Image default
Επιχειρήσεις

Ισχυρό καμπανάκι Καφούνη (ΕΣΑ): Θα κλείσουν τα μισά εμπορικά καταστήματα

Ένα ισχυρό καμπανάκι κινδύνου μιλώντας για υπαρκτό κίνδυνο η μισή εμπορική αγορά να βάλει λουκέτο, έκρουσε σήμερα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης ζητώντας να σταματήσουν οι αδικίες έναντι του λιανεμπορίου και να επανέλθουν σε μόνιμη λειτουργία, έστω υπό αυστηρούς όρους, τα καταστήματα. Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένος από τρεις επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθ. Εξαδάκτυλος κατέθεσε προτάσεις προκειμένου η επαναφορά να γίνει με ασφαλή τρόπο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το δίλημμα δεν είναι υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά εμπόριο ή παράλογες συμπεριφορές», αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλίνουσες συμπεριφορές από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έναντι των γενικών μέτρων προστασίας με αποτέλεσμα, όπως είπε το εμπόριο και η εστίαση να είναι οι μόνοι που σήμερα δέχονται το βάρος της ευθύνης και εν τέλει το οικονομικό πλήγμα.

Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν δεν λειτουργήσει άμεσα η αγορά και δεν ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης προς τον εμπορικό κόσμο τότε 1 στα 2 καταστήματα οδηγούνται σε λουκέτο «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την απασχόληση».

Ο κ. Καφούνης πρότεινε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο “click inside” με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μάλιστα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, είπε πως η επίδραση του click away στη διασπορά του κορονοϊού ήταν της τάξεως του 4%, ενώ εκτιμάται ότι με το click inside θα είναι στο 5% υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα και οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Μία εκτίμηση που ενισχύει το οπλοστάσιο επιχειρημάτων των εμπόρων της Αθήνας για καθολική ισχύ του click inside από Δευτέρα και όχι μόνο για την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμηματοπωλεία, όπως έχει ζητήσει η ΕΣΕΕ.

Στο κομμάτι αυτό προωθήθηκε από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου και η χρήση ειδικών απολυμαντικών μηχανημάτων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε κατάστημα. Μηχανήματα που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, να επιδοτηθούν απ’ το Κράτος. Μάλιστα ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν. Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν όπως είπε συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως δεν μπορούν να ανοίξουν όλοι οι τομείς ταυτόχρονα καθώς «αυτό είναι συνταγή να πάμε στο τρίτο κύμα πανδημίας». Ωστόσο, όπως είπε, είναι θέμα προτεραιοτήτων, και η δική του άποψη ήταν και είναι πως το λιανεμπόριο έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων.

Ο κ. Καφούνης ζήτησε η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι στε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις όπως: να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να εφαρμοστεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, και να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms. «Και επίσης μεγαλύτερη αστυνόμευση απ’ αυτή που υπάρχει σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι όροι», είπε ο κ. Καφούνης.

Ο κ. Εξαδάκτυλος πάντως προειδοποίησε τον εμπορικό κόσμο πως επαναλειτουργία σημαίνει και αυξημένες ευθύνες και ιδιαίτερη προσοχή ως το τελευταίο λεπτό λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, αφού οποιοδήποτε άνοιγμα αυτομάτως σημαίνει και αύξηση του ιικού φορτίου. «Επομένως όταν λέμε χρήση μάσκας, εννοούμε μάσκα και όχι ασπίδα! Και επίσης προσοχή στα διαλείμματα του προσωπικού για καφέ ή τσιγάρο. Οι μικρές προσωπικές στιγμές που συνήθως χαλαρώνουμε εγκυμονούν κινδύνους, κάτι που έχουμε διαπιστώσει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», επισήμανε.

Όπως είπε πάντως το μείζον δεν είναι εάν μπορούν λίγοι άνθρωποι να αγοράζουν με ασφάλεια κάτι από ένα κατάστημα, αλλά ο συνωστισμός στους δρόμους με τον κ. Καφούνη στο σημείο αυτό να επιμένει πως θα πρέπει να επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις για αγορές ώστε όλοι να αγοράζουν τοπικά.

Διαβάστε ακόμα:

Σε δύο στάδια οι εκταμιεύσεις αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου

Στην αντεπίθεση η Reggebogh – Πέντε ερωτήματα για Ελλάκτωρ – Καλλιτσάντση

Επιχειρηματικό deal για τη Σακίρα – Σε ποια εταιρεία πούλησε τα δικαιώματα 145 τραγουδιών της

Σχετικα αρθρα

Νέο υποκατάστημα στην Τρίπολη εγκαινίασε η Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Στο «σφυρί» κτίρια γραφείων από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια

admin

Εγκαινιάστηκε το 30ο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα

admin

Mytilineos-Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με ψηφιακές δεξιότητες

admin

MINERVA: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου

admin

Μινέρβα-Λαδένης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του ΚΟΔ

admin

Υπέγραψαν Avramar-τράπεζες το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

admin

Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

admin

Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin