Image default
Επιχειρήσεις

ΓΣΕΒΕΕ: Zητά την οριστική αναστολή του πτωχευτικού νόμου

Την οριστική αναστολή του πτωχευτικού νόμου,  ζητά η Γενική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), διότι, όπως υποστηρίζει, περιλαμβάνει ρυθμίσεις εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις.

Aναλυτικά η ανακοίνωση από τη ΓΣΕΒΕΕ:

Η πολύ μικρή, μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα δίνει και πάλι τη μάχη της επιβίωσης της σε συνθήκες πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών και του Α.Ε.Π. Μετά τη λαίλαπα της περιόδου 2010-2018, η πανδημική κρίση που από το Μάρτιο 2020 εξελίσσεται δραματικά απειλεί πλέον την ύπαρξη του 1/3 των επιχειρήσεων.

Γι΄ αυτό, απαιτούνται επειγόντως μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ επανειλημμένα έχει προτείνει. Μεταξύ αυτών, η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την αναστολή του πτωχευτικού νόμου (4738/2020), διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις, με τις οποίες διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ριζικά.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας.

Συνεπώς, η μερική αποδοχή της πρότασης μας για αναστολή του πτωχευτικού νόμου με σχετική υπουργική τροπολογία στο ν/σ «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κωρονοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», το οποίο σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή, μας βρίσκει σύμφωνους.

Ωστόσο, η δίμηνη αναστολή που προτείνεται είναι εντελώς ανεπαρκής. Με δεδομένο ότι στην ίδια την Αιτιολογική Έκθεση της υπουργικής τροπολογίας και συγκεκριμένα στη σελ.24 αναφέρεται ότι « …λόγω της έξαρσης της πανδημίας κατέστη ιδιαιτέρως δυσχερής η προσκόμιση εγγράφων από τον πολίτη προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και η επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης του δανείου» και ότι «η παράταση είναι μέτρο εθνικά αναπτυξιακό, καθώς παρέχει στήριξη στους επιχειρηματίες, ώστε αυτοί να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», ερωτάται ποιο από αυτά τα δεδομένα θα έχει βελτιωθεί έως την 1 Μαρτίου 2021, που μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής; Κανένα, βεβαίως. Αντίθετα, επιδείνωση θα έχει υπάρξει. Συνεπώς, η μόνη ρεαλιστική και σύμφωνη με την Οδηγία Ε.Ε. 1023/20.6.2019 ημερομηνία έναρξης είναι καταρχήν η 17 Ιουλίου 2021, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο αίτημα μας για αναστολή του Πτωχευτικού νόμου, που δημοσιοποιήσαμε την …..2020.

Επίσης, θετική κρίνεται η αποδοχή της πρότασης μας για την εξαίρεση των φυσικών προσώπων από την πτωχευτική διαδικασία, αλλά διαφωνούμε με τη μικρή διάρκεια της εξαίρεσης έως την 31.5.2021. Τέλος, για τις λεγόμενες «ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ», στις οποίες όμως υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την τροπολογία προβλέπεται ότι έως την 1. 3. 2021 εφαρμόζεται ο ισχύων Πτωχευτικός Κώδικας (ν.3588/2007) και συνεπώς υπάγονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, από 2. 3. 2021 οπότε αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος Πτωχευτικός (ν.4837/2020), δεν θα υπάγονται στο Ειρηνοδικείο αλλά και πάλι στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και από 1.6.2021 οριστικά στο Ειρηνοδικείο.

Πρόκειται περί αμήχανης ρύθμισης μπροστά στο πρόβλημα που έρχεται. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε την οριστική αναστολή του Πτωχευτικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την υπαγωγή των «μικρών» πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο, σύμφωνα με τις προτάσεις μας.

Διαβάστε περισσότερα:

Στις στρατηγικές επενδύσεις 4 νέα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ

Wall Street: Η μετάλλαξη του ιού οδηγεί τους δείκτες σε πτώση

Καμπανάκι από τους ορκωτούς για τον Άκτωρα

Σχετικα αρθρα

Διαδικτυακή απονομή του βραβείου Best Workplace Hellas 2021 στην Epsilon Net!

admin

ΟΤΕ: Νέο έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών και κυβερνοασφάλειας για την Τράπεζα Χανίων

admin

WATT+VOLT: Έφτασε τα 70 καταστήματα και τους 200.000 πελάτες

admin

AVIN: Υιοθετεί την παραλία του Σχινιά στο πλαίσιο του προγράμματος PARALIES

admin

ACS: Νέα υπηρεσία δυνατότητας ανέπαφης παραλαβής με τη χρήση PIN

admin

Χ.Α.: Συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση προς τις 950 μονάδες

admin

ΕΒΕΠ: Οι SME7 ζήτησαν από τους G7 οι MμΕ να είναι στο επίκεντρο της ανάκαμψης

admin

Η πρωτιά της Mytilineos στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Η πρώτη εισαγωγή εταιρίας στην Εναλλακτική Αγορά μετά από μία δεκαετία

admin

Ιδιωτική ασφάλιση από Google και Amazon θα αγόραζαν σχεδόν τέσσερις στους 10 Έλληνες

admin

Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας από 14/6 – Τι ισχύει για τα καταστήματα (vid)

admin

Έρχονται νέα deals στην ασφαλιστική αγορά

admin