Image default
Τράπεζες

ΤτΕ: «Κρίσιμο εργαλείο» για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ο νέος πτωχευτικός

«Κρίσιμο εργαλείο» που θα αυξήσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη,  την διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες λόγω της οικονομικής συγκυρίας, και τη διαφύλαξη υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων.

«Οι  οικονομίες στις οποίες το κανονιστικό πλαίσιο διευκολύνει την εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρήσεων και την είσοδο νέων έχουν περισσότερες πιθανότητες για δυναμική ανάκαμψη μετά από υφέσεις», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην Ενδιάμεση Εκθεση 2020.

Ο  νέος πτωχευτικός κώδικας, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνεται σε κεφάλαιο με τίτλο «μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ποιότητα τραπεζικού χαρτοφυλακίου και πτωχευτικό πλαίσιο» και επισημαίνεται πως:

«Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία είναι αναγκαία η ταχεία αναδιάρθρωση χρέους βιώσιμων εταιριών και η ομαλή εκκαθάριση μη οικονομικά βιώσιμων επιχειρήσεων, το νέο πλαίσιο είναι κρίσιμο εργαλείο που θα αυξήσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στην πανδημία και, εφόσον εφαρμοστεί αποτελεσματικά, θα μειωθεί ο χρόνος  που απαιτείται τόσο από τις εξωδικαστικές όσο και από τις δικαστικές διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους».

Ασθενέστερες τράπεζες έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να συσχετίζονται με προβληματικές  εταιρίες. Η μελέτη του φαινομένου των μη οικονομικά βιώσιμων επιχειρήσεων ξεκίνησε με την εμπειρία της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990, όπου οι “επιχειρήσεις-ζόμπι” συνδέθηκαν με τους αδύναμους ισολογισμούς των τραπεζών και τη στασιμότητα της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αναφέρεται στην Εκθεση.

Μάλιστα υπογραμμίζεται πως η επιτυχία των προσπαθειών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζεται όταν τα καθεστώτα αφερεγγυότητας εμποδίζουν την αποτελεσματική αναδιάρθρωση, δυσχεραίνοντας την έναρξη των σχετικών διαδικασιών ή επιμηκύνοντας τη διάρκειά τους.

Αν βγουν από το κάδρο οι προβληματικές επιχειρήσεις αυτό θα διευκολύνει την τεχνολογική αναπροσαρμογή, μετά το σοκ της πανδημίας, την  αναδιανομή πόρων σε νέους κλάδους, με αποτέλεσμα την εξομάλυνση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας και στην παραγωγή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε υφέσεις  που πλήττουν περισσότερο συγκεκριμένους κλάδους, αφού η αναντιστοιχία δεξιοτήτων καθιστά την ανακατανομή εργαζομένων πιο χρονοβόρα.

«Το νέο πλαίσιο αναμένεται να αυξήσει  σημαντικά την ταχύτητα των διαδικασιών πτώχευσης,  αναδιάρθρωσης, ποσοστών ανάκτησης και να συμβάλλει  στη βελτίωση της θέσης της χώρας στους αντίστοιχους δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας των πλαισίων αφερεγγυότητας του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας . Συνολικά, αναμένεται αναβάθμιση της θέσης της χώρας στον αντίστοιχο δείκτη αξιολόγησης του πλαισίου αφερεγγυότητας του ΟΟΣΑ κατά 9  θέσεις» αναφέρει η ΤτΕ.

Αυτό σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση σ το πτωχευτικό δίκαιο θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και σε πιο αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων.

Σχετικα αρθρα

Άρθρο του Γιάννη Στουρνάρα στην Handelsblatt: «Η κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία»

admin

Deutsche Bank: Το ναυτιλιακό στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων

admin

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

admin

Πότε θεωρούνται καταχρηστικά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

admin

Τράπεζες: Μόνιμο το όριο 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς pin

admin

Τράπεζες: Οι τιμές στόχοι των επενδυτικών οίκων

admin

«Hρακλής»: Πάνω από 24 μήνες η περίοδος χάριτος των servicers

admin

Σε πέντε άξονες οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Τρ.Πειραιώς: €634 εκατ. κέρδη προ προβλέψεων το 1ο τρίμηνο

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πτωχευτικό, «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά

admin

JP Morgan: Οverweight για ΕΤΕ και Πειραιώς, neutral για Alpha και Eurobank

admin

Γιώργος Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο

admin