Η απόφαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των γερμανικών κρατιδίων για παράταση του μερικού lockdown ως τις 31 Ιανουαρίου και η αυστηροποίηση των περιορισμών προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Τα μέτρα είναι αναγκαία για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού εκτιμά η Ένωση των Γερμανικών Δήμων. Αντίθετα, ο Κεντρικός Σύνδεσμος Κομμωτών προειδοποιεί ότι η παράταση του lockdown για τα κομμωτήρια θα προκαλέσει κύμα χρεοκοπίας. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, ο συγκεκριμένος σύνδεσμος ζητά την παροχή άμεσης κρατικής βοήθειας χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα. Ανάλογο αίτημα θέτουν και άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις αλλά και συνδικάτα.

Σύμφωνα πάλι με τις εκτιμήσεις μεγάλων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων, οι αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών αφορούν κυρίως το λιανικό εμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό, αλλά όχι τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) αναμένει ότι η παράταση του lockdown θα επιβραδύνει μόνο βραχυπρόθεσμα την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κριτική για την πορεία του εμβολιασμού

Σειρά οικονομικών παραγόντων συνδέουν την οικονομική ανάκαμψη με την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες. Το ζήτημα απασχόλησε σήμερα συνεδρίαση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και αρμόδιων υπουργών. Αντικρούοντας την κριτική, ότι δεν φρόντισε να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων κατά του κoρωνοϊού, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι το πρόβλημα είναι οι περιορισμένες παραγωγικές ικανότητες των φαρμακευτικών εταιρειών, ειδικά της γερμανικής ΒioNTech που κυκλοφόρησε το πρώτο εμβόλιο. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες για να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

-