Image default
Must Read Ανάλυση Οικονομία Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Το νέο “bazooka” της ΕΚΤ

Melvyn Krauss

STANFORD – Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάτι άλλο από το στόχο της σταθερότητας των τιμών φαίνεται να καθοδηγεί τη συνολική προσέγγιση της τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι έχει υιοθετήσει μια νέα εντολή χωρίς να την ανακοινώσει δημοσίως.

Από την έναρξη της κρίσης COVID-19, η ΕΚΤ πέτυχε να καλύψει το χάσμα μεταξύ των εξόδων δανεισμού των κρατών μελών του Βορρά και του Νότου, φέρνοντας τις αποδόσεις της ζώνης του ευρώ προς Νότο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές για την ενότητά της – από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κρεμλινο του Βλαντιμίρ Πούτιν έως μια ολοένα και πιο επιθετική λαϊκή λαϊκή Κίνα – οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υιοθέτησαν αποτελεσματικά το «περιορισμό της εξάπλωσης» ως νέα εντολή.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης είναι ο πιο σημαντικός στόχος που μπορεί να επιδιώξει ένα ίδρυμα όπως η ΕΚΤ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Αν και κανείς στην τράπεζα δεν είναι πιθανό να το παραδεχτεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι τώρα στην επιχείρηση του να συγκρατούν τα spread.

Αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες περιφερειακών ομολόγων κρατών-μελών μέσω της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης και του προγράμματος πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP), η ΕΚΤ έχει αυξήσει τη ζήτηση για τα πιο επικίνδυνα ομόλογα στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν από την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώθηκαν κάτω από το μηδέν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν σε χαμηλό δεκαετίας.

Η ομάδα ηγεσίας της Lagarde είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία κλείνοντας το περιθώριο επιτοκίου Βορρά-Νότου απ ‘ό, τι στην εκπλήρωση της εντολής σταθερότητας τιμών της ΕΚΤ «κάτω από, αλλά κοντά στο 2%» του ετήσιου πληθωρισμού. Ίσως αυτό αντικατοπτρίζει την αναγνώριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι ο στόχος του πληθωρισμού δεν είναι εφικτός χωρίς περισσότερη δημοσιονομική ώθηση.

Φυσικά, ακόμη και αν η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει «ποια είναι η χρήση;» στάση απέναντι στον στόχο του πληθωρισμού, που δεν εξηγεί την επίμονη άρνησή του να μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο ακόμη και όταν αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην οικονομική δραστηριότητα στη μνήμη. Στην πιο πρόσφατη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου, αρνήθηκε να μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο από -0,5%, δημιουργώντας έτσι το αποτέλεσμα της αύξησης του αντιπαραγωγικού επιτοκίου. Σε ισορροπία, αυτή η προσέγγιση έχει ρίξει το ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 και προκάλεσε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να βυθιστεί ακόμη περισσότερο από τον στόχο της ΕΚΤ σε αυτόν που είναι τώρα ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας πτώσης των τιμών.

Ο ασταθής λόγος για αυτήν τη στρατηγική είναι ξεκάθαρος ως εξής: Η ΕΚΤ επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών για τις τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης και πιστεύει ότι η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου θα επιδεινώσει τα προβλήματα αυτών των τραπεζών. Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις της οικονομικής τους υγείας, οι τράπεζες σε περιφερειακές χώρες εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ για την επίπτωση της τρέχουσας κρίσης. Αλλά αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να διευθετηθεί καθώς οι νότιες οικονομίες ανακάμπτουν.

Προς το παρόν, λοιπόν, η συνετή απάντηση στην παραβίαση της εντολής της από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι: “Ποιος νοιάζεται;” Τα στενά περιθώρια απόδοσης Βορρά-Νότου είναι πολύ πιο σημαντικά για την επιβίωση και τη μελλοντική ευημερία της Ευρώπης από ό, τι είναι μερικά τσιμπούρια σε έναν δείκτη τιμών.

