Image default
Must Read Ανάλυση Πρώτο Θέμα

G.Soros:Μια αποτελεσματική απάντηση στη δημοσιονομική παράλυση της Ευρώπης,τα διαρκή ομόλογα!

G.Soros

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Έχω γράψει πολλά στο παρελθόν για την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδίδει διαρκή ομόλογα. Αλλά σήμερα προτείνω να το πράξουν μεμονωμένα κράτη μέλη.Αυτή τη στιγμή, θα ήταν αδύνατο για την ΕΕ να εκδώσει διαρκή ομόλογα, επειδή τα κράτη μέλη είναι πολύ διχασμένα.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία άσκησαν βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και στο ταμείο ανάκτησης COVID-19, και τα λεγόμενα Frugal Five (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Κάτω Χώρες και Σουηδία) ενδιαφέρονται περισσότερο να εξοικονομήσουν χρήματα παρά να συμβάλουν στο κοινό καλό. 

Οι επενδυτές θα αγοράσουν διαρκή ομόλογα μόνο από μια οντότητα που πιστεύουν ότι θα συνεχίσει  να υπάρχει για το άμεσο μέλλον. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία τον δέκατο όγδοο αιώνα (όταν εξέδωσε consols) και για τις Ηνωμένες Πολιτείες τον δέκατο ένατο αιώνα (όταν ενοποίησε το χρέος μεμονωμένων κρατών). Δυστυχώς, δεν ισχύει για την ΕΕ σήμερα.

Η ΕΕ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα COVID-19 που απειλεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικό από το πρώτο. Τα κράτη μέλη εξάντλησαν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοοικονομικών τους πόρων καταπολεμώντας το πρώτο κύμα. Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και η αναζωογόνηση της οικονομίας θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) στο νέο ταμείο προϋπολογισμού και ανάκαμψης, που ονομάζεται Next Generation EU. Σε κάθε περίπτωση, η διαθεσιμότητα αυτών των κεφαλαίων έχει καθυστερήσει από το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανησυχεί ότι η νέα διάταξη του κράτους δικαίου της ΕΕ θα επέβαλε πρακτικά όρια στην προσωπική και πολιτική του διαφθορά. Ανησυχεί τόσο πολύ που έχει συνάψει μια δεσμευτική συμφωνία συνεργασίας με την Πολωνία, σύροντας τη χώρα μαζί του.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να ξεπεραστεί το βέτο: χρησιμοποιήστε τη λεγόμενη διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας. Τυποποιήθηκε στη Συνθήκη της Λισαβόνας με ρητό σκοπό τη δημιουργία νομικής βάσης για περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για το σκοπό αυτό. Η μεγάλη του αξία είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς. Μια υποομάδα των κρατών μελών μπορεί να ορίσει έναν προϋπολογισμό και να συμφωνήσει για έναν τρόπο χρηματοδότησής του – ας πούμε, μέσω ενός κοινού δεσμού.

Σε αυτό το σημείο, τα διαρκή ομόλογα θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα. Θα εκδίδονταν από κράτη μέλη των οποίων η συνέχιση της ύπαρξης θα γινόταν εύκολα αποδεκτή από μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως εταιρείες ασφάλισης ζωής.

Τα διαρκή ομόλογα προσφέρουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ο κύριος όγκος δεν πρέπει ποτέ να εξοφληθεί,μόνο ο ετήσιος τόκος. Η προεξοφλημένη παρούσα αξία των μελλοντικών πληρωμών τόκων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου – θα πλησιάσει, αλλά δεν θα φτάσει ποτέ, μηδέν. Ένα ορισμένο ποσό χρηματοοικονομικών πόρων – ας πούμε, τα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ που προγραμματίζονται σήμερα – θα προχωρούσε αρκετές φορές ακόμη περισσότερο εάν είχε χρησιμοποιηθεί για την έκδοση διαρκών ομολόγων αντί για κοινά ομόλογα. Αυτό θα λύσει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης.

Εάν μια χώρα εκδίδει διαρκή ομόλογα, θα είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα το βρήκαν ένα παράδειγμα που αξίζει να ακολουθήσει. Οι Frugal Five πρέπει να βρουν τους διαρκείς δεσμούς ιδιαίτερα ελκυστικούς. Σε τελική ανάλυση, τους αρέσει να εξοικονομούν χρήματα.

Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια ζήτηση στην Ευρώπη από ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους μακροπρόθεσμους επενδυτές για μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αρχικά, ενδέχεται να απαιτήσουν ένα ασφάλιστρο για διαρκή ομόλογα, επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με το μέσο. Αλλά το ασφάλιστρο είναι πιθανό να εξαφανιστεί καθώς εξοικειώνονται με αυτό.

Η Ιταλία δεν είναι μεταξύ των χωρών που είναι αρκετά τυχεροί που μπορούν να εκδώσουν διαρκή ομόλογα στο όνομά τους. Ωστόσο, χρειάζεται τα οφέλη περισσότερο από άλλες. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ – ποια θα ήταν η ΕΕ χωρίς αυτήν;

Θα ήταν μια θαυμάσια χειρονομία αλληλεγγύης εάν οι χώρες που πωλούν διαρκή ομόλογα στο όνομά τους θα εγγυώνται επίσης ένα ζήτημα από την Ιταλία. Αυτό θα ενίσχυε την ΕΕ και θα τους ωφελούσε έμμεσα. Τελικά, η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτυχθεί αρκετά ισχυρή για να εκδώσει επίσης διαρκή ομόλογα στο όνομά της. Αυτός είναι ένας στόχος που αξίζει να αγωνιστείτε.

George Soros is Chairman of Soros Fund Management and the Open Society Foundations. A pioneer of the hedge-fund industry, he is the author of The Alchemy of Finance, The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What it Means, and, most recently, In Defense of Open Society.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

Σχετικα αρθρα

Με κομμένη την ανάσα αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στην Ιταλία

admin

Bank of America: Η επικείμενη κόλαση στα ομόλογα

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

admin

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

admin

Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

admin

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο χειμώνας έρχεται,ο Πούτιν φεύγει… – CARL BILDT

admin

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

admin

Γερμανία: Η κρίση γεμίζει τα ενεχυροδανειστήρια

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί-JOSEP BORRELL

admin