Image default
Επιχειρήσεις

ΣΙΔΜΑ: Μειωμένος ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο-Η επίδοση στο τρίμηνο

ΣΙΔΜΑ: Μειωμένος ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο-Η επίδοση στο τρίμηνο

Στο εννεάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα € 94.1 εκ. ή 7,1% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου:

 • Λήψη εγκρίσεων από Επιτροπές Ανταγωνισμού Ελλάδος (την 21η Ιουλίου 2020) και Κύπρου (την 23η Ιουλίου 2020) για την απόκτηση από τη ΣΙΔΜΑ ΑΕ των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ που συνίσταται στην επεξεργασία/εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων.
 • Απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εταιρείας ΣΙΔΜΑ ΑΕ, της 31ης Αυγούστου 2020, για έκδοση τριών κοινών εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων κατά τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, ύψους €44.635.000, €7.177.000, και €24.980.000 αντίστοιχα.
 • Υπογραφή στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ των εταιρειών ΣΙΔΜΑ ΑΕ και ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ του συμφωνητικό μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού προς κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ ΑΕ.
 • Ορισμός της τιμής διάθεσης των νεοεκδιδόμενων μετοχών της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την 25/05/2020 Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ ΑΕ, οι οποίες καλυφθήκαν με εισφορά σε είδος στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ που αφορούσαν στην επεξεργασία/εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την ημερομηνία πραγματοποίησης της εισφοράς, στις 31η Αυγούστου 2020.
 • Αδιάλειπτη λειτουργεία των παραγωγικών μονάδων και κέντρων διανομής της Εταιρείας και του Ομίλου.
 • Σημαντική βελτίωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 58% ή € 611 χιλ. σε επίπεδο Ομίλου.
 • Μείωση των ζημιών του Ομίλου κατά 82% ή € 621 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αντίστοιχα.

Όσον αφορά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα € 94.1 εκ. ή 7,1% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα € 115,4 εκ. από € 126,5 εκ. μειωμένος κατά 8,8% σε σχέση με πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 3.515 χιλ. από € 3.457 χιλ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές € 1.902 χιλ. από € 1.086 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η διαφορά στα αποτελέσματα προ φόρων οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αναδιάρθρωση μέρους του δανεισμού της Μητρικής, που έλαβε χώρα πέρυσι, απόρροια των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με τις τράπεζες.

Όσον αφορά την καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου, βελτιώθηκε κατά € 3,6 εκ. σε σχέση με την 30/06/2020 ενώ η Καθαρή του Θέση βελτιώθηκε κατά € 7,9 εκ. σε σχέση με την 30/06/2020, γεγονός που οφείλεται στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με εισφορά σε είδος των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ ύψους € 8 εκ..

Αναφορικά με την επίδραση του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση στην Ελληνική επικράτεια,  ένα σύνολο παραγόντων όπως:

 1. οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με σαφή επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο και άρα στη ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων,
 2. η αύξηση των τιμών πρώτων υλών με την ταυτόχρονη βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους του Ομίλου, και
 • iii. η απορρόφηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ

οδήγησαν στην ελάχιστη δυνατή επίπτωση στα αποτελέσματα του όπως αναφέραμε και παραπάνω. 

Πλησιάζοντας προς το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους και εν μέσω του ασταθούς περιβάλλοντος της πανδημίας, η ΣΙΔΜΑ συνεχίζει να εστιάζει στην ασφάλεια του προσωπικού της και των συνεργατών της λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Το δεύτερο lockdown δεν αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου λόγω του συντονισμένου προγραμματισμού της διοίκησης και των παραγόντων που αναφέραμε παραπάνω.

sidma

sdksd

 • ΣΙΔΜΑ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
 • επίδραση πανδημίας

  Σχετικα αρθρα

  Δημήτρης Κρομμύδας – Βιολογικό Χωριό: Θέλει να φέρει το χωριό στην… πόλη

  admin

  Ασύλληπτη γκάφα της Nike: Έγραψε λάθος στα ελληνικά το όνομά της

  admin

  Τσίπουρο και ούζο γίνονται πιο ισχυρά στις διεθνείς αγορές

  admin

  Sun: Γιατί ο Ρούπερτ Μέρντοχ «μηδένισε» την αξία του βρετανικού tabloid

  admin

  VW: Αποκάλυψε ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 3,3 εκατ. πελατών της σε ΗΠΑ και Καναδά

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διάθεση 1,87 εκατ. ιδίων μετοχών σε διοικητικά στελέχη

  admin

  Γκότσης για Folli Follie: Οι νόμοι τηρήθηκαν πιστά

  admin

  ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ: Δωρεά ταχυπλόων σκαφών στο Λιμενικό Σώμα και επιχειρησιακών μέσων στην ΕΛΑΣ

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διάθεση 1,87 εκατ. ιδίων μετοχών σε Διοικητικά στελέχη

  admin

  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος σε εταιρείες πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων

  admin

  ΟΚΑΑ: Μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και παράλληλα ενεργοποιεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ

  admin

  Intrakat: «Πράσινο» φως στο σχέδιο απορρόφησης της Γαία Άνεμος

  admin