Image default
Επιχειρήσεις

Στους κορυφαίους ελληνικούς ομίλους με βάση την κερδοφορία η ΕΕΣΥΠ

Την Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητα ο 13ος ετήσιος οδηγός της ICAP Business Leaders in Greece που περιλαμβάνει τις 500 εταιρείες και τους 200 ομίλους με την υψηλότερη κερδοφορία το 2019.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των πρωτοεμφανιζόμενων ομίλων της έκδοσης, είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Η ΕΕΣΥΠ κατατάσσεται στην 10η θέση συνολικά με βάση την κερδοφορία (EBITDA) και στην 5η θέση με βάση την αριθμητική αύξηση της κερδοφορίας μεταξύ 200 ομίλων. Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση εάν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΕΣΥΠ ξεκίνησε ουσιαστικά την λειτουργία της περίπου στα μέσα του 2017.

Μέσα από την ενεργή διαχείρισή των περιουσιακών στοιχείων, με στρατηγική και επιχειρησιακή στόχευση, οι προσπάθειες, παρά τις ποικίλες προκλήσεις, απέδωσαν καρπούς και το 2019 η ΕΕΣΥΠ πέτυχε ενοποιημένα καθαρά κέρδη € 191,7 εκατ. έναντι ζημιών € 132,5 εκατ. το 2018.

Σε επίπεδο εταιρείας, η ΕΕΣΥΠ πέτυχε υπερτριπλασιασμό εσόδων από μερίσματα (€ 61,9 εκατ.) και υπερτετραπλασιασμό κερδών (€ 57,2 εκατ.), ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν € 72,6 εκατ. στο τέλος του 2019 και ανήλθαν σε € 100,16 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020.

Πολλές από τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, και ειδικά αυτές στις οποίες έχει πλειοψηφική συμμετοχή, μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΤΑΔ, αλλά και οι συγγενείς επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εμφανίζονται επίσης σε υψηλές θέσεις στην κατάταξη. Επίσης στην έκδοση περιλαμβάνονται και άλλες εταιρείες της ΕΕΣΥΠ, όπως είναι η ΟΣΥ και Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ). Άλλωστε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019, η ΕΕΣΥΠ ανέφερε ότι σχεδόν το σύνολο των θυγατρικών της επιδεικνύει ενίσχυση κερδοφορίας, με βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σχεδόν στο σύνολο των εταιρειών της.

Η κυρία Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, δήλωσε: «Η ΕΕΣΥΠ, ως διαχειριστής ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, αξιοποιεί την εθνική περιουσία και αυξάνει τη δημόσια αξία της. Η αποστολή της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων, παράλληλα με την ενίσχυση των εσόδων και των επενδύσεων, μέσα από τη δημιουργία ισχυρών ομάδων και συνεργασιών αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις θυγατρικές μας. Συνεισφέρουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην οικονομική σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών και τη σύνδεση των εταιρειών μας με την κοινωνία και τους πολίτες στην νέα εποχή».

Διαβάστε ακόμη

Tesla: Έτοιμη για το ντεμπούτο της στον S&P 500 – Η ξέφρενη άνοδος του Ελον Μασκ

Lamda: Στην κρίση του ΥΠΠΟΑ η προμελέτη για τμήμα του πάρκου στο Ελληνικό

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού – Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Βρετανία στην Αθήνα

 

Σχετικα αρθρα

Autohellas: Την 1/9 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση-Η ημερήσια διάταξη

admin

Εκτός ταμπλό «οδεύει» το Ιασώ-Στο 93,97% το ποσοστό της OCM

admin

Intralot: Συμμετοχή 98,94% στην ανταλλαγή ομολόγων του 2021

admin

PeopleCert: Υπερκαλύφθηκε σχεδόν τέσσερις φορές το ομόλογο του Ομίλου

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πλειστηριασμός: Άλλαξε χέρια το «φιλέτο» του «Καρούζος Gate» στο Ελληνικό

admin

Στα χέρια του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και η Mediterranean Foods

admin

ΓΕΚΕ: Τι αναφέρει το ΔΣ για την δημόσια πρόταση

admin

ΔΕΗ: Στο Μαρούσι το νέο πιλοτικό κατάστημα – Δείτε πως είναι

admin

ΟΠΑΠ: Στους 2.788 οι μέτοχοι που επανεπένδυσαν το μέρισμα

admin

CVC: Όταν διδάσκει τι σημαίνει να αγοράζεις φθηνά και να πουλάς ακριβά

admin

ΛΑΜΨΑ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

admin