Image default
Οικονομία

Brexit: Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση «φαίνονται δύσκολες» και ότι υπάρχει μια διαφορά που πρέπει να γεφυρωθεί, αλλά παραμένει ανοικτή η πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

«Προφανώς, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πάντα ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να συζητάμε, εάν υπάρχει η όποια περίπτωση συμφωνίας», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους.

«Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τους δικούς του νόμους, αυτό είναι που ψήφισαν οι πολίτες, και πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα ύδατά μας και τα αλιευτικά μας δικαιώματα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η πόρτα είναι ανοικτή, θα συνεχίσουμε να συζητάμε αλλά θα πρέπει να πω ότι τα πράγματα φαίνονται δύσκολα. Υπάρχει μια διαφορά που χρειάζεται να γεφυρωθεί».

«Μένουν μόνο λίγες ώρες» λέει ο Μπαρνιέ

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν «μόνο λίγες ώρες» για να ακολουθήσουν τον πολύ «στενό» δρόμο για μια εμπορική συμφωνία που θα αποτρέψει το πιο ταραχώδες φινάλε στην κρίση του Brexit σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ την Παρασκευή.

Καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στα άκρα, αμφότερες οι πλευρές απαιτούν συμβιβασμούς εν μέσω ενός πλήθους συχνά αντιφατικών μηνυμάτων.

Μια συμφωνία θα εξασφάλιζε ότι το εμπόριο αγαθών που αποτελεί το ήμισυ του ετήσιου εμπορίου ΕΕ-ΗΒ, αξίας σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, θα παραμείνει απαλλαγμένο από δασμούς και ποσοστώσεις μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

«Είναι η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε ο Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά η πορεία προς μια τέτοια συμφωνία είναι πολύ στενή».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή και σκοτεινή κατάσταση», είπε ο Barnier. “Έχουμε πολύ λίγο χρόνο που απομένει, λίγες μόνο ώρες για να εργαστούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με χρήσιμο τρόπο εάν θέλουμε να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία την 1η Ιανουαρίου».

Η στερλίνα, η οποία ταλαντεύτηκε στο ρυθμό των ειδήσεων Brexit για πέντε χρόνια, υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,3513 δολάρια.

JP Morgan: Στο 70% οι πιθανότητες συμφωνίας

Η  αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan ανέφερε ότι η πιθανότητα μιας εμπορικής συμφωνίας του Brexit έχει αυξηθεί στο 70% από το 60%.

«Η αίσθησή μας είναι ότι η πιθανότητα μιας συμφωνίας έχει αυξηθεί από το 60-40 που είχαμε καθώς ξεκίνησε η εβδομάδα και τώρα την υπολογίζουμε σε 70-30», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ, αναλυτής της JPMorgan, σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας.

«Κατά την άποψή μας, μπορούν να σχεδιαστούν λύσεις σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, με τις οποίες και οι δύο πλευρές να μπορούν να ζήσουν, ακόμα κι αν η διαδικασία του να φθάσει κανείς σε αυτές είναι δύσκολη».

 Νίκολα Στέρτζον: «Mια ανεξάρτητη Σκωτία πρέπει να ενταχθεί γρήγορα στην ΕΕ»

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δηλώνει ότι, μετά από δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, η Σκωτίας πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι της, την ΕΕ.

«Μετά το επιδιωκόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, θα οδηγήσω γρήγορα τη χώρα μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Σκωτσέζους θέλουν την ανεξαρτησία. Είμαι βέβαιη ότι οι Σκωτσέζοι θα πουν “ναι” στο επόμενο δημοψήφισμα», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Στη συνέχεια, η ανεξάρτητη Σκωτία θα υποβάλει αμέσως αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι είμαστε μια μοναδική περίπτωση για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ. Η ένταξη της Σκωτίας δεν αποτελεί διεύρυνση. Ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία ήταν μέλος της ΕΕ για περισσότερα από 40 χρόνια. Η Σκωτία επιστρέφει στο σπίτι της, δεν πρόκειται για μια νέα αρχή», τόνισε.

Σχετικα αρθρα

G7: Συναίνεση για το ντάμπινγκ στην Κίνα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

admin

G7: Εριστικός ο Τζόνσον για Brexit και Bόρεια Ιρλανδία

admin

Βουλή: Τη Δευτέρα η τροπολογία επέκτασης απαλλαγής καταβολής μισθώματος και τον Ιούνιο

admin

Τουρκία: Πού είναι οι Γερμανοί τουρίστες;

admin

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία 10 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους αγρότες

admin

Οφειλές προς δήμους: Έως 31 Οκτωβρίου η αίτηση για τις 100 δόσεις

admin

Θεοχάρης από Θεσσαλονίκη: Εδώ ο τουρισμός χτίζεται με δουλειά- Ασφαλής χώρα η Ελλάδα

admin

Ούζο και τσίπουρο ισχυροποιούνται στις διεθνείς αγορές

admin

G7: «Ναι» στον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% για πολυεθνικές

admin

Μνημόνια συνεργασίας με άλλους τέσσερις φορείς για το digital hub της Cisco

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,3% – με ανοδική τάση – η ανεργία

admin

Γερμανία: Φορολογικά δεδομένα από το Ντουμπάι αγόρασε ο Όλαφ Σολτς

admin