Image default
Επιχειρήσεις

Λινάτσας (AXIA Ventures): Το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει μεγάλες προοπτικές

Απόλυτα πεπεισμένος για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Axia Ventures, Γιώργος Λινάτσας, μιλώντας στο 22ο Capital Link Invest in Greece Forum.

Συμμετέχοντας στην ενότητα «Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός – Η άποψη των διεθνών επενδυτών», o Group Managing Director και μέλος του Executive Committee της AXIA ανέφερε πως η υγειονομική κρίση αποδείχθηκε μια ισχυρή δοκιμασία για την ελληνική κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό που, όμως, επέδειξε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και συντονισμού.

Όπως τόνισε, άλλες χώρες με καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερες υποδομές δεν είχαν τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αυτό αποτέλεσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τη χώρα και για την προσέγγιση της επενδυτικής κοινότητας προς την Ελλάδα. Περαιτέρω, η επιτάχυνση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός του Δημοσίου λειτούργησαν θετικά και ενίσχυσαν την αλλαγή εικόνας της χώρας.

Καταλύτης ο ρόλος του τουρισμού

Όπως σημείωσε προ ημερών στο ίδιο πάνελ με συνομιλητές τους Κ.κ. Φωτακίδη (CVC) και Σταθόπουλο (BC Partners), η ελληνική οικονομία εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό και τα ταξίδια αναψυχής.

«Λόγω της πανδημίας του κορονωϊού, ο τουρισμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα και αυτό θα έχει επίπτωση στο ΑΕΠ, αλλά υπάρχουν πολλοί – του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου – που θεωρούν πως κοιτώντας μπροστά και έπειτα από τις θετικές εξελίξεις με την παραγωγή και διανομή των εμβολίων, ο κλάδος θα ανακάμψει ταχύτατα», τόνισε.

Προέβλεψε, δε, πως η ανάκαμψη του τουρισμού θα είναι τύπου “V”, η δυναμική των ταξιδιών αναψυχής το 2021 θα εκπλήξει πολλούς και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός πως λόγω της δυναμικής αυτής η Ελλάδα θα ευνοηθεί σημαντικά. Περαιτέρω, σημείωσε, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στη χώρα – τα περισσότερα από όλες στην Ε.Ε. – θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας, αρχικά από το 2021 και ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Τέλος, υπερτόνισε όλες αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (digital nomads, brain gain φορολογικά κίνητρα κ.α.) που φέρνουν την Ελλάδα στο επενδυτικό προσκήνιο.

Το δίπτυχο «εμπιστοσύνη και σταθερότητα» στο οποίο έχει επενδύσει η Ελλάδα λειτουργεί καταλυτικά για την αλλαγή εικόνας. Όμως κανείς δεν θα έλθει σε μια χώρα αν αυτή εμφάνιζε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, συμπλήρωσε.

Σε βαθύ discount

Καταθέτοντας τις εκτιμήσεις του για την νέα χρονιά, ο κ. Λινάτσας ήταν κατηγορηματικός πως «οι προοπτικές της Ελλάδας στην μετα -covid περίοδο είναι καλύτερες από ποτέ. Το 2021 θα είναι μια χρονιά που θα θυμούνται όλοι όσοι αποφάσισαν να επενδύσουν στις Ελλάδα και σε ελληνικά assets».

Ερωτηθείς για τα assets που έχουν ενδιαφέρον αυτή την περίοδο, σημείωσε ότι τα ομόλογα έχουν ήδη μια πολύ καλή πορεία, όμως εκτίμησε πως οι ελληνικές μετοχές είναι τρομερά υποτιμημένες. «Υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις που εάν συγκριθούν με τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές τους βρίσκονταν σε βαθύ discount. Αυτό δεν θα συνεχιστεί εφεξής».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως είναι ενθουσιασμένος (σ.σ. για τις προοπτικές) της «πράσινης οικονομίας», από ορισμένους τομείς του real estate και από την κινητικότητα σε κλάδους που βρίσκονται ή θα εισέλθουν σε διαδικασία consolidation. «Η Ελλάδα δεν είναι μια οικονομία που μπορούμε να ξεχωρίζουμε συγκεκριμενους κλάδους, αλλά υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με επενδυτικό ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία, πέραν των μεγάλων προοπτικών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς», ανέφερε.

Σημειώνεται πως η AXIA Ventures Group ιδρύθηκε το 2008 και είναι ιδιωτικός όμιλος επενδυτικής τραπεζικής ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών προς μεγάλες επιχειρήσεις και θεσμικούς πελάτες με αντικείμενο την πραγματοποίηση επενδύσεων στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα έχει παρουσία στη Λευκωσία (κεντρικά γραφεία), Αθήνα (υποκατάστημα), Λισαβόνα (υποκατάστημα), Νέα Υόρκη (θυγατρική), Μιλάνο (γραφείο αντιπροσωπείας) και στο Λονδίνο (γραφείο αντιπροσωπείας).

Διαβάστε περισσότερα:

Ερευνα MRB: Ετσι θα κάνει rebranding ο ελληνικός τουρισμός – Πότε βλέπει ανάκαμψη ο κλάδος

Koρωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων – Τι επιτρέπεται και τι όχι (vid)

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι 11 Ιανουαρίου οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σχετικα αρθρα

Παπουτσάνης: Ισχυρή ανάπτυξη και το πρώτο εξάμηνο του 2021

admin

Οι τράπεζες επανακάμπτουν, οι δείκτες αναρριχώνται στο Χ.Α.

admin

Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ για τις διαταραχές στην τάση λόγω της πυρκαγιάς

admin

Επανεκκίνηση Εστίασης: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για νέες αιτήσεις

admin

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

admin

Κατέρρευσαν οι μετοχές της Tencent στην Κίνα

admin

Intercontinental International: Απέκτησε έναντι €8 εκατ. ακίνητο που στεγάζει τον «Σκλαβενίτη» στο Πικέρμι

admin

Πειραιώς ΑΕΠΕY: Κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών και τον Ιούλιο

admin

Χρηματιστηριακές: Νέα πρωτιά για την Πειραιώς ΑΕΠΕY τον Ιούλιο 2021

admin

Mastercard – ΕΟΤ: Aναδεικνύουν για 2η συνεχόμενη χρονιά τον Ελληνικό Τουρισμό στις διεθνείς αγορές

admin

Μελέτη ΕΤΕ: Τα μέτρα στήριξης της πανδημίας κάλυψαν το 84% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (γραφήματα)

admin

Sanofi: Εξαγοράζει για $3,2 δισ. αμερικανική εταιρεία που εξειδικεύεται στο mRNA

admin