Μετά από όλα, απλώς κοιτάξτε τα αποτελέσματα. Η νέα εντολή που δεν τολμά να μιλήσει το όνομά της εμπόδισε το ευρώ να ξετυλίξει ως αποτέλεσμα της πανδημίας – μια πιθανότητα που πολλοί φοβόταν νωρίς. Έθεσε την ευρωζώνη σε σταθερή βάση, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική ολοκλήρωση και αλληλεγγύη (η οποία έχει καταστήσει τα ομόλογα των πιο αδύναμων μελών όλο και πιο ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές) ακριβώς για το δεύτερο κύμα μολύνσεων.

Οι πολιτικές μείωσης της εξάπλωσης ήταν ίσως οι πιο σημαντικές ενέργειες που έλαβαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησε έναν νέο γύρο τόνωσης, υπόσχοντας να αγοράσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ (608 δισεκατομμύρια δολάρια) περισσότερα σε ομόλογα επεκτείνοντας το PEPP από 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή που αλλάζει την εστίαση από τον στόχο πληθωρισμού, η ΕΚΤ ενεργεί με σταθερό σκοπό τη διάδοση της σταθερότητας.

Ο ρόλος του Lagarde στη νέα κατεύθυνση της ΕΚΤ ήταν κάπως ασαφής. Τον Μάρτιο, παρατήρησε σε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ ότι δεν ήταν δουλειά της τράπεζας να περιορίσει το χάσμα στο κόστος δανεισμού μεταξύ ισχυρότερων και ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης. Ωστόσο, αυτό το σχόλιο προκάλεσε μια εξαγορά στις αγορές ομολόγων, αναγκάζοντας τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει παρανόηση σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ.

Από την πλευρά της, η θέση του Lagarde είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που εξέφρασε στις αρχές του έτους. Στην πραγματικότητα, ακούγεται πολύ λιγότερο σαν τον εαυτό της τον Μάρτιο, και περισσότερο σαν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, για τον οποίο η υποστήριξη των χωρών της περιφέρειας και της ένταξης Βορρά-Νότου ήταν πάντα πρωταρχικό μέλημα.

Όποια και αν είναι η αρχική της θέση, η Lagarde ανέκαμψε γρήγορα και έγινε ο ηγέτης που χρειάζεται η ΕΚΤ. Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Macron ενδέχεται να είναι ή όχι όλα πάνω στη νέα de facto στρατηγική περιορισμού της διάδοσης, αλλά οι μυωπικοί τεχνοκράτες δεν έχουν πλέον αποκλειστικό έλεγχο στη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ. Οι πολιτικοί με βαθιά κατανόηση του τι χρειάζεται η Ευρώπη έχουν απτή επιρροή και τα συνολικά αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

Η Melvyn Krauss είναι ανώτερος συνεργάτης του Hoover Institution του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

© Project Syndicate 1995-2020

Σχετικα αρθρα

Η Ισπανία αντίπαλος της Ελλάδας στο προσκλητήριο για «ζεστούς χειμώνες»

admin

«Οι τρεις μύθοι με τους οποίους οι δισεκατομμυριούχοι δικαιολογούν τα πλούτη τους»

admin

Eni: Μηδενική ροή φυσικού αερίου από την Gazprom μέχρι τις 4 Οκτωβρίου

admin

ΗΠΑ σε ΕΕ: Πληρώστε όσα και εμείς για την Ουκρανία

admin

ΗΠΑ σε ΕΕ: Πληρώστε όσα και εμείς για την Ουκρανία

admin

Καθηγητής Χρ. Πιτέλης: Τέλος της εποχής των παχιών αγελάδων για την Ευρώπη και τη Βρετανία

admin

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περικοπή της παραγωγής σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα

admin

Επιδόματα: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 7 Οκτωβρίου

admin

Ακίνητα: «Χάνει στροφές» το πρόγραμμα «Golden Visa» – Η εγχώρια οπτική και το μοντέλο Πορτογαλίας

fastpath

Η εξόρυξη Bitcoin γίνεται «κλιματική αμαρτία»

admin

Ρεύμα: Μικρή μείωση της χονδρεμπορικής τον Σεπτέμβριο – 3η ακριβότερη η Ελλάδα

admin

Διαδοχικά crash-test από Δευτέρα για μέτρα στήριξης και μεταρρυθμίσεις- Ο Προϋπολογισμός, το Eurogroup και η «κάθοδος» για τη νέα εποπτεία

admin