ίδια περιοδο για να εργαστεί σε ένα καθολικό νοσοκομείο στη μικρή πόλη Lastrup, όπου εκεινη μεγάλωσε εμπνευσμένη από τις μοναχές που φροντίζουν τους ασθενείς του πατέρα της. Αφού σκέφτηκε να γίνει η μοναχή, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της.

Ο Δρ Sahin και η Dr. Türeci δήλωσαν ότι η απογοήτευσή τους ως νέοι γιατροί σχετικά με την έλλειψη επιλογών που αντιμετωπίζουν ασθενείς με καρκίνο για τους οποίους η χημειοθεραπεία δεν αποδίδει πλέον ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το έργο τους στο mRNA.

Όταν οι δύο συναντήθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χόμπουργκ τη δεκαετία του 1990, … «Συνειδητοποιήσαμε ότι με τη συνήθη θεραπεία θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα σημείο όπου δεν είχαμε τίποτα να προσφέρουμε στους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Türeci. «Ήταν μια διαμορφωτική εμπειρία.»

Το ζευγάρι έγραψε τις διδακτορικές διατριβές για πειραματικές θεραπείες. Ο Christoph Huber, τότε επικεφαλής του τμήματος αιματολογίας και ογκολογίας του Πανεπιστημίου Johannes ‐ Gutenberg στο Μάιντς και τώρα μη εκτελεστικός διευθυντής της BioNTech, τους έπεισε να ενταχθούν στη σχολή του. Εκεί άρχισαν να ερευνούν νέες θεραπείες που βασίζονται στον προγραμματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος για να νικήσει τον καρκίνο σαν μια μολυσματική ασθένεια.

Το 2001, το ζευγάρι ίδρυσε την πρώτη τους εταιρεία, την Ganymed Pharmaceuticals GmbH, για να αναπτύξει μια θεραπεία αντισωμάτων. Ο Δρ Türeci ήταν διευθύνων σύμβουλος και ο Δρ Sahin ήταν υπεύθυνος της έρευνας.

«Το κίνητρο… ήταν να γεφυρωθεί το χάσμα από την επιστήμη στην επιβίωση: Στην έρευνά μας είδαμε λύσεις που δεν μπορούσαμε να φέρουμε στα νοσοκομειακά κρεβάτια των ασθενών μας», δήλωσε ο Δρ Türeci.

Μια μέρα το 2002, ο Δρ. Sahin και ο Dr. Türeci έφυγαν από το εργαστήριό τους γύρω από το μεσημεριανό γεύμα και κατευθύνθηκαν στο γραφείο ληξιαρχείων, όπου παντρεύτηκαν πριν φορέσουν τα παλτά τους και επέστρεψαν στη δουλειά.

Οι πρώτοι και πιο σημαντικοί υποστηρικτές του ζευγαριού ήταν ο Αντρέας και ο Τόμας Στράγκμαν, δίδυμα αδέλφια και δισεκατομμυριούχοι επενδυτές που έχουν επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, στις επιχειρήσεις του ζευγαριού από το 2001.

«Ο Ugur είναι ο οραματιστής που μας δείχνει το μέλλον και η Özlem μας λέει πώς να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο Helmut Jeggle, πρόεδρος και διευθυντής του εποπτικού συμβουλίου της BioNTech και διευθυντής του οικογενειακού γραφείου Strüngmann. Οι αδελφοί, είπε, ήταν ευτυχείς να δώσουν στους δύο επιστήμονες ένα ευρύ στρατηγικό περιθώριο.

Το 2008, ο Δρ. Οι Sahin και Türeci ίδρυσαν την BioNTech για να επεκτείνουν την έρευνά τους από θεραπείες αντισωμάτων σε mRNA. Δεδομένου ότι η Ganymed πωλήθηκε για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 και το ζευγάρι επανεπένδυσε τα έσοδα στο νέο τους εγχείρημα, η BioNTech ήταν το μοναδικό τους επίκεντρο.

Όλοι οι εκτελεστικοί διευθυντές της BioNTech είναι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων χρηματοδότησης και πωλήσεων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος διατηρεί τον καθηγητή του στο τοπικό πανεπιστήμιο, όπου εκπαιδεύει Ph.D. υποψηφίους, μερικές φορές με επίκεντρο την πρόσληψη.

