Δεν θα παραστώ στην ορκωμοσία του Μπάιντεν δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ που μετά τα έκτροπα στο καπιτώλιο από οπαδούς του, αποτελεί κόκκινο πανί, παρά τις -με μεγάλη καθυστέρηση- προσπάθειές του να κατευνάσει την οργή με δεσμεύσεις για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δηλώνει την πρόθεσή του να παραστεί στην ορκωμοσία.

«Για όλους εσάς που ρωτάτε, δεν θα είμαι παρών στην τελετή ορκωμοσίας», γνωστοποίησε με tweet ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Φυσικά δεν προκαλεί καμία έκπληξη η άρνηση του Τραμπ να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.

Την παντελή έλλειψη πολιτικού πολιτισμού και γενναιοδωρίας ο Τραμπ έχει αποδείξει περίτρανα καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του. Άλλωστε, για πολλούς αυτή ακριβώς η τοξική ρητορική και ο ρεβανσισμός που τον διακρίνει είναι που οδήγησε σε αυτές τις ανεκδιήγητες σκηνές στο ναό της Δημοκρατίας, στο Καπιτώλιο.

Ωστόσο, εκτίθεται ακόμη περισσότερο καθώς προχωρά σε αυτή τη δήλωση μόλις λίγες ώρες μετά την υπόσχεσή του για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια θα ήταν γιορτή… υποκρισίας να παρεβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου μετά από όσα συνέβησαν και με τους Δημοκρατικούς και αρκετούς ρεπουμπλικανούς να ψάχνουν τρόπο να τον αποπέμψουν και να τον απομακρύνουν από τον Λευκό Οίκο νωρίτερα, επιθυμώντας να τον τιμωρήσουν για ό,τι συνέβη, αλλά και θεωρώντας ότι είναι τόσο επικίνδυνος που η παραμονή του ακόμη και για άλλες 12 ημέρες στον Λευκό Οίκο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Θα πάει στη Φλόριντα

Συζητήσεις πραγματοποιούνται στον Λευκό Οίκο σε σχέση με την αναχώρηση του Τραμπ από την Ουάσινγκτον στις 19 Ιανουαρίου, ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ταξιδέψει στο θέρετρό του στη Φλόριντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

-