Image default
Ευρώπη

Brexit: 4 σκάφη του βρετανικού ΠΝ θα φυλάσσουν από 1/1/2021 τα βρετανικά ύδατα

Τέσσερα σκάφη 80 μέτρων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα είναι έτοιμα την 1η Ιανουαρίου για να προστατεύουν τα βρετανικά ύδατα στην περίπτωση που η μεταβατική περίοδος για το Brexit λήξει χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές αψιμαχίες μεταξύ βρετανικών και ξένων αλιευτικών σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους υπάρχοντες όρους για την μεταβατική περίοδο που προβλέπουν την πρόσβαση σε πλοία της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και αναμένεται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε ετοιμότητα για διάφορα σενάρια

“Το (βρετανικό) υπουργείο Άμυνας έχει διενεργήσει εκτενή σχεδιασμό και προετοιμασία για να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για διάφορα σενάρια κατά την λήξη της Μεταβατικής Περιόδου”, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του.

Τα σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν, να ελέγχουν και να περιορίζουν όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ που θα βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Βρετανίας, η οποία εκτείνεται σε ακτίνα 320 χλμ από τις ακτές.

Η εφημερίδα Guardian έγραψε νωρίτερα ότι δύο σκάφη θα αναπτυχθούν και άλλα δύο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εισέλθουν στην ΑΟΖ της χώρας αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.

Ο Τομπάιας Έλγουντ, ένας βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος που είναι επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου, είναι επιφυλακτικός απέναντι στην απόφαση για ανάπτυξη των πλοίων.

“Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο…το καταπονημένο μας Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό να έρθει σε αντιπαράθεση με έναν στενό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ για τα δικαιώματα των αλιευτικών σκαφών”, είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

“Οι αντίπαλοί μας πρέπει να το καταδιασκεδάζουν”, σημείωσε ο ίδιος.

Την Πέμπτη ένας Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι η Γαλλία θα αποζημιώσει τους αλιείς της και θα λάβει μέτρα στήριξής τους σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες για εμποριική συμφωνία προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις στη θάλασσα.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει ανεπισήμως μέλος της ως τις 31 Δεκεμβρίου που λήγει η μεταβατική περίοδος στη διάρκεια της οποίας έχει παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στην τελωνειακή ένωση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπαν χθες ότι οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit μειώνονται.

--, -, AFP

Σχετικα αρθρα

Ένα καλοκαίρι, βλέποντας και κάνοντας

admin

Κ. Μητσοτάκης – EUMed: Διάλογος με την Τουρκία, αλλά με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

admin

Βουλή- Καραμανλής: Προχωράμε αντιπλημμυρικό πρόγραμμα 1,5 δισ ευρώ- Από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ

admin

Συνάντηση Σκρέκα- Τίμερμανς για την ένταξη της Ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εκπομπών Ρύπων

admin

Στην ταινία «Collective» το Βραβείο LUX 2021

admin

Στην Αθήνα η Υπουργική Σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ

admin

Αντιμονοπωλιακή πολιτική: Η Επιτροπή δημοσιεύει τα προκαταρκτικά πορίσματα της τομεακής έρευνας για το καταναλωτικό διαδίκτυο των πραγμάτων

admin

Σήμερα η Αντιπρόεδρος Σούιτσα και ο Επίτροπος Σμιτ θα μιλήσουν σε εκδήλωση για την «Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά» στις 10 Ιουνίου

admin

Λευκορωσία: μια στιγμή της αλήθειας για τις ευρωπαϊκές αξίες

admin

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δίνουν το πράσινο φως για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: H πορτογαλική προεδρία συνέβαλε στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

admin

5,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία

admin