Όταν μιλάει για το έργο του, ο Δρ Σαχίν, ο οποίος φορά ένα τουρκικό φυλαχτό γνωστό ως ναζάρ γύρω από το λαιμό του, συχνά φτάνει στον πίνακα για να σκιαγραφήσει τύπους.

Η ομάδα BioNTech, οι μισές από αυτές γυναίκες, περιλαμβάνει επιστήμονες με 60 εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων αυθεντιων στον τομέα mRNA, όπως η Katalin Kariko, καθηγήτρια βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Στις 25 Ιανουαρίου, το Σάββατο, αφού διάβασε μια μελέτη, είπε ότι τον έπεισε ότι η σκοτεινή ασθένεια στην Κίνα θα κατακλύσει σύντομα τον κόσμο, ο Δρ Σαχίν ξεκίνησε να εργάζεται στον υπολογιστή του, σχεδιάζοντας το πρότυπο για 10 πιθανά εμβόλια κοροναϊού, ένα εκ των οποίων ηταν το  BNT162b2, το εμβόλιο που εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, είπε στον κ. Jeggle ότι η BioNTech θα επικεντρώσει εκ νέου το έργο της στην καταπολέμηση ενός ιού που δεν είχε ακόμη όνομα και δεν είχε ακόμη διαγνωστεί στην Ευρώπη.

«Ήμουν έκπληκτος, για να πω το λιγότερο», είπε ο κ. Jeggle, ο οποίος συνεργάζεται με τον Δρ Σαχίν από το 2001. «Δεν είχαμε πολύ ελεύθερο κεφάλαιο και είμαστε δεμένοι με την έρευνα για τον καρκίνο»

Ο Δρ Σαχίν ανέφερε τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ του 1968-69 που σκότωσε έως και 4 εκατομμύρια ζωές. Μετά από δύο ώρες, ο κ. Jeggle δέχτηκε.

Την επόμενη Δευτέρα, ο Δρ Sahin αναδιοργάνωσε το προσωπικό του σε επτάημερες  βάρδιες, ζήτησε από βασικούς εργαζόμενους να ακυρώσουν τις διακοπές τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το Lightspeed Project, όπως ονομαζόταν η προσπάθεια, θα αναπτύξει ένα εμβόλιο σε μήνες και όχι σε χρόνια, όπως συνέβη μέχρι τώρα.

Η BioNTech συνεργάστηκε με την Pfizer για την ανάπτυξη εμβολίου γρίπης με βάση την τεχνολογία mRNA. Έτσι, όταν ο Δρ Σαχίν χρειαζόταν έναν συνεργάτη για να οργανώσει κλινικές δοκιμές σε όλες τις ηπείρους, να κατασκευάσει το προϊόν παγκοσμίως και να βοηθήσει στη διανομή του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ήξερε σε ποιον να απευθυνθεί. Τον Μάρτιο, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Αργότερα, η BioNTech εξαγόρασε μια αμερικανική εταιρεία και ένα μεγάλο εργοστάσιο φαρμακευτικών προϊόντων στη Γερμανία για να αυξήσει την παραγωγή εν αναμονή άδειας – μια προσέγγιση υψηλού κινδύνου σε περίπτωση αποτυχίας.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα από την Pfizer και τη BioNTech πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Τυχόν έσοδα θα επανεπενδυθούν, είπε ο Δρ Σαχίν. Ο κύριος στόχος του δεν έχει αλλάξει: να φέρει στην αγορά το mRNA και άλλες καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο, 11 από τις οποίες βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, στην αγορά.

Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, αν αυτό μπορεί να γίνει. Ο Thomas C. Roberts, ανώτερος μεταδιδακτορικός επιστήμονας που ειδικεύεται στο mRNA από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του εμβολίου ήταν συναρπαστικά, αλλά η εφαρμογή του mRNA θα αντιμετώπιζε πολλες βασικές προκλήσεις.

Πίσω στο Μάιντς, ο Δρ. Σαχίν διαφωνεί, λέγοντας ότι η έγκριση του εμβολίου θα επικυρώσει την τεχνολογία του και «εισάγει μια εντελώς νέα κατηγορία φαρμάκων».

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός:Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι-M.A. EL-ERIAN

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin